Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 14 серпня 2020, питання №26628

Как доказать право собственности на дом без соответствующих документов?

Добрый день! Подскажите, пожалуйста, как действовать. Как оформить право собственности на жилой дом и земельный участок, на которых нету документов о праве собственности. Ситуация такая: этот дом построил мой прапрадед, то есть дед моей бабушки, которая там живет сейчас. Она сейчас спохватилась оформлять его на себя, но никаких документов на него нету, то есть нету подтверждения о том, что он принадлежал прапрадеду. Со слов бабушки, тогда еще в СССР с сельсовете записывали в книгу какой дом за кем числился. Кроме этого, соседи могут подтвердить, что в доме жилы только родственники прапрадеда и то, что его построил только он. Я понимаю, что надо обращаться в суд, но без правоустанавливающих документов на дом нам не доказать тот факт, что дом принадлежит прапрадеду, а там уже и его наследникам и т.д. Как быть в этой ситуации? Как доказать право собственности на дом без соответствующих документов? (я оставила свою электронную почту, жду ответа, заранее спасибо)

Відповіді юристів (1)

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Доброго дня, Діана.

    Перш за все Вам доведеться провести технічну інвентаризацію будинку. Для початку потрібно зайти в сільраду і подати заяву на отримання виписки з позагосподарської книги. Після отримання виписки необхідно звернутися в бюро технічної інвентаризації для отримання висновку про технічний стан будинку, саме цей документ є підставою для оформлення права власності на будинок в селі, побудований до 1992 року. Перелік документів, необхідних для отримання висновку, можна знайти на сайтах організацій, що займаються проведенням таких робіт. В основному, це такі документи:

    • Паспорт.
    • Ідентифікаційний код.
    • Документ, що підтверджує володіння земельною ділянкою.
    • Довідка про склад сім'ї.
    • Виписка з позагосподарської книги.

    Після того, як БТІ проведе інвентаризацію, вам необхідно знову звернутися до сільради, на цей раз вже з заявою про надання дозволу на оформлення права власності, з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно. І нарешті, останнім кроком буде реєстрація права власності на будинок в місцевому центрі надання адміністративних послуг.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України