Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 16 серпня 2020, питання №26711

Где найти ОФИЦИАЛЬНОЕ толкование конституционных понятий "человек" и "физическое лицо" в законах Украины?

Где я могу найти ОФИЦИАЛЬНОЕ толкование конституционых или просто юридических понятий "Человек" и "физическое лицо"?

Нужно именно официальные толкования.

Відповіді юристів (2)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Цивільний кодекс Підрозділ 1 ФІЗИЧНА ОСОБА

    Глава 4ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ФІЗИЧНУ ОСОБУ

    Стаття 24. Поняття фізичної особи

    1. Людина як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою.

    Стаття 25. Цивільна правоздатність фізичної особи

    1. Здатність мати цивільні права та обов'язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи.

    2. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження.

    У випадках, встановлених законом, охороняються інтереси зачатої, але ще не народженої дитини.

    3. У випадках, встановлених законом, здатність мати окремі цивільні права та обов'язки може пов'язуватися з досягненням фізичною особою відповідного віку.

    4. Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

    Юридичного визначення людини не існує, але якщр у Вас є труднощі у відрізненні людини від тварини, то можливо підійде ось таке визначення:

    Людина – біосоціальна істота, якій притаманні членороздільна мова, свідомість, вищі психічні функції (абстрактно-логічне мислення, логічна пам'ять і т. д.) і яка здатна створювати знаряддя праці та використовувати їх в процесі суспільної праці.

    • Сергей Петрович Клієнт 3 роки тому

      Дякую за Вашу відповідь!

      Звертаю Вашу увагу на те, що згідно ст.24 ЦКУ людина ВВАЖАЄТЬСЯ але не ЯВЛЯЄТЬСЯ /Є фізичною особою.

      Я розумію слова "людина" і "фізична особа" як суб'єкти права!

      При чому обидва поняття є конституційними, тобто такими, що використовуються в КУ. Ці обидва суб'єкти права схожі, але не тотожні. Ніде в КУ не вказано, що права та свободи фізичної особи є найвищою цінністю.

      Є також "протиріччя", які вказують, що це РІЗНІ суб'єкти права. Наприклад згідно КУ людина має право ВІЛЬНО (!!!) залишати рідну країну і повертатися до неї. При цьому фізособа не може вільно її покидати і зобов'язана пред'являти паспорт (документ, що засвідчує юридичну особу) та проходити паспортний і митний контроль. Тобто фізособа не може ВІЛЬНО !!! покинути країну.

      Крім того в Загальній декларації прав людини зазначено, що людина має право на громадянство. Але ніде не зазначено, що вона ЗОБОВ'ЯЗАНА бути громадянином!

      Також ніде не вказано, що людина ЛИШЕ !!! як фізособа може бути учасником цивільних відносин. Ніде не вказано, що людині, як суб'єкту права, ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ бути учасником цивільних відносин.

      Що не заборонено - дозволено! Тобто людина може бути як суб'єкт права учасником цивільних відносин. І людина НЕ ЗОБОВ'ЯЗАНА вважати себе фізособою. Також ніхто не має права без згоди людини змінювати її правосуб'єктність на фізособу без її згоди.

      Шановний Микола Андрійович, в мене нема жодних проблем в тому, щоб відрізнити Людину від тварини. Але у багатьох держслужбовців є проблема у питаннях відмінності між людиною і фізособою.

      Я не шукаю біологічного тлумачення поняття людини. Я намагаюся знайти юридичне тлумачення поняття людина, як суб'єкт права. Та пояснити це тим держслужбовцям (яких нажаль більшість), що не відрізняють такі суб'єкти права, як людина і фізособа.

      Прошу Вас прокоментувати та допомогти офіційно довести відмінність та нетотожність цих конституційних понять.

      З повагою

      Людина © :Сергій : Петрович :Рачок


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України