Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 22 червня 2020, питання №22590 100₴

Почему назначено пенсию по возрасту меньше прожиточного минимума при страховом стаже более 40 лет.

Как учитель вышла на пенсию по выслуге 2006, при этом стаж работы был 30 лет. Продолжала работать в школьной библиотеке до исполнения 59,5 лет( год рождения 10.11.60). При подаче заявления для пересчета пенсии по возрасту по стажу или заработной плате, моя пенсия осталась без изменений - 2100 грн. Правомерно ли это при моем страховом стаже более 40 лет и заработной плате около 7000 грн.? По какой формуле начисляется пенсия по возрасту. Где и как я могу обжаловать решение ПФ?

Відповіді юристів (8)

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Доброго дня.

    ПОРЯДОК подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1566-05):

    4.9. Документом, який підтверджує призначення особі пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається відповідно до Порядку оформлення, виготовлення та видачі документів, що підтверджують призначення особі пенсії, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 03 листопада 2017 року № 26-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 грудня 2017 року за № 1464/31332.

    У разі звернення пенсіонера видається (це обов'язок пенсійного органу) виписка з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії з інформацією про періоди страхового стажу та заробітної плати (доходу), яка врахована при розрахунку пенсії.

    Враховуючи зазначене, Вам необхідно спочатку надіслати на ім'я керівника місцевого пенсійного органу запит про надання Вам виписки з розпорядження про перерахунок пенсії з інформацією про періоди страхового стажу та заробітної плати (доходу), яка врахована при розрахунку пенсії.

    Після отримання виписки, якщо будете незгодні з рішенням місцевого пенсійного органу про перерахунок пенсії та бажатимете, щоб її перерахували повторно, Ви можете оскаржити таке рішення до органів Пенсійного Фонду вищого рівня.

    ПОРЯДОК розгляду скарг на рішення органів Пенсійного фонду України щодо пенсійного забезпечення, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України 12.10.2007 № 18-6 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1241-07):

    Таку скаргу Ви можете подати особисто або через законного представника.

    Скарга може бути подана до органу Пенсійного Фонду вищого рівня протягом одного року з моменту прийняття рішення, але не пізніше ніж за один місяць з моменту ознайомлення заявника з прийнятим рішенням. Пропущений з поважної причини термін може бути поновлений органом Пенсійного Фонду, що розглядає скаргу.

    У скарзі зазначають:

    • - прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання заявника;
    • - найменування органу Пенсійного Фонду, яким прийнято рішення;
    • - суть вимоги;
    • - інформацію про оскарження рішення органу Пенсійного Фонду в суді (у разі оскарження рішення).

    Скарга має бути викладена у письмовій формі і підписана заявником із зазначенням дати. Скарга надсилається до органу Пенсійного Фонду поштою або передається заявником особисто.

    Скарга, оформлена без дотримання цих вимог, не дає можливості розглянути її і повертається заявнику з відповідними обґрунтуваннями не пізніше ніж через десять днів з дня її отримання.

    За потреби заявник може подавати й інші документи, необхідні для розгляду скарги, які після її розгляду йому повертаються.

    Орган Пенсійного Фонду зобов'язаний прийняти мотивоване рішення і надіслати його у термін не більше одного місяця з дня надходження скарги на адресу заявника поштою або надати йому під підпис.

    Якщо у місячний термін вирішити порушені в скарзі питання неможливо, орган Пенсійного Фонду може прийняти рішення про продовження термінів розгляду скарги заявника, про що слід письмово повідомити заявника до закінчення тридцятиденного терміну. При цьому загальний термін розгляду скарги не може перевищувати сорока п'яти днів.

    Орган Пенсійного Фонду при розгляді скарги заявника перевіряє законність і обґрунтованість рішення, що оскаржується, і приймає одне з таких рішень:

    - залишає скаргу без задоволення;- повністю або у певній частині задовольняє скаргу.У разі повного або часткового задоволення скарги органу, що призначає пенсії, даються - розпорядження про вчинення відповідних дій.

