Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Виборче право, 24 вересня 2020, питання №29524 100₴

Отпуск во время избирательной кампании

Добрый день,

Скажите должен ли работник органов местного самоуправления брать официальный отпуск в связи с тем, что баллотируется в кандидаты в депутаты горсовета?

Спасибо

Хотелось бы также получить ссылку на закону или постанову.

Відповіді юристів (15)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Держслужбовцю необов'язково іти в відпустку, якщо він є кандидатом в депутати місцевої ради.

    Законом України «Про місцеві вибори» такі умови не передбачені. Частина 2 статті 62 Закону надає кандидату таке право, а не зобов’язання. Конкретно: «Кандидату не може бути відмовлено у звільненні на період передвиборної агітації від виконання виробничих або службових обов’язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/595-19).

    Стаття 58 Закону України «Про державну службу» передбачає, що державному службовцю надається відпустка без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі в порядку, визначеному статтею 10 цього Закону: «В разі реєстрації державного службовця кандидатом у депутати Центральною виборчою комісією, виборчими комісіями, сформованими (утвореними) в установленому порядку, він зобов’язаний в одноденний термін письмово повідомити про це керівника державної служби» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/889-19).

    Норма цієї статті знову вказує на ПРАВО держслужбовця отримати такий вид додаткової відпустки.

    Із вищевказаного слідує:

    – держслужбовець може реалізувати власне право на участь у виборчому процесі;

    – держслужбовець зобов’язаний повідомити про свою участь у будь-якому виборчому процесі, але не зобов’язаний брати відпустку без збереження заробітної плати. Долучитися до лав депутатського корпусу він може і за списком, а така процедура не вимагатиме його безпосередньої участі в виборчому процесі;

    – відповідно до статті 74 КЗпП працівник період щорічної відпустки може використати на власний розсуд. Тож брати участь у виборчому процесі він може і під час щорічної відпустки;

    – із урахуванням норми статті 58 Закону і того, що вибори голови ОТГ є виборчим процесом, держслужбовець може взяти відпустку без збереження заробітної плати на період участі в цьому виборчому процесі.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Дмитрий Клієнт 3 роки тому

      Закон України «Про місцеві вибори» утратил силу.

      Работник местного самоуправления не держслужбовець.

      • Савченко Олександр
        30%
        Савченко Олександр 3 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Дмитрій!

        Закон України «Про місцеві вибори» є чинним - перейдіть по ссилці https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/595-19.

        Так, працівник місцевого самоврядування не є державним службовцем. Так як дія Закону України "Про державну службу" не поширюється на депутатів місцевих рад, посадових осіб місцевого самоврядування. При цьому, якщо Ви є кандидатом в депутати місцевої ради, то НЕ зобов'язані брати відпустку.

        Це ваше право, а не обов'язок. І законодавство жодним чином не зобов’язує Вас використовувати в примусовому порядку надане законами право на відпустку.

        Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

        Стаття 45. Кожен, хто працює, має право на відпочинок.

        Виборчий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text):

        Стаття 237. Гарантії діяльності у виборчому процесі кандидатів у депутати

        1. Кандидату у депутати не може бути відмовлено у звільненні на період з часу його реєстрації як кандидата до закінчення виборчого процесу (або скасування його реєстрації) від виконання виробничих або службових обов’язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.

        2. Кандидат у депутати під час виборчого процесу не може бути звільнений з роботи з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу, командира військової частини (формування).

        3. Кандидат у депутати без його згоди не може бути переведений на іншу роботу, направлений у відрядження, а також призваний на військову або альтернативну (невійськову) службу, навчальні (перевірні) та спеціальні збори військовозобов’язаних.

        Закон України «Про місцеві вибори» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%...):

        Стаття 62. Гарантії діяльності кандидатів

        1. Кандидати з дня, наступного за днем їх реєстрації територіальною виборчою комісією, мають рівні права під час виборчого процесу на їх виступи та виступи відповідних довірених осіб на передвиборних та інших зборах, нарадах, засіданнях, мітингах, безпосередньо пов’язаних з виборами, у засобах масової інформації.

        2. Кандидату не може бути відмовлено у звільненні на період передвиборної агітації від виконання виробничих або службових обов’язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.

        3. Кандидат під час передвиборної агітації не може бути звільнений з роботи з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу (крім випадків ліквідації), командира військової частини (формування). Кандидат без його згоди не може бути переведений на іншу роботу, направлений у відрядження.

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир

    76 Закона Украины «О выборах народных депутатов Украины» от 17.11.2011 № 4061-VI). Кандидат в депутаты подает заявление о неоплачиваемом отпуске на время предвыборной агитации, а работодатель оформляет отпуск приказом. В типовой форме П-5 для такого отпуска своего кода нет.

    • Дмитрий Клієнт 3 роки тому

      Этот закон утратил силу

      • Ковальчук Владимир
        15%

        Этот закон утратил силу

        О выборах народных депутатов УкраиныВР УкраиныЗакон от 17.11.2011 № 4061-VIредакция действует с 23.07.2020 Хто вам сказал почитайте http://search.ligazakon.ua/
        • Дмитрий Клієнт 3 роки тому

          https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4061-17#Text

          Скажите мы об этом законе говорим?

