Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 18 жовтня 2020, питання №31116 100₴

Призив офіцерів запасу

Моєму чоловікові 34 роки. Він офіцер запасу (закінчив військову кафедру при університеті). Сімейний стан: одружений, маємо двох маленьких дітей віком 4.9 та 2.8 роки відповідно. Зареєстрований (місце проживання) у батьків, а проживає в мене у іншому місті. Я не працюю (в декреті). Нещодавно працівники воєнкомату підсунули під двері батькам чоловіка повістку з вимогою до 08.10 з'явитися до місцевого воєнкомату для проходження медичної комісії та звірки облікових даних. Батьки повістку особисто в руки не отримували і не розписувались про її отримання. МІй чоловік в воєнкомат в назначений термін не з'явився так як проживає зовсім в іншому місті. 15.10 знову ж таки під двері батьками була підсунута копія постанови про притягнення до адміністративної відповідальності, яка набирає законної сили від 25.10.
Зміст постанови: притягнути мого чоловіка до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.210 КУпАП і накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу 119 грн.
Що в такому випадку робити? Чим загрожує неоплата штрафу?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Доброго вечора, пані!

    Що в такому випадку робити? Чим загрожує неоплата штрафу?

    Потрібно звертатись до місцевого суду із заявою про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, адже згідно ч.1 ст.268 КУпАП, справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    Оскільки Ваш чоловік не був присутній, то позитивне рішення суду на Ваш користь є очевидним!

    Позитивна практика з цього питання існує!

    Раджу ознайомитися: https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/84...

    Всього найкращого!

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Щодо обліку в військоматі.

    Потрібно з'явитися до військомату за місцем Вашої реєстрації.

    Там Ви сплатите штраф за те, що не перебували на обліку в військоматі.

    Відповідно до ст. 210 Купап - Порушення військовозобов'язаними чи призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.(510-810 грн.)

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Отже, максимальний штраф, який на Вас можуть накласти у такому випадку - це 1700 грн.

    Пройдете мед комісію отримаєте військовий квиток!

    У РОБОТОДАВЦІВ ПРОБЛЕМ НЕ БУДЕ , НАВРЯД ЧИ ВІЙСЬКОМАТ МАТИМЕ БАЖАННЯ ВИВЧАТИ Вашу ситуацію особливо ретельно.

    Необходимые документы для постановки на воинский учет:

    - заявление о постановке на воинский учет;

    - паспорт;

    - идентификационный код;

    - военно-учетный документ (военный билет или приписное свидетельство);

    - свидетельство о рождении детей (если есть).

    Якщо постанова складена без присутності особи ,вона протиправна та підлягає скасуванню у суді.

    Після скасування необхідно все ж подати документи до комісаріату для отримання військового квитка.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    15%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Порядок призыва и прохождения военной службы лицами офицерского состава установлен приказом Министерства обороны «Об утверждении Инструкции об организации выполнения Положения о прохождении гражданами Украины военной службы в Вооруженных Силах Украины». Так, по решению Минобороны могут быть призваны украинцы в возрасте до 43 лет, которые окончили военные кафедры (прошли курс военной подготовки офицеров запаса и приняли присягу), имеют высшее образование не ниже степени бакалавра, которым присвоено первичное воинское звание младшего лейтенанта. Призываются как военнообязанные мужчины, так и женщины (в основном, медперсонал и врачи).Отправка офицеров на Донбас в зону проведения операции ООС производится только при наличии письменного согласия и при условии прохождения дополнительной подготовки в учебном центре. Курсы переподготовки офицерского состава являются обязательными и проходят при содействии представителей высших военных учебных заведений. Срок обучения составляет 3 месяца.

    В соответствии с украинским законодательством срок службы офицерского состава составляет до 18 месяцев. При этом началом военной службы по призыву является день отправки в воинскую часть из районного или городского военного комиссариата (территориального центра комплектования и социальной поддержки). Окончанием военной службы считается день исключения военнослужащего из списков личного состава воинской части.

    После получения повестки о призыве на воинскую службу офицеры запаса обязаны прибыть в пункт сбора в срок, указанный в повестке. За неявку в военный комиссариат (ТЦК и СП) без уважительных причин военнообязанный/призывник несет ответственность по ст.210 КУпАП или ст. 335 УК (зависит от подписи, цели вызова и других обстоятельств). Наличие уважительных причин для неявки в военкомат должно быть документально подтверждено, например, больничным листом или выпиской из больнице о лечении в условиях стационара.

