Задайте питання юристу

827 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 06 липня 2020, питання №23657 600₴

Нужна оценка рисков при сделке дарения.

7 лет назад у меня были хорошие отношения с одной семьей, молодой девушкой и её мамой, папой (отчим, не удочерил) . Я приобрёл участок земли, но оформил его не на себя, а на “отца". Впоследствии я женился на этой дочке. Пока мы были в браке, я финансировал постройку дома на участке земли. Почему я не оформил все сразу на себя? Потому, что тесть (на тот момент) убедил меня в правильности такого действия. Опустим пока эти детали, чтобы не растягивать вопрос очень сильно. Договорились, что как дом будет построен, тесть мне его "продаст" и я стану владельцем земли и дома. Всё строилась на доверии, никаких бумаг не оформляли.
прошло время, мы развелись, с тестем отношения испортились. Земля и дом оформлены на него.
Мы договорились, что он мне передаст эту недвижимость на определённых условиях.
Путём договора дарения. У меня есть опасения того, что он поступит не честно и оспорит дарение после выполнения мной условий договора.
Мне нужна помощь юриста, чтобы понять, как я могу себя обезопасить.

Відповіді юристів (13)

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%
    Спілкуватися у чаті Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Здравствуйте, Максим!

    Исходя из Вашей информации вести речь об оспаривании тестем договора дарения - "поступит не честно и оспорит дарение после выполнения мной условий договора" не имеет значения, так как он ещё даже не осуществил само дарение по договору дарения земельного участка и жилого дома (если он построен), которые должны быть удостоверенные нотариально, а согласно документов с юридической стороны он является собственником указанного недвижимого имущества.

    Вам нужно прямо сейчас ставить вопрос, перед тестем о заключении договора дарения, удостоверенного нотариально, а если он откажет Вам, то при наличии доказательств - документов о приобретении земельного участка, о получении и выплате денежных средств, показаний свидетелей оспаривать его право собственности на указанный земельный участок и жилой дом (если он построен) и признавать за собой право собственности на данное недвижимое имущество, путём подачи иска в суд в порядке Гражданского кодекса Украины и Гражданского процессуального кодекса Украины.

    При отказе, можете сообщить ему, что Вами осуществена оплата за земельный участок и на постройку жилого дома, а в его действиях могут быть признаки мошенничестве и в противном случае, Вы обратитесь в полицию с заявлением о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела в отношении него о мошенничестве по статье 190 Уголовного кодекса Украины (в порядке статей 60 и 214 Уголовного процессуального кодекса Украины), может это подтолкнёт его к принятию законного и правильного решения по Вашему вопросу.

    Уголовный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Уголовный процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    В последствии, договор дарения удостоверенный нотариально, возможно оспорить в судебном порядке, в течении 1 года, только при наличии оснований.

    Договор дарения (дарственная на квартиру, дом) оформляются у нотариуса, это регулируется Гражданским кодексом Украины (ч.2 ст.719).

    Основания для признания договора дарения недействительным:

    • посягательство на жизнь дарителя и его ближайших родственников;
    • халатное обращение с подаренной недвижимостью;
    • в подписанном договоре было указано особое условие об отмене дарственной в случае, если жизненный путь дарителя будет продолжительней одаряемого;
    • после заключения соответствующего договора дарения семейный статус дарителя изменился так сильно, что существенно сказалось на уровне его жизни;
    • причины, когда дарственная на квартиру признается недействительной.

    Договор дарения можно заключить по месту регистрации дарителя или одариваемого, либо по месту нахождения земельного участка и жилого дома.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Спілкуватися у чаті Десятник Володимир Олексійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Для визнання нотаріально посвідченого договору недійсним він має вказати хоча б одну із підстав, передбачених законодавством, та доказати її, а також спростувати ваші заперечення та довести неправильність дій нотаріуса. Це неможливо згідно усталеної судової практики. Для оспорювання права власності потрібен договір про його виникнення, одного факту передачі коштів недостатньо.

    Ковальчук Владимир
    Спілкуватися у чаті Ковальчук Владимир 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Мы договорились, что он мне передаст эту недвижимость на определённых условиях.

