Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Виборче право, 26 вересня 2020, питання №29637 100₴

отпуск в связи с выборами

Скажите, обязательно ли работающему адвокату, которое баллотируется в депутаты местных выборов брать отпуск на время избирательной кампании?
Лицо не является госслужащим.

Спасибо. Если можно ссылку на закон или закон. акт если такой имеется.

Відповіді юристів (6)

    Ковальчук Владимир
    15%

    Данная норма закреплена в избирательном кодексе Украины. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#n4129

    обязательно ли работающему адвокату, которое баллотируется в депутаты местных выборов брать отпуск на время избирательной кампании?

    Виборчим законодавством таких вимог не передбачено. Ви маете право але не повинни

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Здравствуйте, Дмитрий!

    В двух словах могу Вам сказать, что отпуск брать не обязательно, вопрос только в том, нужно ли Вам свободное от работы время для выполнения предвыборной работы!

    Скорее всего такое время надо, поэтому можно использовать или основной отпуск, если он есть, или отпуск без сохранения заработной платы!

    Стаття 237 Виборчого кодексу України. Гарантії діяльності у виборчому процесі кандидатів у депутати

    1. Кандидату у депутати не може бути відмовлено у звільненні на період з часу його реєстрації як кандидата до закінчення виборчого процесу (або скасування його реєстрації) від виконання виробничих або службових обов’язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.

    Тобто брати відпустку не обов‘язково, це Ваше право, а не обов’язок !

    Всього найкращого

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    В соответствии со ст. 74 КЗоТ работник, период ежегодного отпуска может использовать по своему усмотрению! Поэтому участвовать в избирательном процессе он может и во время ежегодного отпуска.

    Отпуск - это Ваше право, а не обязательное условие.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Дмитрій!

    Чинне законодавство України жодним чином не зобов’язує кандидата в депутати місцевих виборів використовувати в примусовому порядку надане законами право на відпустку.

    І не важливо чи таким кандидатом є працюючий адвокат, держслужбовець або будь-який інший працівник.

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    Стаття 45. Кожен, хто працює, має право на відпочинок.

    Виборчий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text):

    Стаття 237. Гарантії діяльності у виборчому процесі кандидатів у депутати

    1. Кандидату у депутати не може бути відмовлено у звільненні на період з часу його реєстрації як кандидата до закінчення виборчого процесу (або скасування його реєстрації) від виконання виробничих або службових обов’язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.

    2. Кандидат у депутати під час виборчого процесу не може бути звільнений з роботи з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу, командира військової частини (формування).

    3. Кандидат у депутати без його згоди не може бути переведений на іншу роботу, направлений у відрядження, а також призваний на військову або альтернативну (невійськову) службу, навчальні (перевірні) та спеціальні збори військовозобов’язаних.

    Закон України «Про місцеві вибори» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%...):

    Стаття 62. Гарантії діяльності кандидатів

    1. Кандидати з дня, наступного за днем їх реєстрації територіальною виборчою комісією, мають рівні права під час виборчого процесу на їх виступи та виступи відповідних довірених осіб на передвиборних та інших зборах, нарадах, засіданнях, мітингах, безпосередньо пов’язаних з виборами, у засобах масової інформації.

    2. Кандидату не може бути відмовлено у звільненні на період передвиборної агітації від виконання виробничих або службових обов’язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.

    3. Кандидат під час передвиборної агітації не може бути звільнений з роботи з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу (крім випадків ліквідації), командира військової частини (формування). Кандидат без його згоди не може бути переведений на іншу роботу, направлений у відрядження.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Дмитро!

    Виборчим законодавством таких вимог не передбачено.

    ВИБОРЧИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2020, № 7, № 8, № 9, ст.48):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text

    Стаття 237. Гарантії діяльності у виборчому процесі кандидатів у депутати:"Кандидату у депутати не може бути відмовлено у звільненні на період з часу його реєстрації як кандидата до закінчення виборчого процесу (або скасування його реєстрації) від виконання виробничих або службових обов'язків за місцем роботи з наданням неоплачуваної відпустки.Кандидат у депутати під час виборчого процесу не може бути звільнений з роботи з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу, командира військової частини (формування).

    Кандидат у депутати без його згоди не може бути переведений на іншу роботу, направлений у відрядження, а також призваний на військову або альтернативну (невійськову) службу, навчальні (перевірні) та спеціальні збори військовозобов'язаних" (ч.1-3 ст.237 Кодексу).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Пользователь не активен
    25%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Доброго дня!

    Можливість отримати відпустку за власний рахунок на період виборчого процесу на підставі ч. 1 ст. 237 Виборчого кодексу України — це гарантоване законодавством право працівника, а не обов’язок. Адже поки працівник не подасть відповідну заяву, роботодавець ніяких дій не вживає. Тому працівник має наступні варіанти:

    -не брати відпусток, якщо участь у виборчому процесі не відволікає його від роботи (тобто якщо не накладається на години роботи);

    -взяти «виборчу» неоплачувану відпустку за ч. 1 ст. 237 ВКУ ;

    - взяти відпустку на підставі ст. 26 Закону України "Про відпустки". Слід зазначити, що така відпустка надається за домовленістю з роботодавцем тривалістю не більше 15 к. дн. на рік (на період карантину — строк не обмежено), а неоплачувану «виборчу» відпустку можна використати лише на час виборчого процесу.

    -використати дні щорічної відпустки (основної чи додаткової). Законодавець надає працівнику можливість не витрачати щорічну відпустку на участь у виборчому процесі. Але він має право не скористатися цією можливістю (те, що працівник під час щорічної відпустки бере участь у виборчому процесі, для роботодавця не має значення).

    Втім, роботодавець не може на власний розсуд надати працівнику щорічну відпустку на період виборчого процесу (або неоплачувану відпустку на підставі ст. 26 Закону про відпустки), якщо працівник цього не бажає.

    Таким чином, працівник (не державний службовець) має ПРАВО, а не обов'язок брати "виборчу" відпустку.

    Вищевказані положення стосуються також й адвокатів, що приймають участь у виборчому процесі (в контексті заданого питання) - це ПРАВО брати відпустку на час виборчої кампанії, а не обов'язок.

    З повагою, адвокат Тетяна Власенко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України