    Призыв на военную службу офицеров запаса, в том числе лиц, окончивших военную кафедру, осуществляется после обязательного медицинского осмотра, порядок проведения которого регламентирован Положением о военно-врачебной экспертизе в ВСУ. По результатам медкомиссии призыву подлежат граждане Украины, годные к военной службе по состоянию здоровья (ограниченная пригодность означает освобождение от армии).

    По решению аттестационной комиссии областного военкомата отсрочка от призыва на воинскую службу лиц офицерского состава предоставляется на основаниях, определенных статьей 17 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе», а именно: по семейным обстоятельствам, по состоянию здоровья, для получения образования и продолжения профессиональной деятельности.

    Отсрочка от службы из-за семейных обстоятельств

    Отсрочка от призыва по семейным обстоятельствам предоставляется призывникам, которые имеют:

    • жену-инвалида
    • беременную жену
    • ребенка-инвалида
    • двух и более детей
    • ребенка в возрасте до трех лет
    • ребенка, который воспитывается без матери в связи с ее смертью или по решению суда
    • нетрудоспособных родителей и других членов семьи, под опекой которых был призывник
    • лиц, над которыми они осуществляют опеку или попечительство (при отсутствии других трудоспособных лиц, обязанных их содержать)
    • одинокого отца или одинокую мать, у которых на иждивении находятся двое или более несовершеннолетних детей (при условии официального трудоустройства призывника)
    • несовершеннолетних или нетрудоспособных родных братьев и сестер (независимо от их возраста), если они не имеют других лиц, кроме призывника, обязанных их содержать

    Медкомиссия офицера запаса проводится по графе III «Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби» (см. документ выше). Медицинский осмотр офицерского состава после окончания обучения на военной кафедре осуществляется по графам 1-8 ТДВ «В» Приложения № 3 к Приказу Минобороны 402.

    Заключение медкомиссии в военкомате по офицеру запаса может иметь одну из следующих формулировок:

    • годен к военной службе
    • временно негоден к службе (требуется лечение на срок до 1 года)
    • подлежит направлению на дополнительное медобследование и повторный осмотр
    • непригоден к военной службе

    Порядок прохождения медицинской комиссии офицером запаса регламентирован разделом 23 «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

    Прохождение медкомиссии военнообязанным призывником является обязательным условием как для призыва в ВСУ, так и для предоставления отсрочки. Отказ от прохождения медосмотра по направлению военкома и неявка в РВК расценивается как уклонение от воинской обязанности. Ответственность за такие действия предусмотрена ст. 335 Уголовного кодекса и ст. 210 КУоАП. Разграничение административной и уголовной ответственности призывников (военнообязанных) за уклонение от службы в армии производится с учетом анализа субъективной и объективной стороны правонарушения.

    Вероятность привлечения к уголовной ответственности военнообязанного многократно возрастает, если медосмотр не был завершен по его вине. К примеру, уклонением считается неявка призывника в военкомат после направления за справками в психдиспансер и наркодиспансер. Такие же последствия ожидают и в случае неявки после дополнительного обследования по направлению военкомата. Следует учитывать, что наличие оснований для отсрочки не освобождает граждан от необходимости проходить медицинскую комиссию.

    Аналогичным образом, освобождение от армии по любой причине, кроме исключения с воинского учета по возрасту или состоянию здоровья, не дает права уклоняться от явки в военкомат по вызову повесткой. Кроме того, независимо от наличия отсрочки (освобождения) от военной службы все граждане, состоящие на воинском учете, должны выполнять требования п. 10 ст. 38 Закона Украины «Про військовий обов’язок і військову службу» — сообщать в РВК о смене места пребывания и адреса проживания, а также об изменении семейного положения, образования, места работы и состояния здоровья.

    Рекомендация:

    - явится в военкомат;

    - пройти медкомиссию;

    - предоставить документы, дающие право на отсрочку (двое детей, жена беременная).

    Не подвергать себя административной, а в дальнейшем и уголовной ответственности.

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    По поводу постановления о привлечении к административной ответственности:

    Желательно ознакомиться с данным постановлением о привлечении к административной ответственности.

