Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 05 серпня 2020, питання №26012

Пособие одинокой матери

Добрый вечер. Меня интересует выщитывают ли с пособия одинокой матери" єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"? Имею ли я право на получение этого пособия если я не работаю, не состою на учёте на бирже труда, не получаю пенсию по инвалидности и не в декрете?

Відповіді юристів (1)

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 18 років досвіду

    Доброго дня, Ірино!

    З 01 липня 2020 року набрав чинності Закон України " Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб" , який передбачив внесесня змін щодо положень про виплату допомоги на дітей одиноким матерям.

    Так, в Закон України Про державну допомогу сім'ям з дітьми внесено зміни даним Законом та статтю 18-2 доповнено такою частиною 3:

    Для призначення, виплати та припинення виплати допомоги на дітей одиноким матерям додатково застосовуються умови призначення, виплати та підстави для припинення виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України

    п. 10 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у призначенні соціальної допомоги може бути відмовлено у разі, коли: працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не навчаються у вищих навчальних закладах I - IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги (крім осіб, які в установленому порядку визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років та особами, які досягли 80-річного віку).

    За наявності обставин, передбачених в абзацах другому-шостому цього пункту, соціальна допомога може бути призначена на підставі рішень районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій та виконавчих комітетів міських і районних у містах (у разі їх створення) рад або утворених ними комісій у разі, коли:

    у складі сім'ї є особа з інвалідністю;

    у малозабезпеченій багатодітній сім'ї виховуються троє або більше дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);

    неможливість отримання будь-яких джерел для існування пов'язана з тривалою хворобою одного та/або кількох членів сім'ї.

    Рішення про призначення соціальної допомоги у таких випадках приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім'ї. Перечитайте вказані випадки, чи наявні вони у вашій сім'ї.

    Абзац сьомий пункту 1 частини першої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" в переліку допомог, надбавок або компенсацій, немає допомоги одинокій матері, тому вона не обкладається єдиним внеском і період отримання цієї допомоги в стаж не зараховується..


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України