Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 02 квітня 2020, питання №15309 100₴

Шумные ремонтные работы

Мер Днепра Б.Филатов сообщил в соц.сетях о том,что на время карантина прекратить все шумные ремонтные работы.Является ли это законом?Если шум происходит в дневное время буднего дня?

Відповіді юристів (15)

    Царьов Роман  Валерійович
    10%

    Мер Днепра Б.Филатов сообщил в соц.сетях о том,что на время карантина прекратить все шумные ремонтные работы.Является ли это законом?Если шум происходит в дневное время буднего дня?

    Да.

    Так шумные работы, все таки, а также в условиях карантина, думаю что да. Вот мне сегодня ремонтом у соседей в дневное время весь "мозг выстучали рабочие своими молоточками", как "дятлы", ну у меня нервов уже не хватает. Кто то деньги зарабатывает в карантин, а у меня нервы на пределе от такой шумной работы, Децебелы и прочая фигня про вредное воздействие шума на здоровье

    Петренко Евгений
    10%
    Петренко Евгений 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 8 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, сообщение в социальных сетях силы закона не имеет. Но нужно смотреть не было ли каких-то решений горсовета или горисполкома по этому поводу.

    Вы можете найти эту информацию на сайте горсовета.

    Просмотрев сайт горсовета, на данный момент я не нашел соответствующего решения о запрете ремонтных работ.

    • Анна Клієнт 4 роки тому

      Спасибо.

      Сейчас буду смотреть.

      То есть закон внутри города может быть?Если этот закон не принял президент?И он не вписан в Конституцию Украины?

      Мне это показалось самовлавством!

      • Петренко Евгений
        Петренко Евгений 4 роки тому

        Юрист, м. Харків, 8 років досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Есть разные типы нормативных актов. Есть Конституция, законы, акты органов государственной власти и акты органов местного самоуправления.

        Вот как раз распоряжения городского головы и решения горсовета и относятся к актам местного самоуправления.

        • Малик Олександр Володимирович
          10%

          Ви маєте змогу надіслати офіційне звернення до Дніпровської міської ради, контакти тут https://dniprorada.gov.ua/uk/page/poperednij-zapis-na-osobistij-prijom-do-miskogo-golovi-filatova щодо надання інформації, яка обгрунтовує позицію міського голови.

    Десятник  Володимир  Олексійович
    10%

    Незалежно від рішень місцевої влади, на підставі ст. 391 ЦК України можете звертатися до суду з позовом та доказувати, що рівень шуму перевищує встановлені норми (необхідно додати до позовної заяви висновок належного фахівця).

    Можете вимагати від місцевої влади, від її спеціальних служб вжити заходи для усунення надмірного шуму, або такого звернення до суду.

    Найбільш ефективно одночасно використовувати вказані способи захисту порушеного права власності.

    Стаття 391. Захист права власності від порушень, не пов'язаних із позбавленням володіння

    1. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%

    Здравствуйте!

    Выступление мера - это не нормативно-правовой акт, не является таковым.

    При этом, в случае нарушения правил тишины и повышения уровня шума, Вы имеете право подать заявление в полицию о привлечении к административной ответственности по ст.182 Кодекса Украины об административных правоотношениях

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    А также, подать жалобу в Госпродпотребслужбу Украины (бывшая Санэпидемстанция Украины), для проведения проверки и изменения уровня шума.

    Удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    10%

    Обращение мера города к гражданам в социальных сетях силы нормативно - правового акта не имеет. Это можно рассматривать лишь как просьбу. Соответственно невыполнение этой просьбы/ обращения не влечет наступление каких либо санкций.

    Малик Олександр Володимирович
    10%

    Здравствуйте! Евгений, обращение мера в соц. сетях - это не нормативно-правовой акт, не является таковым, и поэтому не тянет за собой обязанностей.

    В случае нарушения правил тишины и повышения уровня шума, Вы имеете право подать заявление в полицию о привлечении к административной ответственности по ст.182 Кодекса Украины об административных правонарушениях https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    Также можно подать жалобу в Госпродпотребслужбу Украины (бывшая Санэпидемстанция Украины), для проведения проверки и изменения уровня шума.

    Разом з тим, Ви маєте змогу надіслати офіційне звернення до Дніпровської міської ради, контакти тут https://dniprorada.gov.ua/uk/page/poperednij-zapis-na-osobistij-prijom-do-miskogo-golovi-filatova щодо надання інформації, яка обгрунтовує позицію міського голови.

    С уважением, Александр Малик

    Малик Олександр Володимирович

    Здравствуйте! Анна, обращение мера в соц. сетях - это не нормативно-правовой акт, не является таковым, и поэтому не тянет за собой обязанностей.

