Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 11 жовтня 2020, питання №30665 350₴

Покупатель просит сбросить ему ксерокопии документов

Добрый день, продаю квартиру, покупатель посмотрел ее и просит сбросить ксерокопии документов, какие документы я могу ему скинуть ? ( чтоб он не смог ничего сделать с ними )

Відповіді юристів (14)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.4%

    Добрий день, Владиславе!

    Уточніть спочатку, які саме документи хоче подивитись покупець!

    У будь-якому випадку, він нічого не зможе зробити, оскільки договір купівлі-продажу укладається у нотаріальній формі за умови присутності, у тому числі продавця, тобто Вас!

    Тому ризиків тут немає жодних, однак маєте повне право відмовити у надання ксерокопій документів, адже якщо особа має дійсне бажання придбати квартиру, всі спори вирішують в нотаріуса при укладенні угоди!

    Успіхів!

    Костюк Любовь Тарасовна
    14.3%
    Костюк Любовь Тарасовна 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Добрый день, посоветуйте ему воспользоваться реестром имущественных прав, из которого будет видно кто является собственником. В наших реалиях жизни документы не желательно никому передавать, даже если это ксерокопии. Сейчас можно проверить это в свободном доступе в интернете. Кроме того нотариус при оформлении сделки будет делать все витяги из реестров на предмет заборон, застав и т.д.

    Савченко Олександр
    14.3%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Владиславе!

    Ви можете скинути копії всіх документів на квартиру, жодник негативних наслідків для Вас від цього не буде. Тим паче покупець має право ознайомлюватися з документами, які підтверджують ваше право власності на кваритиру, яку Ви збираєтеся продавати.

    З копіями таким документів покупець не зможе вчинити ніяких дій. Так як відповідно до ст. 657 Цивільного кодексу договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    А нотаріус при посвідченні угод купівлі-продажу перевіряє документи, які посвідчують особу та підтверджують право власності на нерухоме майно. Адже, лише власник має право його відчужити.

    Примірний перелік документів:

    1. Копії свідоцтв про право власності на нерухоме майно або інших правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться державна реєстрація права власності на нерухоме майно та копії Витягу про державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно або Витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно.
    2. Технічний паспорт на житло.
    3. Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо обтяжень речових прав на нерухоме майно.

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text):

    Стаття 43. Установлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії

    Не допускається вчинення нотаріальної дії у разі відсутності осіб - її учасників або їх уповноважених представників.

    При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів.

    Стаття 44. Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичних осіб і перевірка цивільної правоздатності та дієздатності юридичних осіб, перевірка повноважень представника фізичної або юридичної особи. Встановлення намірів сторін вчиняти правочин

    Під час посвідчення правочинів визначається обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які беруть у них участь.

    Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи здійснюється за паспортом громадянина України або іншими документами, передбаченими статтею 43 цього Закону (крім посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, виданого за місцем роботи фізичної особи), які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії. У разі потреби нотаріусу надається довідка про те, що особа не страждає на психічний розлад, який може вплинути на її здатність усвідомлювати свої дії та (або) керувати ними.

    У разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов’язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою.

    Нотаріус при посвідченні правочинів, вчиненні інших нотаріальних дій за участю уповноваженого представника встановлює його особу відповідно до вимог статті 43 цього Закону, а також перевіряє обсяг його повноважень.

    Нотаріусу подається довіреність або інший документ, що надає повноваження представникові. Дійсність довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, перевіряється нотаріусом за допомогою Єдиного реєстру довіреностей.

    У разі наявності сумнівів щодо уповноваженого представника, а також його цивільної дієздатності та правоздатності нотаріус має право зробити запит до відповідної фізичної чи юридичної особи.

    Нотаріус зобов’язаний встановити дійсні наміри кожної із сторін до вчинення правочину, який він посвідчує, а також відсутність у сторін заперечень щодо кожної з умов правочину.

    Встановлення дійсних намірів кожного з учасників правочину здійснюється шляхом встановлення нотаріусом однакового розуміння сторонами значення, умов правочину та його правових наслідків для кожної із сторін.

    Встановлення дійсних намірів однієї із сторін правочину може бути здійснено нотаріусом за відсутності іншої сторони з метою виключення можливості стороннього впливу на її волевиявлення.

    Правочин посвідчується нотаріусом, якщо кожна із сторін однаково розуміє значення, умови правочину та його правові наслідки, про що свідчать особисті підписи сторін на правочині.

