Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 23 вересня 2020, питання №29419

Аліменти та допомога на дитину інваліда

Доброго дня!
Мій чоловік сплачує аліменти на свою неповнолітню дочку інваліда 1 групи 33% із зарплати ( у нього офіційна зарплата ~10 000). Сплачує вчасно через виконавчу. За рішенням суду він повинен сплачувати лікування дитини 50% від суми лікування і мати. Нещодавно мати дитини подала до виконавчої служби листа зі стягненням 11,500 грн за реабілітаційний центр, де має проходити їхня дочка реабілітацію. Виконавча служба почала стягнення з зарплати чоловіка в цьому місяці. Він отримав зарплати 560грн. Мати отримаюує всі можливі допомоги від держави і працює ( повний день) заступником директора соціальної служби. Мати бувшої дружини по догляду за дитиною сидить дома ( 60 рокі жінці).
Підкажіть, будь ласка, як нам бути з цими стягненнями? ( лікарі всі кажуть що дорогі реабілітації не допомогають дитині, дитина має вроджений гідроцефаліт, мозок не відповідає і не розвивається). Моєму чоловіку не вистачає грошей навіть на саме скудне існування ! Як йому при таких виплатах жити?
Допоможіть нам, будь ласка!

Відповіді юристів (1)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, 5 років досвіду

    Добрий день! В даному випадку можливе зменшення розміру аліментів та/або визначення твердої грошової суми додаткових витрат, їх зменшення (в вашому випадку на реабілітацію)

    Відповідно до ст 192 Сімейного кодексу України "Зміна розміру аліментів"

    1. Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    Однак Ви маєте надати суду докази, що ваш матеріальний ,сімейний стан погіршився, довідка з роботи , справки про погіршення стану здоров'я , наявність своїх неповнолітніх дітей і т.д.

    Щодо додаткових виплат на дитину:

    Згідно із частиною першою статті 185 СК України той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою,

    каліцтвом тощо).

    Це положення стосується особливих обставин, приблизний перелік яких надається цією статтею. До таких особливих обставин закон відносить насамперед випадки, коли дитина, яка знаходиться на утриманні батьків, потребує додаткових витрат, у тому числі у зв'язку з розвитком певних її здібностей. Визначення таких особливих обставин відноситься до компетенції суду, і вони є індивідуальними в кожному конкретному випадку.

    За частиною другою статті 185 СК України розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

    !!! Вирішуючи питання щодо розміру коштів, які підлягають стягненню на додаткові витрати, суди повинні враховувати, в якій мірі кожен із батьків зобов’язаний брати участь у цих витратах з огляду на матеріальне та сімейне становище сторін та інші інтереси й обставини, що мають істотне значення. У випадку, коли матеріальне становище батьків не дозволяє забезпечити повну оплату додаткових витрат, вони можуть бути компенсовані лише частково.

    Ураховуючи зазначені обставини, суд визначає розмір додаткових витрат на дитину, зумовлених особливими обставинами, одному з батьків у твердій грошовій сумі.

    Наявність таких додаткових витрат має довести особа, що заявляє позовні вимоги про їх стягнення. Ці кошти є додатковими, на відміну від коштів, які отримуються одним з батьків на утримання дитини.

    У цих випадках ідеться про фактично зазнані або передбачувані витрати, тому їх необхідно визначати у твердій грошовій сумі.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України