    Путём договора дарения. У меня есть опасения того, что он поступит не честно и оспорит дарение после выполнения мной условий договора. Я бы не советовал вам делать договор дарения .Налоги прийдеться заплатить бешенные родственных связей у вас нет.Лучше делать договор купли -продажи это будет надежней и по налогам меньше .Право собственности перейдет к вам .Цену поставьте оценочную стоимость и все.

    Костромина Виктория
    Спілкуватися у чаті Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    У меня есть опасения того, что он поступит не честно и оспорит дарение после выполнения мной условий договора.

    Мне нужна помощь юриста, чтобы понять, как я могу себя обезопасить.

    ЛЮбой договор в принципе можно оспорить .

    Что дарение что купля - продажа оформляется у нотариуса и если уже делать - то лучше купля - продажа.

    Крикун Сергій  Павлович
    11.7%
    Спілкуватися у чаті Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;...";

    Стаття 229. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки

    1. Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

    Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов'язків сторін, таких властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом.

    2. У разі визнання правочину недійсним особа, яка помилилася в результаті її власного недбальства, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.

    Сторона, яка своєю необережною поведінкою сприяла помилці, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.

    Стаття 230. Правові наслідки вчинення правочину під впливом обману

    1. Якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина перша статті 229 цього Кодексу), такий правочин визнається судом недійсним.

    Обман має місце, якщо сторона заперечує наявність обставин, які можуть перешкодити вчиненню правочину, або якщо вона замовчує їх існування.

    2. Сторона, яка застосувала обман, зобов'язана відшкодувати другій стороні збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину...

    Стаття 387. Право власника на витребування майна із чужого незаконного володіння

    1. Власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним...

    Стаття 390. Розрахунки при витребуванні майна із чужого незаконного володіння

    1. Власник майна має право вимагати від особи, яка знала або могла знати, що вона володіє майном незаконно (недобросовісного набувача), передання усіх доходів від майна, які вона одержала або могла одержати за весь час володіння ним...".

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 81. Обов’язок доказування і подання доказів

    1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.".

    Пост. Высшего Специализированного Суда Украины "Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0005740-14/page):

    "2...До позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про визнання права на таке майно...

    4. Відповідно до частини третьої статті 10 ЦПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом...

    21. Спір про повернення майна, що виникає з договірних відносин або відносин, пов'язаних із застосуванням наслідків недійсності правочину, підлягає вирішенню відповідно до законодавства, яке регулює ці відносини.

    У разі коли між особами відсутні договірні відносини або відносини, пов'язані із застосуванням наслідків недійсності правочину, спір про повернення майна власнику підлягає вирішенню за правилами статей 387, 388 ЦК.

    Якщо власник вимагає повернення свого майна з володіння особи, яка незаконно ним заволоділа, така позовна вимога підлягає розгляду та вирішенню також за правилами статей 387, 388 ЦК...

    23. Відповідно до статті 387 ЦК та частини третьої статті 10 ЦПК особа, яка звернулася до суду з позовом про витребування майна із чужого незаконного володіння, повинна довести своє право власності на майно, що знаходиться у володінні відповідача.

    При цьому суди повинні мати на увазі, що право власності на рухоме майно доводиться за допомогою будь-яких передбачених процесуальним законодавством доказів, що підтверджують виникнення такого права у позивача...

    37. З урахуванням положень частини першої статті 15 та статті 392 ЦК власник майна має право пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

    Виходячи зі змісту наведених норм права, потреба в такому способі захисту права власності виникає тоді, коли наявність суб'єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або ними оспорюється, а не в тому разі, коли цими особами не виконується відповідне рішення суду, ухвалене раніше.".

    Вы имеете право обратится в суд с иском о признании Вашего права собственности на земельный участок и на дом, как приобретенные, построенные за Ваш счет, при этом, отчим должен должен доказать обратное - приобретение и постройку за его счет.

    Сергеев Артем
    Спілкуватися у чаті Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 24 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    "Мы договорились, что он мне передаст эту недвижимость на определённых условиях.

