Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 12 червня 2020, питання №21863

Могут ли отобрать жилплощадь

Могут ли выписать с квартиры если не проживали в ней 7 лет? Не было денег на ремонт, мама болела много лет и умерла. Собирали деньги на ремонт, когда начали делать ремонт сказали что выпишут всю семью и заберут, мы прописаны но не приватезированная. Младшему прописано у ребенку 10 лет.

Відповіді юристів (1)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    Даній правовідносини регулюються ст. 71 ЖК УРСР. Так, у разі не проживання наймача та членій його сім'ї у житловому приміщення, за ним зберігається право на користування житловим примішення протягом шести місяців. Понад встановлений строк зберігається право на користування житлом у випадку наявності поважних причин не проживання. Законодавство не містить вичерпного переліку підстав, однак до таких підстав слід віднести.

    1) призов на строкову військову службу або направлення на альтернативну (невійськову) службу, а також призову офіцерів із запасу на військову службу на строк до трьох років - протягом усього періоду проходження зазначеної військової служби; призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період - протягом усього періоду проходження військової служби і т.д.

    2) тимчасового виїзду з постійного місця проживання за умовами і характером роботи або у зв'язку з навчанням (учні, студенти, стажисти, аспіранти тощо), у тому числі за кордоном, - протягом усього часу виконання цієї роботи або навчання;

    3)влаштування дитини (дітей) на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - протягом усього часу їх перебування у родичів, опікуна чи піклувальника, прийомній сім'ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    4) виїзду у зв'язку з виконанням обов'язків опікуна чи піклувальника, наданням батькам-вихователям житлового будинку або багатокімнатної квартири для створення дитячого будинку сімейного типу - протягом усього часу виконання таких обов'язків;

    5) влаштування непрацездатних осіб, у тому числі дітей з інвалідністю, у будинку-інтернаті та іншій установі соціальної допомоги - протягом усього часу перебування в них;

    6) виїзду для лікування в лікувально-профілактичному закладі - протягом усього часу перебування в ньому;

    7) взяття під варту або засудження до арешту, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк чи довічне позбавлення волі - протягом усього часу перебування під вартою або відбування покарання, якщо в цьому будинку, квартирі (їх частині) залишилися проживати інші члени сім'ї.

    Даний перелік не є вичепрний. В загальному, спір про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщення є досить складним, оскільки позивачу, крім доведення не проживання відповідачів в житлі без поважних причин, необхідно довести, що особа має інше житло для проживання - на праві власності/оренди. Якщо в житлі зареєстрована малолітня дитина, то зняти її з реєстрації дуже важко, оскільки місцем проживанням дитини є місце проживання її батьків або одного з них.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України