    В случае нарушения правил тишины и повышения уровня шума, Вы имеете право подать заявление в полицию о привлечении к административной ответственности по ст.182 Кодекса Украины об административных правонарушениях https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    Также можно подать жалобу в Госпродпотребслужбу Украины (бывшая Санэпидемстанция Украины), для проведения проверки и изменения уровня шума.

    Вместе с тем, Вы можете прислать официальное обращение к Днепровской городского совета, контакты здесьhttps://dniprorada.gov.ua/uk/page/poperednij-zapis-na-osobistij-prijom-do-miskogo-golovi-filatova о предоставлении информации, которая обосновывает позицию городского головы.

    С уважением, Александр Малик

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%

    Добрий ранок.

    Відповідно до ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» забороняється з 22:00 до 8:00 користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами шуму. Це стосується і шуму під час проведення ремонтних робіт. Заборона поширюється також на святкові й неробочі дні: тоді шуму не повинно бути взагалі.

    Ремонтні та будівельні роботи можна проводити у святкові та неробочі дні за умови, що є згода на це від мешканців усіх прилеглих квартир (бажано письмова).

    За санітарними нормами, максимально допустимі рівні шуму у багатоквартирних будинках вдень становлять до 55 децибелів, вночі (з 22:00 до 08:00) – до 45 децибелів. Для територій, які прилягають до житлових будинків – вдень до 70 децибелів, вночі – до 60 децибелів.

    Тобто, наразі, законодавством встановлені такі обмеження щодо шуму.

    Так, мер Дніпра заявив, що такі роботи будуть заборонені, але відповідне рішення повинна прийняти рада на засідання. На данний час, такі обмеження ще не приймалися. Слідкувати за цим Ви можете на сайті міської ради.

    Крикун Сергій  Павлович
    10%

    Во-первых, данный вопрос, как выше изложено коллегами, регулируется Законом Украины "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4004-12) (ст.24) и не может устанавливаться, изменяться, в частности, решениями горсовета, горисполкома, головы г.Днепра - могут быть решения по его исполнению. Во-вторых, Законом Украины "Про місцеве самоврядування в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%D1%80) полномочия по этому вопросу ни горсовету, ни горисполкому, ни городскому голове не предусмотрены. В-третьих, согласно ст.19 Конституции Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80):

    "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

    - другими словами: "Запрещено все, что прямо не разрешено законом".

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо міський голова Дніпра видав це розпорядження офіційно з опублікуванням на сайті міської ради, то такий виконавчо - розпорядчий документ голови має юридичну силу - він є документом локального застосування та дії ,тобто обов язковий до виконання лише на території міста де його було видано. Такі розпорядження можуть видаватись на виконання інших нормативно-правових актів локального характеру(рішень ради, постанов міських комісій , чи Виконавчого Комітету) у розпорядженні вказується які обмеження вводяться, відповідальну особу виконавця розпорядження та термін дії обмежень.

    Такі локальні акти( рішення ради, розпорядження голови , рішення виконавчого комітету , постійних комісій ради та кординаційних рад при міському голові ) є публічними , тому інформацію про їх прийняття Ви можете знайти на сайті мерії м. Дніпро у відповідних розділах вони мають бути опубліковані згідно регламенту роботи виконавчих органів та правил діловодства.

    Ви також маєте право письмово звернутися до міської ради із запитом на отримання публічної інформації в якому зазначити реквізити документів , котрі Вас цікавлять згідно ЗУ "Про доступ до публічної інформації" відповідь мають письмово надати у 5 -ти денний термін поштою, або електронною поштою.

    Заяви міського голови в соц. мережах не мають ознак владних рішень тому поки цей факт не буде оформлено офіційно , як описано вище, то це є рекомендаціями і закликами від міського голови , які не тягнуть жодних юридичних наслідків для мешканців міста.

    Щодо порушення допустимого рівня шуму в нічний час , то за це передбачено адмін. відповідальність у вигляді штрафу згідно КУпАП.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    рекламы , пропозиция , предложения - это не нормативно - правовой акт и силы не имеют.

    и если шум в пределах нормы во временных рамках - то это разрешается

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    Выступление мера - это не нормативно-правовой акт, не является таковым.

    При этом, в случае нарушения правил тишины и повышения уровня шума, Вы имеете право подать заявление в полицию о привлечении к административной ответственности по ст.182 Кодекса Украины об административных правоотношениях

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    А также, подать жалобу в Госпродпотребслужбу Украины (бывшая Санэпидемстанция Украины), для проведения проверки и изменения уровня шума.

    Если Вам нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально.

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України