Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 20 липня 2020, питання №24747

поділ майна при розлученні

Квартира придбана в шлюбі. При розірванні шлюбу чоловік погоджується частку квартири передати синові(10років) за умови не виплачувати аліменти та без права продавати житло (частку від поділу майна записану на сина) чи обмінювати його. Чи є це правімірним? Якщо виходити із логіки чоловіка за які кошти буде утримуватись частина квартири та утримання дитини.Чоловік не проживає із сім'єю та не прописаний, не надає матеріальної допомоги на утримання сина. Чоловік володіє іншою квартирою, подарованою йому батьками на яку я претензій не маю. Також у володінні чоловіка є земельні паї. Чи вони також підлягають поділу? Вдячна за надання консультації , якщо можна то в письмовому виді на електронну адресу З повагою Романія

Відповіді юристів (1)

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 18 років досвіду

    Доброго дня, Романія!

    З вашого питання роз'ясню наступне.

    Згідно статті 1 Сімейного кодексу України сімейний кодекс України визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов'язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім'ї та родичів.

    Якщо особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, батьками та дітьми, іншими членами сім'ї та родичами не врегульовані цим Кодексом, вони регулюються відповідними нормами Цивільного кодексу України, якщо це не суперечить суті сімейних відносин (ст. 8 СКУ).

    Згідно ст. 190 СКУ той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо). Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

    Що таке право власності СКУ не врегульовує. Це питання регулює глава 23 Цивільного кодексу України.

    Згідно статті 321 ЦКУ право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Вимога батька дитини виключити право продавати житло дитиною (вами до 18 років) протирічить нормам ЦКУ, і взагалі Конституції України, якщо взяти глобальніше.

    Він передає повне право власності з усіма витікаючими наслідками, будь-які обмеження права власності протирічать законодавству.

    СКУ не передбачає також права батька дитини встановлювати якісь обмеження щодо розпорядження правом власності. Такий договір може бути укладений лише за вашою згодою. Ви можете його не укладати і стягувати з батька дитини аліменти далі.

    Щодо утримання дитини, то згідно ч. 2ст. 190 СКУ у разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її. Щодо утримання житла, то поскільки воно буде повністю у власності вашій і вашої дитини, то ви і маєте його утримувати.

    Про земельні паї питання. Це залежить від того, чи були вони набуті у шлюбі чи ні. Якщо не в шлюбі, то прав у вас на паї немає. Якщо під час шлюбу - то аналогічно можно включити частку до догвоору за згоди батька самого. Можливо, з його погляду, вартості півквартири достатньо для відкупу від сплати аліментів.

    Гарного вам дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України