Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 15 жовтня 2020, питання №30933

Как выгнать отца из дома по закону?

Здравствуйте, помогите пожалуйста. У меня в семье домашнее насилие. Отец завёл женщину на стороне, нас избивает, обзывает. Я один раз вызывала наряд полиции, но он поверил ему, в итоге меня отчитали как маленькую и всё. У нас есть дом и машина. Он отказывается брать машину и уходить, разводится тоже не хочет. Угрожает мне, что выгонит меня из дома, что я не имею ни на что права в этом доме. Мне 21 год, у меня есть ребенок 2,5 месяца. Выгоняет меня с ребенком, бьёт. По дому ничего не делает. Есть брат старший, инвалид. Он является опекуном, но за ребенком не смотрит совершенно. Даже в плане гигиены за ним ухаживаю я. Это подтвердит как мама, так и все родственники. Подскажите как поступить. Жить невыносимо просто.

Відповіді юристів (3)

    Дмитрий
    Дмитрий 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 12 років досвіду

    • Вы можете действовать только в рамках закона - писать заявление в правоохранительные органы. В данном заявлении описывать все указанные Вами обстоятельства, указать свидетелей и их контакты (следователь вызовет их для дачи показаний). Закон на Вашей стороне и гос. программа по противодействию домашнего насилия работает сейчас. Вызывайте скорую для фиксации побоев. Вызывайте полицию для фиксации неоднократных нарушений Ваших прав и личных свобод. Все это в целом даст результат. Попросите соседа (друга) - мужчину, что когда будет в следующий раз такая ситуация, что бы он мог прийти и усмирить отца (защитить Вас).
    • Обращайтесь, помогу грамотно составить заявление.
    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Здравствуйте.

    В первую очередь нужно знать кто собственник жилья.

    Относительно насилия - по каждому факту обращаться в полицию, фиксировать факты насилия (фото, видео, аудио, свидетели), с телесными обращаться сразу в больницу, обжаловать бездействие полицейских.

    (

    Нормативна база

    Урядова "гаряча лінія" 15-47, де надаються інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або з питань загрози вчинення такого насильства, а також надається психологічна допомоги потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам, дітям.

    Стаття 6. Суб’єкти, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству

    1. Суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, є:

    1) спеціально уповноважені органи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

    2) інші органи та установи, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

    3) загальні та спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб;

    4) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

    2. Спеціально уповноваженими органами у сфері запобігання та протидії домашньому насильству є:

    1) центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

    2) центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

    3) Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, у тому числі їх структурні підрозділи, до повноважень яких належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

    4) сільські, селищні, міські, районні у містах (у разі їх створення) ради, їх виконавчі органи, до повноважень яких належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

    3. До інших органів та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, належать:

    1) служби у справах дітей;

    2) уповноважені підрозділи органів Національної поліції України;

    3) органи управління освітою, навчальні заклади, установи та організації системи освіти;

    4) органи охорони здоров’я, установи та заклади охорони здоров’я;

    5) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

    6) суди;

    7) прокуратура;

    8) уповноважені органи з питань пробації.

    4. До загальних служб підтримки постраждалих осіб належать заклади, які, у тому числі, надають допомогу постраждалим особам:

    1) центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

    2) притулки для дітей;

    3) центри соціально-психологічної реабілітації дітей;

    4) соціально-реабілітаційні центри (дитячі містечка);

    5) центри соціально-психологічної допомоги;

    6) територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг);

    7) інші заклади, установи та організації, які надають соціальні послуги постраждалим особам.

    До спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб належать притулки для постраждалих осіб, центри медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб, кол-центр з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим особам та особам, які постраждали від насильства за ознакою статі, а також заклади та установи, призначені виключно для постраждалих осіб та осіб, які постраждали від насильства за ознакою статі.

    5. У здійсненні заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, зокрема виявленні фактів домашнього насильства, наданні допомоги та захисту постраждалим особам, можуть брати участь підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, громадські об’єднання та іноземні неурядові організації, фізичні особи - підприємці, які відповідають критеріям діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги, а також фізичні особи, які надають соціальні послуги, у тому числі послуги патронату над дітьми. )

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, 5 років досвіду

    Добрий день! Ви можете звернутись до поліціїї із заявою про факт вчинення домашнього насильства :(також у заяві необхідно буде додатково вказати коли ви звертались до поліції, для підтвердженння факту що ви неодноразово звертились за захистом до поліціїї )

    Відповідно до ст 126-1 Кримінального кодексу України:

    Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, -карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років

    Однак слід пам'ятати, у разі написання заяви за цією статтею , якщо ви передумаєте ,забрати заяву з поліціїї ви вже не можете.

    У разі написання заяви на батька за ст 125 КК України:(кримінальне провадження може бути закрите за вашою заявою до поліції)

    . Умисне легке тілесне ушкодження -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

    2. Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності, -

    карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    Також з приводу брата, можна звернутись до органів опіки та піклування про те, що батько не виконує зобов'язання покладені на нього.

    З приводу Ваших прав у цьому будинку , слід знати на яких правах ви перебуваєте у цьому помешканні. (Прописка, право власності )

    Якщо ви лише прописані там- то виписати з будинку, квартири у судовому порядку буде практично неможливо, ніяких підстав вважаю не існує.

    У разі необхідності для складання заяв , звертайтесь через мій профіль.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України