Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 06 квітня 2020, питання №15736 150₴

угражают моей семье и мне

доброй ночи
Есть кредит в мфо 3000грн
в связи со сложившейся ситуацией в стране платеж был просрочен.
когда появилась возможность оплатить связалась с ними так как увидила что в личном кабинете был начислен штраф, хотела договориться чтоб списали штраф полностья или частично операясь форс мажорные обстаятельства и принятый закон о неначислении штрафных санкций в периуд карантина такой возможности мне не дали.
После чего началась откровенная травля угрозы расправы со мной и моей семьей,
знакомим смс от моего имени интимно пошлого характера и угрозырасправы с ними если я не верну кредит.
подскажите как мне защитить себя и свою семью, репутацию. куда и к кому я могу обратьться, это просто невыносимо...

Відповіді юристів (11)

    Царьов Роман  Валерійович
    10%
    Царьов Роман Валерійович 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 21 рік досвіду

    Первое, Вы можете обратиться с письменным заявление в полицию по месту Вашего жительства, где подробно описать ситуацию про угрозы, травлю, и прочие незаконные действия со стороны МФО.

    Второе, Вы можете написать заявление на имя руководства МФО о сложившейся тяжелой материальной ситуации у Вас с просьбой реструкторизировать вашу задолженность (второе сделать обязательно, желательно подложить доказательства тяжелого материального положения или сослаться на отсутствие заработка в период карантина и т.д.) сообщив что вы намерены в дальнейшем погасить задолженность, как только у Вас появится такая возможность, также попросите дать Вам письменный ответ в установленный законодательством Украины срок (для вас сообщаю это 30 дней) по результатам рассмотрения Вашего заявления.

    Третье, на время пока нет денег и угрозы продолжаются не берите трубку дабы не портить себе нервы и ждите от них письменного ответа.

    Это не панацея, но на время вашего безденежья будет работать, потом прийдется решать вопрос о погашении долга.

    Как правило, Вам звонят, "моральные выбивальщики" денег и вести с ними переговры как правило бесполезно, обращайтесь письменно в главный офис МФО.

    Статья 355 КК Украины, да.

    Все остальное оскорбления, маты и ругань, не под что не квалифицируешь.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    На указанные действия, в порядке ст.ст.60, 214 УПК Украины, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 УК Украины и от принуждении к выполнению гражданско-правовых обязательств по ст.355 УК Украины, а если имеет место угроза убийством, то и по ст.129 УК Украины.

    См. Уголовный процессуальный кодекс Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    См. Уголовный кодекс Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    В период карантина, кредиторы не имеют право насчитывать пеню и штрафные санкции.

    По поводу долга, Вы имеете право просить реструктуризацию долга.

    Удачи Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    10%
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Вы имеете право обратиться в Национальный банк Украины с письменным заявлением о невыполнении МФО требований пакета "карантинного законодательства". Также вы можете письменно обратиться в МФО с заявлением о неначислении денежных штрафов и пени. Угрозы и вмешательство в личную жизнь - это заявление в полицию. Внесите номера телефонов в "черный список", чтобы не портить нервы себе и близким. Хотя, как только поступят заявления в полицию и НБУ, звонки с угрозами прекратятся.

    Ковальчук Владимир
    10%

    Закон “О потребительском кредитовании” было дополнено пунктом об отмене штрафных санкций и пени за просрочку по кредитам во время карантина, согласно с законопроектом № 3220, принятым Верховной Радой Украины 17.03.2020 и подписанным Президентом Украины 18.03.2020.Законом предусмотрено ВРЕМЕННОЕ освобождение потребителя от ответственности перед кредитором. Если заемщик вышел в просрочку в период с 1 марта 2020 года по 30 апреля 2020 года кредитор не имеет права применять штрафные санкции, предусмотренные условиями договора о потребительском кредите.

    Дополнение к Закону “О потребительском кредитовании” не освобождает заемщиков от выполнения обязательств согласно подписанному договору. Во время карантина с потребителя не снимаются обязательства касаемо возврата тела кредита и процентов по кредиту. С 1 мая 2020 года стандартные условия договора и начисление штрафных санкций будут восстановлены.

    Токмач Галина Николаевна
    10%
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте. Вам нужно написать претензию в банк заказным письмом с требованием отменить начисление штрафов в период карантина, ссылаясь на п.6 Раздела IV ЗУ "Про споживче кредитування".

    Но тело кредита и процентов вы все равно платить должны

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутися до поліції із заявою про вчинення правопорушення.

    У самій заяві потрібно максимально детально описати ситуацію і вказати, що Ви просите зареєструвати кримінальне провадження та розпочати розслідування. Посилатися на статті Кримінального кодексу України не обов'язково. Слідчий повинен самостійно кваліфікувати протиправні дії при реєстрації вашої заяви в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

    Стаття 214. Початок досудового розслідування (КПК України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    1. Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

    Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Всього доброго.

