Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 14 листопада 2020, питання №32879

Оформление на неполный рабочий день

Добрый день Ситуация такая,ребенку 14 лет,оформлена по уходу за ребенком-инвалидом.
Могу ли я оформиться официально на работу на неполный рабочий день? Заранее спасибо

Відповіді юристів (4)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Ірино!

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text):

    Стаття 56. Неповний робочий час

    За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На просьбу вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

    Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

    Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

    Однак, якщо Ви отримуєте які-небудь виплати по догляду за дитиною з інвалідністю, то повинні повідомити про своє працевлаштування відповідні органи.

    Всього Вам доброго!

    • Ирина Клієнт 3 роки тому

      Каким образом их надо уведомить ( письмом, заявление)? Снимают ли эту помощь по уходу?

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Якщо Вам (а не вашій дитині) призначена допомога по догляду за нею, то Вам потрібно повідомити орган, який цю допомогу призначив. Так як працевлаштування означає отримання Вами доходу та зміну вашого майнового стану. А тому краще перестрахуватися і повідомити про це. Для початку зателефонуйте та дізнайтеся чи взагалі повинні Ви повідомляти про своє працевлаштування (хоча звичайно при оформленні допомоги про це Вам мали б сказати).

    Якщо ж допомога оформлена і виплачується саме на вашу дитину через наявність у неї групи інвалідності, то звичайно повідомляти про ваше працевлаштування нікого непотрібно.

    Всього доброго!

    • Ирина Клієнт 3 роки тому

      Спасибо большое за ответ и информацию!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України