    Данное постановление о привлечении к административной ответственности однозначно является незаконным, так как для того, что вынести данное постановление необходимо сначала Ваш супруг прибыл в военкомат, где от него должны отодрать объяснение, затем составить протокол о совершении административного правонарушения, ознакомить его с ним, вручить копию этого протокола и только после этого сотрудники военкомата имеют право вынести постановление о привлечении его к административной ответственности ознакомить с постановлением и вручить его копию.

    Несоблюдение данной процедуры есть грубым нарушением Конституции Украины, Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    Поэтому, данное постановление составлено без него с нарушением закона, либо само по себе не есть таковым, сделано как постановление, но таковым не является, для того, чтобы его испугать, тем самым заставить явиться в военкомат (нужно видеть само постановление).

    Если постановление составлено без него с нарушением то тогда нужно в течении 10 дней, подавать административный иск в суд с приложением копии данного постановления, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины и/или жалобу в ОВК, с приложением копии данного постановления.

    По поводу призыва офицеров запаса и явки в военкомат:

    Призыв офицеров запаса возможен до 43 лет, при отсутствии оснований для отсрочки от призыва на воинскую службу офицеров запаса и освобождения от неё.

    На данный момент призыва офицеров запаса нет.

    Учитывая то, что у него двое несовершеннолетних детей, он имеет право на получение отсрочки от призыва на воинскую службу офицеров запаса по пункту 5 части 2 статьи 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12

    Для этого, он должен прибыть в военкомат, подать заявление о предоставлении отсрочки от призыва на воинскую службу офицеров запаса, с приложением к нему копий паспорта, свидетельства о браке, свидетельств о рождении 2 детей.

    Затем, он должен пройти медкомиссию, после чего ему будет предоставлена отсрочка от призыва на воинскую службу офицеров запаса.

    Явка в военкомат обязательна только в случае вручения повестки лично в руки под роспись.

    Поэтому, всунутая в дверь Повестка не есть надлежащим вызовом в военкомат и не является обязательной для явки в военкомат.

    Если же повестка ему будет официально вручена лично в руки под роспись, то ему необходимо будет явиться вюпо ней в военкомат на указанную дату и время.

    При неявке по повестке в военкомат, возможно привлечение к административной ответственности по статье 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в, в виде штрафа в размере от 85 до 119 грн..

    Есть законные основания для неявки по повестке в военкомат: болезнь и командировка по работе.

    Для этого, необходимо заранее до даты явки, направить почтой заказным письмом с уведомлением заявление в военкомат о невозможности прибытия, с приложением справки с больницы или копии приказа с работы о командировке, что есть законным основанием, для неявки в военкомат по врученной повестке.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Дмитрий
    Дмитрий 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 12 років досвіду

    • Напишіть мені через кнопку «Звернутися», я Вам допоможу грамотно скласти позов до суд та напишу вартість таких послуг.
    • Постанови про накладення адміністративних стягнень з боку військкоматів скасовуються судами у наступних випадках:
      • притягнення до відповідальності без складення протоколу;
      • відсутність доказів повідомлення позивача про місце і час розгляду справи суду;
      • позбавлення можливості реалізувати передбачені ст. 268 КУпАП права;
      • складення протоколу неуповноваженою особою;
      • винесення постанови про накладення стягнення за відсутності правопорушника.
    • За приписами ч. 1 ст. 235 КУпАП, військові комісаріати розглядають справи про адміністративні правопорушення, зокрема, про неявку на виклик у військовий комісаріат.
    • За загальним правилом, відповідно до вимог ст. 254 КУпАП, фіксація адміністративного правопорушення починається зі складання протоколу уповноваженою на те посадовою особою.
    • Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи, і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.
    • Тобто закон надає право перед розглядом справи ознайомитися з матеріалами справи, надати пояснення і докази, запросити адвоката.
    • Адміністративне стягнення може бути накладене не пізніше, ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше, ніж через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).
    • Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову по справі. Постанова виконавчого органу сільської, селищної, міської ради по справі про адміністративне правопорушення приймається у формі рішення. Постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи.
    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Тут два варіанти (обидва є незаконними): або постанова дійсно була винесена, однак з порушенням прав вашого чоловіка та процесуального порядку, встановленого чинним законодавством, або ж така постанова взагалі є підробкою і кинута під двері для того, щоб налякати вашого чоловіка та змусити його прибути до військкомату.

