Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 29 липня 2020, питання №25476

Реорганізація під час декрету

Добрий день. Я в декреті. На роботі АТ"неназиватиму" у відділі ААА за мною зберігається робоче місце. Мене повідомили, що відділ ААА реорганізується і це буде нова фірма і називатиметься по іншому і не буде мати відношення до АТ" неназиватиму". Всі працівники відділу ААА підписують заяву за 2 місяці про звільнення, а через 2 місяці пишуть заяву про прийняття на роботу вже на нову фірму. Мені сказали, що хоч я і в декреті я теж повинна написати заяву про звільнення у зв'язку з реорганізацією, але на нову фірму мене не візьмуть. При закінченні декрету я повиння звернутись на в АТ"неназиватиму" на 1 робочий день, якщо для мене є вакансія, то я працюю, якщо вакансій нема, то безробітня. Чи законно це?

Відповіді юристів (1)

    Юрій
    Юрій 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Доброго вечора пані Олено!

    В контексті вашого запитання, дії роботодавця, у разі вашого звільнення в період відпустки, будуть незаконними, оскільки звільнення працівника, який перебуває у відпустці незаконне.

    Знову ж таки, якщо вас звільнять в момент вашого перебування у відпустці, то ви зможете звернутися до суду з вимогою про визнання звільнення незаконним, про стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу та про стягнення моральної компенсації за порушення конституційного права на працю та покрити витрати на правову допомогу (але це залежить від того чи виявить це бажання ваш адвокат).

    Якщо ж звільнення відбувається у зв'язку з повною ліквідацією організації, тоді звільнення працівника, який перебуває у відпустці допускається, тому важливо з'ясувати офіційну підставу для майбутнього звільнення.

    Щодо дій вашого роботодавця, які полягають в пропозиції підписати заяву про майбутнє вивільнення, то таким чином він себе "страхує", щоб зменшити ваші шанси на перемогу в суді у разі звернення з позовом проти того ж роботодавця, оскільки підписавши заяву про звільнення або про майбутнє вивільнення, ви юридично засвідчите свою волю на звільнення із займаної посади.

    Також, якщо ви є членом профспілки, то звільнення допускається виключно за згодою профспілки. Якщо ви не є членом профспілки, то рекомендую негайно вступити до профспілки, яка реально захищає права працівників.

    Якщо вам потрібен буде правових захист ваших трудових прав, то ви можете звернутися до мене за номером 068-872-59-67 у зручний для вас час.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України