    Путём договора дарения. У меня есть опасения того, что он поступит не честно и оспорит дарение после выполнения мной условий договора.Мне нужна помощь юриста, чтобы понять, как я могу себя обезопасить."

    Оспаривать можно любую сделку. О каких условиях идет речь?

    Купля-продажа не подходит? Если будет оспаривать куплю-продажу - то ему нужно будет вернуть Вам "деньги" за дом.

    Если нужна помощь - обращайтесь.

    Марусяк Андрій Романович
    13.3%
    Спілкуватися у чаті Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго дня!

    1) Рекомендую вам звернути увагу на право власності вашого екс-тестя на майно, що стане предметом договору дарування.

    Якщо тесть перебуває у шлюбі, то його дружина також є співвласником даного будинку та земельної ділянки (ця інформація в реєстрі може не міститись, дане право власності випливає із закону - стаття 368 ЦК ч. 3. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

    У такій ситуації ОБОВ'ЯЗКОВО МАЄ БУТИ нотаріально посвідчена згода дружини на дарування майна. Якщо такої згоди не буде, то дружина заявить позов до суду про визнання договору дарування недійсним, оскільки будинок і земля є спільною сумісною власністю подружжя і дарувальник не мав права розпорядження майном.

    2) Будь-який договір можна визнати недійсним, зокрема - дарування.

    Стаття 727 ЦК (цивільний кодекс) Розірвання договору дарування на вимогу дарувальника

    1. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.

    Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.

    2. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність.

    3. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

    4. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред'явлення вимоги дарунок є збереженим.

    5. У разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі.

    Стаття 728 ЦК Позовна давність, що застосовується до вимог про розірвання договору дарування

    1. До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік.

    УВАГА, даний строк обчислюється не з дня вчинення договору, а з дня, коли настали обставини, що передбачені статтею 727 ЦК. Тобто і через 5, 10, 20 років. Напівжирним шрифтом виділено обставину, яка використовується найчастіше, легке тілесне ушкодження, крадіжка майна дарувальника або члена його сім'ї є підставою для розірвання договору дарувальником. Зверніть увагу, оскільки ви перебували у шлюбі з його "донькою" можливим виявиться, наприклад, що ви викрали якусь "болгарку" на будівництві. Однак така обставина має бути підтверджена обвинувальним вироком суду, щодо вас.

    3) Договір дарування є "безоплатним" і це є ризиком для вас, як для добросовісного набувача.

    Стаття 388 ЦК Право власника на витребування майна від добросовісного набувача

    1. Якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно:

    1) було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння;

    2) було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння;

    3) вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

    2. Майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, якщо воно було продане у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

    3. Якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках.

    Висновок: Договір дарування є доволі специфічним у плані його розірвання. Договір є безоплатним, має вчинятись особою, яка має право вчиняти даний правочин. Обов'язково вимагайте перед договором нотаріальну згоду його дружини на дарування майна!

    ВАША ситуація складна, ви не застраховані від позову до вас про витребування майна, розірвання договору або визнання його недійсним, однак ймовірний позивач має довести свої майнові права.

    Також не рекомендую вам укладати договір купівлі-продажу майна, якщо не буде фактичної передачі коштів, оскільки відсутність доведеного факту "оплати" також з великою ймовірністю є підставою для розірвання договору через суд.

    Гончаренко Константин
    11.7%
    Спілкуватися у чаті Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Договір дарування квартири або іншої нерухомості ( земельної ділянки, тощо) – один з найбільш популярних цивільних договорів, який укладається громадянами. Поняття і основні положення, що стосуються укладення таких договорів, регулюються главою 55 Цивільного кодексу України.

    За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    Договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Але у обдаровуваного право власності на отриману в дарунок нерухомість виникне тільки після держреєстрації цього права . Ця процедура, як правило, провадиться під час оформлення договру дарування у нотаріуса, саме нотаріус, оплатно, вносить відомості про дарунок до Державного реєстру прав на нерухоме майно і надає витяг з нього.

    Договори про відчуження ( в нашому випадку-дарування) нерухомого майна посвідчуються за місцезнаходженням цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін правочину.

