Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 17 вересня 2020, питання №29020

Как на практике применяется ст 74 семейного кодекса при непродолжительном сожительстве?

Как на практике применяется ст 74 семейного кодекса? Если например, мужчина приглашает к себе на проживание женщину в арендованное жилье, спустя короткое время он покупает на личные средства квартиру, может ли она претендовать на его собственность? Либо та же ситуация, например с автомобилем. Выходит, что совместное жительство даже непродолжительное время невозможно без риска лишиться заработанного имущества, даже если партнер вообще не работает и вносил 0% в его приобретение?

Відповіді юристів (4)

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня!

    Судова практика у справах про встановлення факту проживання чоловіком та жінкою однією сім’єю без реєстрації шлюбу є дуже неоднозначною.

    Особа має подавати позов до суду і встановити факт проживання однією сім'єю.

    Якщо суд встановить даний факт, то хоч і майно придбане за кошти чоловіка, воно буде спільною сумісною власністю. Як у цій описаній справі https://protocol.ua/ua/simeyniy_kodeks_ukraini_sta...

    Встановити факт проживання однією сім'єю непросто. Однак практика неоднозначна, тому можна і виграти і програти з одинковою ймовірністю.

    Корисні посилання, які дають відповіді на деякі ваші питання

    ВС/КЦС: Показання свідків не можуть бути єдиною підставою для встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу (ВС/КЦС у справі № 129/2115/15-ц від 14.02.2018)

    https://protocol.ua/ua/vs_ktss_pokazannya_svidkiv/

    судом не враховано, що для встановлення факту спільного проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу та визнання майна спільною сумісною власністю необхідні докази: ведення спільного господарства, наявності у сторін спільного бюджету, проведення спільних витрат, придбання іншого майна в інтересах сім'ї. Вказані обставини судом не встановлено, а покази свідків не можуть бути єдиною підставою для встановлення вказаного факту.

    Для встановлення факту проживання сім’єю без шлюбу (після розлучення) необхідні докази сімейних відносин навіть, якщо чолові та жінка залишилися під одним дахом (ВС/КЦС у справі № 748/897/18 від 10 жовтня 2019 р.)

    https://protocol.ua/ua/dlya_vstanovlennya_faktu_pr...

    Спільний відпочинок не свідчить про ведення спільного господарства (ВС/КЦС № 522/25049/16-ц від 27.02.2019)

    https://protocol.ua/ua/vs_ktss_periodichniy/

    Выходит, что совместное жительство даже непродолжительное время невозможно без риска лишиться заработанного имущества, даже если партнер вообще не работает и вносил 0% в его приобретение?

    відповідь: так, однак встановити факт проживання однією сім'єю не можливо без доказів. Якщо "особа" почала готуватись до такого поділу майна з самого початку стосунків, збирала докази: знайомила з усіма друзями, робила фото спільних вживань їжі, фото поїздок до магазинів, сумісні покупки, ремонти житла, освідчення у коханні, то так, половину треба віддати.

    якщо просто є показання свідків та фото з відпочинку, то це не достатньо, важливо саме ведення спільного господарства.

    • Артем Клієнт 3 роки тому

      "знайомила з усіма друзями, робила фото спільних вживань їжі, фото поїздок до магазинів, сумісні покупки, ремонти житла, освідчення у коханні, то так, половину треба віддати." - как мало нужно сделать, чтобы заграбастать чужое имущество стоимостью в сотни тысяч гривен. Невероятно дикий абсурд. В общем просто жить вместе нельзя, чтобы не наступили драконовские последствия, если нет 100% доверия, а если такое доверие есть, то логичнее уж в официальное брачательство)))

      Вам, Андрей Романович, спасибо большое за развёрнутый ответ.

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    На Ваші запитання-гіпотези у форматі "запитання-відповідь" відповісти складно. Консультація також не є належною формою правничої допомоги, оскільки це розуміння застосування норми права тільки консультантом. В цьому випадку, ефективною формою є науково-практичне дослідження застосування цієї норми права саме Верховним Судом, адже тільки його висновки обов'язкові для судів попередніх інстанцій.

    Експерт-адвокат Десятник Володимир Олексійович, канд. юрид. наук, доцент,

    адвокатське бюро «Експерт Володимир Десятник», засновник-директор

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Артеме!

    спустя короткое время он покупает на личные средства квартиру, может ли она претендовать на его собственность? - якщо квартира була придбана за його особисті кошти, то квартира належить чоловіку на праві особистої приватної власності. А без офіційно зареєстрованого шлюбу і подавна. А тому, ця жінка не має права на щось претендувати.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    Стаття 74. Право на майно жінки та чоловіка, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі

    1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

    Як бачите, стаття 74 СК України не обмежує і не встановлює часу спільного проживання чоловіка та жінки без шлюбу для поділу спільно набутого майна — вони повинні довести суду початок і кінець такого проживання і набуття в цей період спірного майна.

    При цьому жінка дійсно може звернутися до суду з позовом, в якому просити встановити факт спільного проживання з чоловіком однією сім'єю без реєстрації шлюбу, визнати придбану квартиру або автомобіль спільним сумісним майном (тобто, набутим за спільні кошти) та визнати за нею право власності на частину вказаного майна.

    Однак, як я вже сказав, саме лише спільне проживання (без спільних витрат) не є підставою для визнання майна спільною сумісною власністю.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України