Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 23 вересня 2020, питання №29429

Претендент на наследство.

Добрый день. Проживаю в частном доме с мужем (законный брак) и двумя взрослыми дочерьми.
У мужа от первого брака есть дочь, которая проживает (прописана) у своей матери.
Имеет ли она право претендовать на часть нашего дома после смерти своего отца ? Спасибо.
Виктория,Харьков.

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Да, дочь от первого брака является законной наследницей первой очереди.

    2. Она унаследует по закону равную долю с остальными наследниками первой очереди.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте (э/почта).

    • Виктория Клієнт 3 роки тому

      Даже если она никогда не проживала в этом доме ?

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня. Відповідно до норм Цивільного кодексу України існує спадкування за заповітом та спадкування за законом. Якщо відсутній заповіт, то спадкування здійснюється за законом, в якому передбачена черговість спадкоємців (їх є 5). Відповідно до статті 1261 ЦКУ "У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народження його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки".

    Відповідь на Ваше запитання: його донька від попереднього шлюбу має право на частину частки домоволодіння. Усе своє майно (рухоме/нерухоме) без відсутності заповіту, воно ділиться між спадкоємцями пропорційно.

    • Виктория Клієнт 3 роки тому

      Завещания, скорее всего, не будет, так как муж после инсульта в очень тяжелом психологическом состоянии. Получается ,что его дочь по закону такая же наследница,как и мы.Если я уговорю её не претендовать на наследство,то необходимо ли эту договоренность фиксировать у юриста?Спасибо.

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Навіть якщо вона не проживала з вами у будинку. Якщо домоволодіння знаходиться у власності чоловіка, після його смерті воно ділиться пропорційно між спадкоємцями за законом. Суть не в реєстрації місця проживання, суть у праві власності на домоволодіння.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України