    Стаття 45. Підписання нотаріально посвідчуваних правочинів, заяв та інших документів

    При посвідченні правочинів і вчиненні інших нотаріальних дій у випадках, передбачених законодавством, нотаріусом перевіряється справжність підписів учасників правочинів та інших осіб, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

    Нотаріально посвідчувані правочини, а також заяви та інші документи підписуються у присутності нотаріуса. Якщо заява чи інший документ підписані за відсутності нотаріуса, особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Якщо фізична особа внаслідок фізичної вади або хвороби не може власноручно підписати документ, то за її дорученням у її присутності та в присутності нотаріуса цей документ може підписати інша особа. Про причини, з яких фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, не могла підписати документ, зазначається у посвідчувальному написі. Правочин за особу, яка не може підписати його, не може підписувати особа, на користь або за участю якої його посвідчено.

    Стаття 46. Витребовування відомостей і документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії

    Нотаріуси або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, має право витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

    Відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій, повинні бути подані в строк, визначений нотаріусом. Цей строк не може перевищувати одного місяця.

    Неподання відомостей та документів на вимогу нотаріуса є підставою для відкладення, зупинення вчинення нотаріальної дії або відмови у її вчиненні.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Владислав.

    Можно вместе сходить к юристу, чтобы тот проверил документы при вас и при нем. Если его интересует информация об арестах, покупателю достаточно знать адрес квартиры и ваше ФИО на украинском, как на продавца.

    Наличие/отсутствие задолженности также узнается по адресу в СЭЗе.

    Не вижу надобности сбрасывать документы. Уж лучше информацию из реестра (или "витяг" о том, кто собственник).

    Адвокат Евгений Александрович
    14.3%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Владислав!

    С одной стороны ничего страшного в этом нет, так как он с ними ничего сделать не сможет, тем более с копиями (можно написать копия и перечеркнуть их).

    Как вариант он имеет право получить самостоятельно извлечение из Единого государственного реестра речових прав, или же. Вы можете сделать и отправить ему, там не будет не печатей, не подписей и эта информация в общем доступе, если ему будет этого достаточно:

    https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый вечер. Это обыкновенная практика,когда покупатель просит копии документов - технического паспорта и правоустанавливающих документов )договора купли- продажа,свидетельства о праве на наследование, дарения и т.д.). Делается это чтобы убедиться в добросовестности сделки, что недвижимость не под запретом и не под арестом). Как правило, проверяются документы у нотариуса в реестрах. Самостоятельно с копиями покупатель ничего сделать не сможет, внести какие-либо изменения или подделать не получится.

    Малиновский Влад
    14.3%
    Малиновский Влад 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Здравствуйте.

    Покупателя можно понять - он хочет убедится, что имущество принадлежит вам (1), что имущество не пребывает под запретом или судебным процессом (2) и что он имеет дело с собственником, а не с аферистом (3). На месте покупателя вы должны были бы поступать так же.

    Если вы опасаетесь, что копии документов могут быть использованы с противоправной целью - напишите на них текст - "копия передана ФИО с целью анализа документов для заключения договора купли-продажи" - или что-то подобное, дабы сделать невозможным их использование с противоправной целью.

    И сами можете попросить копии документов продавца - проверить его историю.

    Удачи вам.

    Карпенко Андрей Владимирович
    14.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Какие документы должны быть у продавца

    • Документ, подтверждающий право собственности на квартиру. Например, это может быть договор купли-продажи, дарения, мены, пожизненного содержания, договор долевого участия, свидетельство о приватизации, биржевой договор, наследственный договор или решение суда.
    • Выписка о регистрации права собственности.
    • Паспорта и идентификационные коды собственников, для несовершеннолетних – свидетельства о рождении.
    • Свидетельства о браке (расторжении брака, смерти) супруги/супруга собственников.
    • Письменное согласие супруги (супруга) на проведение сделки.
    • При наличии несовершеннолетних или недееспособных собственников или зарегистрированных нанимателей нужно предоставить разрешение органа опеки и попечительства.
    • Справка форма 1 о составе семьи и количестве зарегистрированных в квартире людей. Она действительна 1 месяц. С 4.12.17 произошли изменения в порядке нотариальных действий согласно приказа Минфина №3851, на основании которого такую справку может письменно составить и подписать сам владелец жилья.
    • Оценка объекта недвижимости (действительна 6 месяцев).
    • Справку из банка об открытии счёта для безналичного платежа, если сумма договора превышает 50 000 гривен (нужна не во всех случаях).
    • Технический паспорт на квартиру (нужен не во всех случаях).
    • Если продавец квартиры – не гражданин Украины, то кроме оригинала паспорта с действующей визой нужно предоставить его нотариально заверенный перевод и оригинал идентификационного кода.
    • Если продавец квартиры – лицо без гражданства, то нужно предоставить вид на жительство и идентификационный код.

