Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 22 липня 2020, питання №24945

Защита пожилого 87 летнего ветерана войны от сына, который с ним плохо обращается

Здравствуйте, существует ли в законодательстве Украины статья, от защите пожилого человека от насилия в семье? Речь идет о друге нашей семьи. Есть мужчина 87 лет, ветеран войны, полковник. Живет один, с женой в разводе и не общается. У него два сына, один за границей, второй в Киеве работает в иностранной фирме АЙтишником и , конечно же не бедствует. В последнее время у старика началось некоторое помутнение сознания,провалы в памяти и т,д, но он мог бы пройти курс лечения, но сын этого не делает. Иногда приезжает, привезет продукты, которые он считает нужными и все. Ну допустим, все таки приезжает и кормит. Но!!! Сын забрал у него паспорт, вообще не дает ему денег, а вчера он сходил в Ощадбанк и оказалось, что на его пенсионной карточке, на которой были сбережения( и не плохие), полный ноль! Пин код, он конечно же не помнит, но ему это проверили и сказали в кассе сберкассы. Я так предполагаю, что сын завел в Ощадбанке кабинет, и про приходу пенсии быстренько ее снимает.
Недавно у него поднялось давление, он звонит моемй мамае, мама мне( я дочь) у того на руках оказалось 200грн, я перевернула весь интернет и нашла аптеку с бесплатной доставкой и ему были доставлены лекарства. Как раз хватило 200грн, и больше у него нет. Сейчас сидит дома без документов и денег. .Сын на его звонки отвечает не всегда, вернее иногда отвечает, иногда нет. Старику бы следовало как минимму проколоть что то от мозгового кровообращения, так он в принципе при памяти, а в случае вызова скрой. какбыть без документов и хоть каких то денег?! Он иногда выходит на улицу, не может купить себе фрукты....Сын просто изверг какой то. Квартира переписана на сына, похоже хочет доконать отца. Речь идет об интеллигентных людях, так сказать, никто не алкоголик, не бандит. Просто сын такая вот бездушна тварь.
Куда обратиться за помощью? Ему не нужно каждый день, Достаточно 1-2 раза в неделю, вдруг что понадобится. И он в состоянии это оплачивать! если бы это урод не воровал у него деньги!

Відповіді юристів (1)

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня!

    1) з приводу зникнення пенсії, то в діях сина наявний склад злочину - крадіжка, ст. 185 КК, оскільки він не є власником коштів - пенсії і не має права самостійно нею розпоряджатися, вилучати її без згоди батька. Заявником у даній категорії справ може бути потерпілий - дідусь. Вам не рекомендую особисто подавати заяву від свого імені, оскільки ви можете погіршити ситуацію, рекомендуйте да допоможіть дідусю її скласти, якщо він виявить бажання;

    2) зверніться до Органу соціального захисту вашого району (організовуються при місцевих радах) із заявою, у якій викладіть, що про пенсіонера ніхто не дбає і нехай йому призначать відповідальну особу(соц. працівника), яка кілька разів у тиждень допомагатиме пенсіонеру, також повідомте у загальному порядку, що дідусь не знає, куди дівається його пенсія;

    3) корисне посилання https://minjust.gov.ua/m/str_18843

    його короткий зміст - у воєнного пенсіонера достатній рівень пенсії, на аліменти подавати йому позов не варто. Неможливо змусити дорослих повнолітніх дітей любити і поважати своїх батьків. Любов, доброта, порядність, чесність є етичними поняттями, а не юридичними. Разом з тим слід пам’ятати, що однією з основних цілей регулювання сімейних відносин, відповідно до частини другої статті 1 Сімейного кодексу України, є утвердження почуття обов’язку перед батьками. Однак даний обов'язок у примусовому порядку можна виконати лише шляхом стягнення аліментів. Суд не може примусити доглядати і поважати дідуся, це не є юридичною категорією.

    4) рекомендуйте дідусю написати заяву до пенсійного фонду (так як він військовий, то йому пенсію напряму виплачує Головне Управління Пенсійного Фонду області) нехай він її підпише, а ви надішліть рекомендованим листом з описом вкладення у якій на підставі статті 52 закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" прохайте виплачувати пенсії Укрпоштою із доставкою особисто на квартиру.

    Строк відповіді 30 днів, у відповіді можуть бути уточнення, як реалізувати дане правою. Цей сайт, якщо дідусь оф. проживає у м. Києві https://www.pfu.gov.ua/kv/ ... цей, якщо у Київській області https://www.pfu.gov.ua/ko/

    Загалом, не рекомендую вам в'язуватись у сімейні стосунки посторонніх, оскільки можете отримати негативні юридичні наслідки від заможного сина з низьким рівнем моральної відповідальності.

    Як правосвідомий громадянин повідомте органи соц захисту та на ваш розсуд поліцію, що наявна особа - пенсіонер, яка не знає де дівається її пенсія, особисто її не отримує і бажає, аби їй призначили особу, яка буде доглядати за нею.

    Сину, якщо маєте серйозні наміри, рекомендуйте найняти татові доглядальницю, виділяти на неї кошти - інакше ви роздасте цю інформацію публічному розголосу, напишете заяву у поліцію про крадіжку, зателефонуєте до служби новин і це негативно вплине на його кар'єрі. Цей захід є радикальним і його необхідно вчиняти лише на ваш розсуд.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України