Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 жовтня 2020, питання №30297

Чи заберуть в армію коли я маю гран карту США

Доброго дня. У мене є важливе питаня, якщо ви можете відповісти я буду вдячний.
Мені було 19 років, я поіхав в сша по візі жиніха і у сша отримав грін карту, я хочу приіхати на Укр. На 2-3 тижні, чи можуть мене забрати у армію?
Мій друг прилетів у Львів, і коли він виходив із айропорта то його чоловік воєний попросив документи, він показав амереканського паспорт і його відпустили...
Я не виписався із воєнкомата коли летів у сша і невспів виписатись із паспортного на ПМЖ , тільки із будинкової книги. Що у моєму випатку ви можете мені порекомендувати. Моя дружина має гражданство сша. Дякую!

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Для ответа на Ваш вопрос необходимо больше информации.

    Готов Вам оказать юридическую помощь.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте (э/почта или Вайбер).

    хххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Dima Клієнт 3 роки тому

    мені 20 років я живу 1 рік у США і маю грін карту США. Мені на Укр. Адркс приходять повестки із воєнкомата, тому шо я невиписався із воєнкомату коли виїжав у США, коли я приїду у гості в Укр. Мене можуть на кордоні забрати до армії?

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Здравствуйте, Дмитрий!

      Могут призвать, так как наличие самой по себе грин карты США не дает право на получение отсрочки.

      Можно сняться с воинского учета, при пребывании за границей на законных основаниях: учеба или работа.

      Только это необходимо сделать до призыва на срочную воинскую службу, то есть до 01 октября текущего года (призыв: октябрь - декабрь текущего года), так как вовремя призыва не снимают с воинского учёта.

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про військовий обов'язок і військову службу

      (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

      "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

      5. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

      1) з військового обліку призовників:...які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;... ".

      При наличии вопросов обращайтесь через Звернутися!

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    мені 20 років я живу 1 рік у США і маю грін карту США. Мені на Укр. Адркс приходять повестки із воєнкомата, тому шо я невиписався із воєнкомату коли виїжав у США, коли я приїду у гості в Укр. Мене можуть на кордоні забрати до армії?

    Мои контакты я Вам дал на сайте Протокол юа.

    Владислав
    Владислав 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 6 років досвіду

    Доброго ранку! Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" та Указу Президента України #13/2020 передбачено призов громадян України віком від 18-27 років, що не мають підстав для звільнення або відстрочки від призову на строкову військову службу. Відповідно до статей 17, 18 зазначеного закону підстав для відтермінування у Вас немає. Відповідно до ст.37 ЗУ про Військовий обов'язок і військову службу передбачено можливість зняття із військового обліку призовників та військовозобов'язаних, що вибувають на постійне проживання до інших держав терміном понад 3 місяці, але , з початку дії Указу Президента України , яким затверджено рішення про черговий призов (тобто з 01.10-31.12) зняття з обліку призовників за будь-яких обставин не є можливим.

    Більше того, практика виходить з такого, що в порушення вимог законодавства про військовий обов'язок і військову службу, пілся початку особливого періоду в Україні (з 01.03.2014) громадянам України, які перебувають на обліку призовників чи військовозобов'язаних відмовляють у знятті з військового обліку у зв'язку з вибуттям до іншої держави, так як за таких умов облік має вестись консульськими установами.

    Отже, у Вашому випадку Вас можуть призвати на строкову військову службу , однак під час перетину кордону , за загальним правилом військовослужбовців Державної прикордонної служби не цікавить Ваш військовий облік і питання виконання військового обов'язку, а списки до ДПСУ від Міноборони чи військових комісаріатів не надходять.

    Проте, зараз поступово починає працювати Єдиний реєстр військовозобов'язаних та призовників, у які МАЮТЬ бути внесені відомості, що надходять також від органу охорони державного кордону.

    Для детальнішого вивчення питання - звертайтеся в особистому порядку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України