    Оформлюючи договір дарування нерухомого майна нотаріус перевіряє, чи відповідає зміст угоди справжнім намірам сторін, визначає дієздатність фізичних осіб, а також правоздатність та дієздатність юридичних осіб, які беруть участь у правочині.

    Укладання правочинів про перехід права власності на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації, відрізняється від інших угод тим, що сторони договору зобов’язані надати нотаріусу документи, які посвідчують право власності на предмет дарунку, та в свою чергу нотаріус обов'язково перевіряє наявність або відсутність заборони на відчуження цього майна, щодо наявності/відсутності інших речових прав на предмет договору.

    Документи, які потрібні для укладання договору дарування:

    • правовстановлюючі документи на предмет договору( майно, яким обдаровують)-свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договори купівлі-продажу/дарування/міни, довічного утримання і інші;
    • експертна оцінка ( за потреби);
    • витяг з Державного земельного кадастру відносно земельної ділянки, на якій розташований будинок;
    • довідка про зареєстрованих осіб у квартирі/будинку ( не ситосується даруванню земельної ділянки );
    • паспорти, ідентифікаційні коди сторін договору;
    • якщо майно набуте у шлюбі-письмова згода другого подружжя;
    • якщо є зареєстровані неповнолітні - дозвіл від опікунсьгої ради, якщо неповнолітні особа сторона договору - , то потрібна ще згода батьків на підписання ним такого договору;
    • документ, що підтверджує спорідненість сторін правочину, наприклад, свідоцтво про народження ( якщо сторони правочину першого та другого ступеню спорідненості, то оцінка майна не проводиться і податок не сплачується).

    Слід зазначити, що договір дарування можна визнати недійсним у разі недодержання в момент укладення договору стороною ( сторонами) таких вимог:

    + волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі;

    + правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним;

    + правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх дітей

    Також, у разі недотримання письмової форми правочину, вчинення під впливом помилки, обману, насильства, під впливом тяжкої обставини, тощо, недійсність такого правочину також встановлюється судом.

    Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.

    Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.

    Умови для визнання такого договору недійсним є вичерпними, тому якщо дотримуватись процедури то після посвідчення договору нотаріусом , його оскаржити буде дуже важко без причин чітких.

    Проте рекомендую дізнатися в чіїй власності окрім тестя перебувае майн, адже якщо майно набуте під час шлюбу воно підлягає поділу між подружжям.

    Краще аби майно яке вам хочуть дарувати було у 100% власності вказаної особи, тоді після оформлення проблем не виникне(з родичами чи дружиною, дітьми)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    8.3%
    Спілкуватися у чаті Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрий день!

    Договір дарування у даному випадку - найбільш простий варіант вирішення вашої проблеми.

    Нехай оформляє такий договір, це позбавить вас необхідності звертатися до суду з позовом та зайвих витрат

    У разі відмови укладати нотаріально посвідчений договір дарування, Вам потрібно буде звертатися до суду з позовом та нести витрати на судовий збір, послуги на правничу допомогу, а також збирати чимало доказів, і ще не відомо, яке рішення прийме суд, оскільки судова практика різна.

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Спілкуватися у чаті Савоста Ірина Михайлівна 3 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрый день. Если Вы сошлись на том, что дом будет Вам подарен , а не продан, то я Вам рекомендую самому предварительно обратиться к нотариусу, оговорить возможные нюансы. Внимательно читайте договор, потому что возможны варианты , например, в пользу третьего лица. К тому же , если Ваш тесть женат, то нужно будет согласие его жены ( как на продажу так и на дарение). Если Вы решите оформить сделку как продажу , то возьмите обязательно расписку, о том, что та сторона получила определенную сумму денег. Удачи Вам.

    Чапурина Светлана Ивановна
    11.7%
    Спілкуватися у чаті Чапурина Светлана Ивановна 3 роки тому

    Адвокат, м. Одеса, 17 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрый день. Для того, чтобы минимизировать риски лучше оформить куплю-продажу земельного участка.

    Для для оформления договора дарения либо купли -продажи у нотариуса обязательным условием является нотариальное согласие супруги на передачу земельного участка вам в дар или в собственность по купли-продажи.