    У будь-якому разі згідно ч.2 ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах та у спосіб визначений Конституцією та законами України.

    А тому, в першу чергу раджу подати до Міністерства оборони України скаргу на незаконні дії військового комісару.

    Звичайно, необхідно ознайомитися зі змістом самої постанови, щоб надати більш обгрунтовану відповідь на ваше питання (додайте, будь ласка, копію цієї постанови).

    Що в такому випадку робити? - якщо постанова справжня, то її необхідно оскаржувати в судовому порядку. Зробити це буде дуже легко, так як винесена вона з численними порушеннями чинного законодавства. Крім того судовий збір за подачу такого позову не стягується, а відповідно до частини другої ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача (тобто, військового комісара, який виніс цю постанову).

    Чим загрожує неоплата штрафу? - якщо не оскаржувати постанову в судовому порядку, то штраф необхідно оплатити, інакше він буде стягнутий в примусовому порядку.

    Так, у разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 КУпАП (15 днів), постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна.

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

    • подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;
    • витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

    Постанова про накладення штрафу, за якою стягнення штрафу проведено повністю, з відміткою про виконання повертається органові (посадовій особі), який виніс постанову.

    Всього Вам доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08):

    "I. Основи організації військово-лікарської експертизи...

    3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період...

    3.1. Медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

    3.2. Військовозобов'язані, залежно від категорії запасу, військово-облікової спеціальності та призначення, підлягають повторному огляду ВЛК військових комісаріатів. Крім того, офіцери запасу підлягають повторному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу ВЛК військових комісаріатів - у разі зміни призначення.

    Кожний військовозобов'язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

    Повторний медичний огляд військовозобов’язаних, які перебувають у запасі 1 і 2 розрядів, раніше визнаних придатними до військової служби або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров’я, а також військовозобов’язаних плавскладу ВМС Збройних Сил України проводиться один раз на 5 років ВЛК військових комісаріатів, а льотного складу - ЛЛК військових комісаріатів...".

    Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10):

    "Стаття 235. Військові комісаріати

    Військові комісаріати розглядають справи про такі адміністративні правопорушення: про порушення військовозобов’язаними чи призовниками законодавства про військовий обов’язок і військову службу, про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, про умисне зіпсуття обліково-військових документів чи втрату їх з необережності, про неявку на виклик у військовий комісаріат, про неподання у військові комісаріати списків юнаків, які підлягають приписці до призовних дільниць, про прийняття на роботу військовозобов’язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку, про незабезпечення сповіщення військовозобов’язаних і призовників про їх виклик у військові комісаріати, перешкоду їх своєчасній явці на збірні пункти чи призовні дільниці, про несвоєчасне подання документів, необхідних для ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників, несповіщення їх про виклик у військові комісаріати, про неподання відомостей про військовозобов’язаних і призовників (статті 210, 210-1, 211 - 211-6).

    Від імені військових комісаріатів розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право районні (міські) військові комісари...

    Стаття 256. Зміст протоколу про адміністративне правопорушення...

    Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності;...

    У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це...

    Стаття 268. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності...

    Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи...

    Стаття 277. Строки розгляду справ про адміністративні правопорушення

    Справа про адміністративне правопорушення розглядається у п’ятнадцятиденний строк з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи...

    Стаття 278. Підготовка до розгляду справи про адміністративне правопорушення...

    Орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує такі питання:...

    2) чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення;

    3) чи сповіщено осіб, які беруть участь у розгляді справи, про час і місце її розгляду;

    4) чи витребувано необхідні додаткові матеріали;

    5) чи підлягають задоволенню клопотання особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілого, їх законних представників і адвоката.

    Стаття 288. Порядок оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення

    Постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено:

    3) постанову іншого органу (посадової особи) про накладення адміністративного стягнення,...- у вищестоящий орган (вищестоящій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими цим Кодексом..".

    Считаю надлежащим, правомерным и целесообразным (более простым) обжаловать постановление районного военного комиссара вышестоящему органу - областному военному комиссару с изложением нарушения вручения повестки (точнее, невручения - нормативный порядок вручения, при необходимости, дополнительно), составления протокола об админнарушении, Вашего права на отсрочку от призыва (обоснованного коллегами выше применительно к Вашим обстоятельствам) с ходатайством отменить постановление и предоставить отсрочку от призыва.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України