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Здравствуйте!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Статья 58 Закона Украины «О государственной службе» от 10.12.2015 г.. № 889 предусмотрено, что государственному служащему предоставляется отпуск без сохранения заработной платы на время участия в избирательном процессе в порядке, определенном ст. 10 этого Закона: «в случае регистрации государственного служащего кандидатом в депутаты Центральной избирательной комиссией, избирательными комиссиями, сформированными (образованными) в установленном порядке, он обязан в однодневный срок письменно сообщить об этом руководителю государственной службы». Норма этой статьи указывает нам на ПРАВО госслужащего получить такой вид дополнительного отпуска (который предоставляется отдельно от ежегодной).

    С указанного выше можно сделать вывод:

    1. Госслужащий может реализовать собственное право на участие в избирательном процессе;

    2. Госслужащий обязан сообщить о своем участии в любом избирательном процессе, но не обязан брать отпуск без сохранения заработной платы. Добавиться в ряды депутатского корпуса он может и по спискам, а такая процедура не потребует его непосредственном участии в избирательном процессе.

    3. В соответствии со ст. 74 КЗоТ работник период ежегодного отпуска может использовать по своему усмотрению! Поэтому участвовать в избирательном процессе он может и во время ежегодного отпуска.

    4. С учетом нормы ст. 58 Закона и того, что выборы главы ОТГ является избирательным процессом, госслужащий может взять отпуск без сохранения заработной платы на время участия в этом избирательном процессе.

    5. - согласно дополнений к закону о государственной службе госслужащему запрещено агитировать во время пребывания на работе, а во время отпуска такого запрета не предусмотрено.

    Отпуск - это Ваше право, а не обязательное условие.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Дмитрий Клієнт 3 роки тому

      вы невнимательно прочитали мой вопрос

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Если у Вас категория должности специалист 1,2 категории,главный специалист или ведущий специалист, заведующий сектором и т.д. на Вас распространяется ЗУ О службе в органах местного самоуправления и ЗУ О государственной службе.

        1. Если Вы имеете другую должность, то Вы считаетесь лицом занятым в обслуживании органов местного самоуправления и их исполнительных органов ,в таком случае Вы имеете право на отпуск по ЗУ О отпуске и ст. 74 КЗоТ Украины.

        С уважением,

        Константин Гончаренко

        • Дмитрий Клієнт 3 роки тому

          спасибо. я понял

    Беликов Олег  Александрович
    15%
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый вечер. Согласно законодательству, вы имеете право на неоплачиваемый отпуск на период предвыборной компании. Пишите заявление, вы имеете такое право. Данная норма закреплена в избирательном кодексе Украины. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#n4129

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго дня

    По вашому запитанню зазначу

    Стаття 58 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889 передбачено, що державному службовцю надається відпустка без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі у порядку, визначеному ст. 10 цього Закону: «у разі реєстрації державного службовця кандидатом у депутати Центральною виборчою комісією, виборчими комісіями, сформованими (утвореними) в установленому порядку, він зобов’язаний в одноденний строк письмово повідомити про це керівника державної служби». Тобто зазначено право держслужбовця отримати вид ДОДАТКОВОЇ відпустки (який надається окремо від щорічної).

    Тепер — щодо ст. 10. Норми, які стосуються реалізації виборчого права держслужбовця, на думку редакції, поділені на 3 частини:

    – обов’язок держслужбовця повідомити керівника держслужби про реєстрацію його кандидатом у депутати;

    – право держслужбовця, у разі потреби, за власною заявою отримати відпустку без збереження заробітної плати на час участі у виборчому процесі;

    – обов’язок керівника держслужби прийняти рішення про надання такої відпустки з дня його повідомлення про участь у виборчому процесі і до дня його завершення.

    З урахуванням зазначеного вище можна зробити такий висновок:

    1. Держслужбовець може реалізувати власне право на участь у виборчому процесі;

    2. Держслужбовець зобов’язаний повідомити про свою участь у будь-якому виборчому процесі, але не зобов’язаний брати відпустку без збереження заробітної плати. Додатися до лав депутатського корпусу він може і за списками, а така процедура не вимагатиме його безпосередньої участь у виборчому процесі.

    3. Відповідно до ст. 74 КЗпП працівник період щорічної відпустки може використати на власний розсуд! Тож брати участь у виборчому процесі він може і під час щорічної відпустки.

    4. З урахуванням норми ст. 58 Закону № 889 і того, що вибори голови ОТГ є виборчим процесом, держслужбовець може взяти відпустку без збереження заробітної плати на час участі у цьому виборчому процесі.

    І ще один важливий момент — згідно з новим законом про державну службу держслужбовцю заборонено агітувати під час перебування на роботі, а під час відпустки такої заборони не передбачено.

    Успіху

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Дмитро!

    На Ваше запитання:

    "Скажите должен ли работник органов местного самоуправления брать официальный отпуск в связи с тем, что баллотируется в кандидаты в депутаты горсовета" ?

    Ні, не повинен.

    Виборчим законодавством таких вимог не передбачено.

    ВИБОРЧИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2020, № 7, № 8, № 9, ст.48):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text

    Стаття 237. Гарантії діяльності у виборчому процесі кандидатів у депутати:"Кандидату у депутати не може бути відмовлено у звільненні на період з часу його реєстрації як кандидата до закінчення виборчого процесу (або скасування його реєстрації) від виконання виробничих або службових обов'язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.Кандидат у депутати під час виборчого процесу не може бути звільнений з роботи з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу, командира військової частини (формування).Кандидат у депутати без його згоди не може бути переведений на іншу роботу, направлений у відрядження, а також призваний на військову або альтернативну (невійськову) службу, навчальні (перевірні) та спеціальні збори військовозобов'язаних" (ч.1-3 ст.237 Кодексу).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Дмитрий Клієнт 3 роки тому

      спасибо понятно


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України