    Вам необходимо понимать, какая часть земельного участка Вам перейдет. Если на этом участке имеется самострой или недостроенный дом, то Вам это необходимо обговорить с тестем. Если строение Вам не будет переходить в собственность, то Вам необходимо определять границы участка, делать геодезию, чтобы нотариус смог оформить на Вас земельный участком.

    Тесть или его жена, в течение года могут подать в суд иск о признании договора дарения недействительным, но только для этого есть определенные основания, которые предусмотрены гражданским кодексом:

    - посягательство на жизнь дарителя и его ближайших родственников;

    - халатное обращение подаренным участком;

    - в подписанном договоре было указано особое условие об отмене дарственной (даритель переживет одаряемого);

    - после заключения соответствующего договора дарения семейное положение дарителя ухудшилось, что существенно сказалось на уровне его жизни;

    Желаю всех благ и удачи.

    Царьов Роман  Валерійович
    16.7%
    Спілкуватися у чаті Царьов Роман Валерійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 21 рік досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго вечора Максим!

    В вашому випадку сама спроба дарування, для Вас це великий прогрес, бо в протилежному випадку, Тесть може відмовитись взагалі, щось робити на Вашу користь добровільно, для Вас дарування це плюс в усіх випадках, а ніж мінус. Також, якщо тесть зробить хоч так як Ви пишите, то Вам це дає значну перевагу в подальшому довести, те що Ви описали і визнати за собою право вланості на 1/2 частину будинку та можливо землі, тому що інша половина буде належати Вашій колишній дружині. Тому погоджуйтесь.

    Також, пропоную ознайомитись із ст. 727 Цивільного кодексу України

    Стаття 727. Розірвання договору дарування на вимогу дарувальника

    1. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей.

    Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування.

    2. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність.

    3. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

    {Частина третя статті 727 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2518-VI від 09.09.2010}

    4. Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред'явлення вимоги дарунок є збереженим.

    5. У разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі.

    Стаття 728. Позовна давність, що застосовується до вимог про розірвання договору дарування

    1. До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік.

    Савченко Олександр
    10%
    Спілкуватися у чаті Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрий день, Максим!

    Договір дарування для Вас скоріш є виходом, а не ризиком.

    Незважаючи на те, що земельна ділянка була придбана за ваші гроші, покупцем по договору купівлі-продажу виступає так званий "батько" (я впевнений і гроші на придбання земельної ділянки також були переведені саме з його банківського рахунку, а не вашого), і саме на нього зареєстровано право власності на цю земельну ділянку (що може бути підтверджено Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

    Тобто, по документам саме "батько" є законним власником даної земельної ділянки. Те ж саме і з будинком.

    Земельний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#Text):

    Стаття 125. Виникнення права на земельну ділянку

    Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 331. Набуття права власності на новостворене майно та об'єкти незавершеного будівництва

    1. Право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

    2. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

    Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

    Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

    Ви: "У меня есть опасения того, что он поступит не честно и оспорит дарение после выполнения мной условий договора" - добре, що він взагалі погодився оформити договір дарування. Адже домовленості між Вами усні, ніяких документів оформлено не було. А тому навіть не зрозуміло, що означає ваша фраза "после выполнения мной условий договора".

    Між Вами з тестем існують лише цивільно-правові відносини. Його дії не містять складу злочину за ст. 190 КК України "Шахрайство", а тому звернення до поліції не принесе Вам ніякого результату.

    Дане питання необхідно вирішувати у досудовому порядку шляхом укладання договору дарування, або ж у судовому - якщо тесть відмовиться укладати договір дарування.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

    Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    Тобто, у разі відмови тестя укласти договір дарування Вам необхідно буде оспорювати право власності тестя на землю та будинок в судовому порядку та вимагати визнати право власності за Вами.

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    Стаття 81. Обов’язок доказування і подання доказів

    1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

    Враховуючи, що Ви будете оспорювати право власності вашого тестя на землю та будинок (які оформлені на нього), то саме Вам необхідно будете довести своє право власності на них.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України