    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Лилия, здравствуйте! Вам нужно обратиться с письменным заявление в полицию по месту Вашего жительства, в котором следует описать ситуацию про угрозы, и прочие незаконные действия со стороны МФО.

    Также нужно написать претензию на имя руководства МФО о поступление угроз со стороны МФО. Претензию могу Вам составить, обращайтесь.

    Можете не брать от них трубку, но в последнее время МФО начинают обзвон соседей.

    Касательно списания штрафа также могу составить письменное заявление на его аннулирование.

    С уважением, Александр Малик

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    обратитесь в полицию и параллельно жалобы в НацКомФинУслуг, в НБУ, в НКЦБФР для проверки их деятельности .

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    1. Щодо ненарахування пені та штрафів у період дії карантина.

    Згідно з ЗУ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" - У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 31 травня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону

    На сьогодні прийнято закон про запобігання розповсюдження covid19 - де вказано, про не застосування до споживчів кредитів пені та штрафів за невиконання зобов'язання. Але, нажаль, це не стосується відсотків за користування. Але, розмір таких відсотків не може буде збільшено. Такі правила розповсюджуються на весь термін карантину.

    2. Що стосується погроз.

    Згідно з ст. 214 КПК - Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    Отже, Вам потрібно звернутися до поліції із заявою. Протягом 24 годин вони зобов'язанні відкрити кримінальне провадження та надати Вам витяг з ЄРДР. Якщо це не буде зроблено, то в порядку ст. 303-304 КПК Ви повинні звернутися до слідчого судді протягом 10 днів, що йдуть після 24 годин, які надані для відкриття кримінальної справи, та зобов'язати слідчого внести відомості до ЄРДР та надати Вам витяг. Також, бажано, надати докази погроз.

    3. Також, у випадках наявності заборгованності з МФО, Ви маєте право:

    1. Звернутися для реструктуризації боргу.

    2. Рефінансування боргу.

    3. Якщо є погрози - фіксуйте та звертайтеся до поліції із заявою.

    4. Звернутися до нац банку для перевірки наявності ліцензії в мфо.

    5. Перевірити через реєстр судових рішень, чи звертається таке мфо до суду.

    6. Також пам'ятайте, що продати квартиру, робити відрахування зі з/п можливо тільки після винесення рішення судом та відкриття виконавчого провадження.

    7. Визнавати договір недійсним, але, судова практика з цього питання, як правило, не на стороні боржників.

    Сподіваюсь надана консультація Вам допомогла та була корисною.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Возможные варианты:

    Признать, что начисление кредитором штрафных санкций не соответствует подпункту 5 п.3 ст. 18 Закона Украины «О защите прав потребителей» и на этом основании требовать уменьшения их размера.

    Доказать, что повышенная процентная ставка по кредитному договору, действовавшая в период просрочки по кредиту является ни чем иным, как штрафной санкции кредитора и попадает под действие указанной выше статьи Закона. Таким образом, заемщик получает право на снижение суммы начисленных процентов.

    При наличии нарушений кредитора в порядке заключения кредитного договора, зафиксировать такие нарушения и передать Нацкомфинуслуг в письменной форме для применения мер воздействия по отношению финансовой компании. В таком случае, МФО получает распоряжение от регулятора по устранению нарушений по отношению к заемщику. Выполнение же распоряжение, как правило, заканчивается для клиента списанием части долга по микрозайму.

    Признать кредитный договор незаключенным, или ничтожным в судебном порядке. В таком случае обе стороны договора (заемщик и кредитор) возвращаются к исходным условиям, а это означает, что финансовая компания обязана списать все начисленные проценты и штрафные санкции, а должник - вернуть только сумму кредита, которая была им получена.

    Также необходимо знать детали, а именно: в какой период был заключен кредитный договор, так как:

    17.03.20 года Верховная Рада приняла ЗУ " Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)

    который должен поддержать налогоплательщиков в период эпидемии коронавируса (законопроект № 3220).

    Документ предусматривает следующее:

    если заемщик не будет выполнять обязательства по кредитному договору в период с 1 марта по 30 апреля 2020 года, он освобождается от ответственности перед кредитором.

    Проще говоря, финучреждения в течение марта-апреля не смогут начислять и взимать штрафные санкции за неаккуратное обслуживание потребительского кредита и применять другие виды наказаний.

    Далее нужно будет решить вопрос, о реструктуризации кредитного договора с кредитором в индивидуальном порядке.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    На указанные действия, в порядке ст.ст.60, 214 УПК Украины, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 УК Украины и от принуждении к выполнению гражданско-правовых обязательств по ст.355 УК Украины, а если имеет место угроза убийством, то и по ст.129 УК Украины.

    См. Уголовный процессуальный кодекс Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    См. Уголовный кодекс Украины

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    В период карантина, кредиторы не имеют право насчитывать пеню и штрафные санкции.

    По поводу долга, Вы имеете право просить реструктуризацию долга.

    Если нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально.

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України