Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 05 квітня 2020, питання №15605 100₴

Земельне право кожного громадянина україни

Чи можливо зараз взяти в оренду землю на 49р. в держави яка пустує з часів СССР під сільське господарство ? І скільки можливо? Яка сума оренди в рік мінімальна на 1 га?

Відповіді юристів (7)

    Білогай Ігор Петрович
    15%
    Білогай Ігор Петрович 4 роки тому

    Юрист, м. Конотоп, 7 років досвіду

    Доброго вечора! Землі державної та комунальної власності передаються виключно через аукціон.Можливо приватизувати земельні ділянки для ведення осг або для потреб фермерського господарства(якщо таке наявне).Мінімальна ціна оренди на даний час складає 3% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, яку Ви бажаєте орендувати.

    Кодолов Олександр Володимирович
    15%
    Кодолов Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 21 рік досвіду

    Василь, доброго дня,

    теоретично "так", це можливо, але, якщо земля під сільське господарство стоїть з часів СРСР, то тут або земля не дуже гарна, або місце зовсім віддалене, або вона всеж комусь належить (наприклад, державному підприємству). Тож спочатку треба з`ясувати чи дійсно вона нікому не належить і ні в кого на балансі не стоїть.

    Якщо вона вільна, то можна звернутися до того, хто нею розпоряджається (місцева рада або держгеокадастр), із заявою про бажання її орендувати, вказавши її місце розташування, площу та строк оренди. Після цього, цю земельну ділянку готують до аукціону, де Ви зможете його виграти та за результатами укласти договір оренди.

    Сума оренди буде як раз визначена за результатами аукціону. Стартова ціна - 3% від її нормативної грошової оцінки.

    Удачі Вам!

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    А навіщо Вам взагалі орендувати землю та сплачувати за це гроші?

    Ви, як громадянин України, маєте право отримати земельну ділянку відповідного цільового призначення - безкоштовно.

    Земельний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14):

    Стаття 121. Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам

    1. Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

    а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

    б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

    в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

    г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

    ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

    д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

    Всього доброго.

    Костромина Виктория
    15%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    обратитесь в местный совет с заявлением

    стоимость аренды в каждом населенном пункте своя

    количество земли для аренды рассматривается индивидуально

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    15%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий ранок.

    Відповідно до ст. 16 ЗУ "Про оренду землі" - Укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку Укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

    Тобто, для початку Вам потрібно встановити в кого. власності перебуває така земельна ділянка. Зверніться до місцевої ради із запитом.

    Щодо розміру орендної плати.

    Так, відповідно до п. 288.1 ст. 288 ПКУ підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

    Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:

    - не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки;

    - не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

    Тобто норми ст. 288 ПКУ встановлюють мінімальні та максимальні межі розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності у відсотках до нормативної грошової оцінки.

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно звернутися до міської ради або адміністрації з письмовою заявою про можливість передачі органом місцевого самоврядування земельної ділянки в оренду згідно ст.16 ЗУ Про оренду землі.

    Вам потрібно встановити в кого. у власності перебуває така земельна ділянка.

    Вартість оренди встановлюється місцевою владою відповідного регіону.

    підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

    Порядок оподаткування земельним податком регулюється розділом XIII ПКУ,

    Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

    Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

    За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

    У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

    Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) затверджена наказом Міністерства фінансів № 560.

    Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

    Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Василь, добрий день! Зверніться з заявою до вашої сільської ради з проханням надати Вам в оренду бажану земельну ділянку. Вони нададуть Вам інформацію стосовно того, чи можливо отримати земельну ділянку в оренду та в разі можливості надання земельної ділянки в оренду повідомлять її вартість.

    Вартість оренди встановлюється кожною сільською радою окремо.

    Мінімальна вартість оренди у 2020 році орієнтовно складає 2500 грн. за 1 га.

    З повагою, Олександр Малик


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України