    Прадоставьте ему копии техпаспорта и документа на право собственности - это обычная практика. Вам это ничем не грозит.

    Проверка по реестру будет проведена у нотариуса.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Добрый день, продаю квартиру, покупатель посмотрел ее и просит сбросить ксерокопии документов, какие документы я могу ему скинуть ? ( чтоб он не смог ничего сделать с ними )

    Без оригиналов - ничего с квартирой сделать не могут. А если кто то захочет - то и Ваши ксерокопии им не нужны.

    Покупатели хотят убедится в будущей сделке. и их моно понять . Так что по сути ничего страшного нет

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У разі укладання договору купівлі-продажу з фіз.особою,надання документів ,що посвідчують особу (паспорт та код РНОКПП/ІНН)-це звичайна справа ,головне,щоб Ви надали згоду на обробку та використання персональних даних згідно ЗУ Про захист персональних даних,така згода підписується окремо ,або у договорі вказується пункт ,про згоду на викорстання персональних даних.

    Вказані дані зазначаються у розділі -реквізити сторін у кінці договору.

    Копііі документів не несуть в собі небезпеку для Вас ,головне аби оригінали документів залишалися у Вас постійно.

    Інформацію з реєстру речових прав на нерухоме майно та ііх обтяжень ,можна отримати самостійно скориставшись сервісом в мережі інтернет. Якщо особа є стороною договору то всі витяги з реєстрів може надати нотаріус.

    На копіях зазначте "з оригіналом згідно " та підпис від руки. З такими позначками ці копіі не можливо буде використати нікому окрім власника документу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир

    Какие документы нужны для продажи квартиры в Украине

    • Паспорт ...
    • Идентификационный код ...
    • Документы, подтверждающие право собственности ...
    • Технический паспорт ...
    • Документы о семейном положении ...
    • Оценка квартиры ...
    • Выписка из Государственного реестра копии этих документов можно предоставить (паспорт и Инн)можете не давать
    Владислав
    Владислав 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 6 років досвіду

    1. Доброе утро! Покупатель хочет убедиться в Вашей добросовестности и посмотреть , кто является владельцем квартиры. Но советую так же указать на копии документов согласно оригиналу и заверить подписью.
    2. Чтобы не передавать копии документов можно воспользоваться электронной базой Министерства юстиции в части поиска имущественных прав на недвижимое имущество и их ограничений (обтяжень) https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1
    3. Если необходима дополнительная информация - обращайтесь, всего Вам доброго.
    Пользователь не активен
    8.6%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В Вашей ситуации - чтобы соблюсти и Ваши интересы и покупателя самым правильным будет предоставить ему информацию из Державного реєстру речових прав на нерухоме майно https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1. Для ее получения необходимо иметь электронную цифровую подпись (если необходимо - обращайтесь, помогу в получении - это очень быстро, формируется электронный документ с QR кодом).

    В ней отражена информация о собственнике жилья, данные о наличии/запрете арестов - Вы смело можете ее давать покупателю (она в свободном доступе).

    Покупатель также может попросить техпаспорт на жилье - чтобы убедиться в отсутствии перепланировок либо их узаканивании, соответствии площадей и т.д. Вы можете показать продавцу техпаспорт, но давать его копию нежелательно.

    Также покупателю необходима информация о зарегистрированных в помещении лицах - ему необходимо будет с Вами решать вопрос о их снятии с регистрации. Кроме того, для снятие с регистрации несовершеннолетних несколько сложнее чем взрослых лиц. Поэтому, как правило, покупатели просят предоставить им справку о составе семьи. Данный документ можете показать покупателю, но давать копию нежелательно, поскольку ней содержатся персональные данные прописанных лиц.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Крикун Сергій  Павлович
    8.6%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    И данный сайт и другие похожие проекты кишат вопросами о проблемах с выданными чужим людям кредитов под сомнительного характера и действительности документов их владельцев. Или получите с помощью ЭЦП информационную справку из Реестра вещных прав на недвижимое имущество, которую отправьте покупателю или объясните, что нотариус при оформлении договора купли-продажи все равно будет проверять сведения о квартире в Реестре и отразит их в договоре. Если покупатель сомневается и настаивает на передачи копий документов - значит сомнения насчет добросовестности покупателя и вероятности финансовых проблем должны появиться у Вас.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України