    У разі незгоди заявника з прийнятим рішенням воно може бути оскаржене до органу Пенсійного Фонду вищого рівня або в судовому порядку.

    Рішення вважається надісланим (врученим) заявникові, якщо його вручено під підпис або надіслано листом на адресу за місцем проживання заявника.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир

    Если человек не работает, то обращаться за оформлением пенсии необходимо непосредственно в орган Пенсионного фонда по месту своего жительства или регистрации (абзац 1 п. 1 «Порядка оформления»). Если человек работает, то он может подать документы на пенсию в территориальный орган Фонда как самостоятельно, так и через уполномоченное должностное лицо предприятия, учреждения, организации, на котором он трудится. Как правило, этим занимается ответственный работник отдела кадров данного предприятия.

    При этом, в случае обращения на предприятие сотрудник-пенсионер должен подать только заявление о назначении пенсии, а все другие необходимые документы должностное лицо учреждения оформляет самостоятельно и направляет их в ПФ не позднее 10 дней с момента получения от работника указанного заявления. Также важно знать, что сотрудника не позднее 1 месяца до дня достижения им пенсионного возраста должностное лицо предприятия обязано письменно уведомить о возникновении права на пенсию, в т.ч. льготную (п. 34 «Порядка оформления»).Таким образом, при ненадлежащем информировании работника-пенсионера со стороны должностных лиц организации о наступлении у него права на пенсию, приведших к несвоевременной подаче документов, сотрудник (пенсионер) вправе требовать от предприятия возмещения сумм пенсии, которые ему не уплатил Пенсионный фонд вследствие позднего обращения за ее назначением.Информирование граждан о принятом ПФУ решении о назначении или об отказе в назначении пенсии производится в письменном виде в 10-дневный срок с момента вынесения решения. Постановление выдается пенсионеру лично в руки или направляется по почте.Согласно статье 27 Закона Украины «Об общеобязательном государственном пенсионном страховании», размер пенсии в солидарной системе зависит от:

    • продолжительности страхового стажа
    • величины заработка, с которого уплачены страховые взносы

    Минимальный размер пенсии по возрасту при наличии у мужчин 35 лет, а у женщин 30 лет страхового стажа устанавливается в размере прожиточного минимума для нетрудоспособных лиц.

    Максимальный размер пенсии (с учетом надбавок, повышений, дополнительной пенсии, целевой денежной помощи, пенсии за особые заслуги перед Украиной, индексации и других доплат) не может превышать 10 ПМ, установленных для лиц, утративших трудоспособность. Исключением являются доплаты к надбавкам отдельным категориям лиц за особые заслуги перед Родиной.Если орган Пенсионного фонда принял решение об отказе в назначении пенсии или длительное время не выносит никакого решения по заявлению о назначении пенсии, или совершает другие действия (бездействие), которые нарушают права человека, обратившегося за оформлением пенсии, то эти решения, действия или бездействия пенсионер может обжаловать:

    • путем подачи письменной жалобы в вышестоящий орган Пенсионного фонда — в месячный срок с момента ознакомления лица с решением, с которым оно не согласна, но не позднее одного года с момента вынесения этого решения (ст. 17 Закона «Об обращениях граждан»)
    • путем подачи в суд административного искового заявления — в срок не позднее 6 месяцев со дня, когда лицо узнало или должно было узнать о нарушении своего права (ст. 122 Кодекса административного судопроизводства Украины). Если пенсионер воспользовался досудебным порядком разрешения спора, то на обращение в админсуд есть три месяца со дня вручения решения по результатам рассмотрения жалобы вышестоящим органом ПФ.
    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 31 рік досвіду

    "Пенсии в Украине 2020: как правильно рассчитать сумму выплат" - смотрите статью на странице: https://www.rbc.ua/rus/styler/pensii-ukraine-2020-pravilno-rasschitat-summu-1579600630.html .

    Что касается неизменности суммы пенсии при переходе с пенсии по выслуге лет на пенсию по возрасту (еще вопрос, что этот переход в Управлении ПФУ произведен/оформлен), следует проверить оплату школой ЕСВ в период работы в библиотеке - обратитесь в УПФУ по месту учета школы о выдаче справки персонифицированного учета сведений об оплате за Вас страховых взносов.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Олено!

    Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15/conv#n464):

    Стаття 27. Розмір пенсії за віком

    1. Розмір пенсії за віком визначається за формулою:

    П = Зп Кс, де:

    П - розмір пенсії, у гривнях;

    Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

    Кс - коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25 цього Закону.

    2. За бажанням застрахованої особи частина розміру пенсії за віком за період страхового стажу, набутого до дня набрання чинності цим Законом, може бути визначена відповідно до раніше діючого законодавства, а частина розміру пенсії за період страхового стажу, набутого після набрання чинності цим Законом, - відповідно до цього Закону.

    При цьому частина розміру пенсії за віком, обчислена за раніше діючим законодавством, не може перевищувати максимальних розмірів пенсій, визначених законом для відповідних категорій пенсіонерів, та не може бути нижчою, ніж розмір трудової пенсії за віком з урахуванням цільової грошової допомоги на прожиття, що діяли на день набрання чинності цим Законом.

    Розмір пенсії за віком, обчислений за раніше діючим законодавством, підвищується з дня набрання чинності цим Законом до дня її призначення в порядку, передбаченому частинами першою та другою статті 42 цього Закону.

    3. Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Тимчасово, по 31 грудня 2017 року, максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10740 гривень.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Під час призначення пенсій ПФУ Керується ПОРЯДОКОМ подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1

    Алгоритм розрахунку пенсій також передбачений порядком та залежить від кількості років страхового стажу ,заробітноіі плати з якоіі сплачувались обов'язкові внески ,доплати за понаднормовий стаж та інших чинників.

    Нажаль розрахунки можуть бути саме такими ,але Ви можете самостійно ознайомитись з даними про стаж ,суми сплачених внесків по роках скориставшись порталом електронних послуг там наявні усі дані від роботодавців з 1998року зверніться до ПФУ з заявою на реєстрацію на порталі (зможете самостійно відстежувати всі ваші виплати),подавати заяви та отримувати офіційні відповіді)

    Письмові рішення ПФУ ви зможете оскаржити до суду, подавши позов" про оскарження рішень та дій(бездіяльності)посадових осіб ПФУ додавши відповідні обгрунтування та докази .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Правомерно ли это при моем страховом стаже более 40 лет и заработной плате около 7000 грн.? - по человечески нет, конечно

    а юридически - может быть как угодно

    вам нужно сделать независимій расчет - потом обратиться в пенсионный с заявой о перерасчете , а при отказе - обращайтесь в суд

    Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1566-05#Text

    Белоусов Николай Евгениевич
    15%
    Белоусов Николай Евгениевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Запоріжжя, 15 років досвіду

    В Вашем случае произошел перевод с пенсии по выслуге лет на пенсию по возрасту, а не первичное назначение пенсии по возрасту. При этом переводе Вам берется средняя заработная плата по Украине минимальная, а не та которая считается при первичном назначении пенсии по возрасту. На данный момент у Вас может браться 5400, а должна браться к примеру 7000. В Вашем случае только обращение в суд, больше никак. По другому ситуацию Вы не измените.

    Если нужна будет помощь обращайтесь, занимаюсь конкретно пенсионными вопросами, даже удаленно.

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго дня

    Питання правильності нарахування пенсії і вірності нарахованих сум з вашої наданої інформації вирішити фактично не можливо пенсія нараховується Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15/conv#n464) якщо ви хочете доступно зрозуміти звідки і як нараховується подивіться https://www.youtube.com/watch?v=Dwk-_q_dW04 доступно розповідають порядок і звідки беруть дані Пенсійні фонди, якщо у вас існують сумніви щодо правильності та коректності нарахованих сум скористайтесь калькулятором пенсій https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/InfoPencCalc і якщо ви з'ясували що дійсно сума сплати не достовірна тоді так з обгрунтуванням матеріальна база у вас наявна по отиманих даних тоді захистити своє право ви зможете зверненням до суду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України