Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 18 листопада 2020, питання №33212 150₴

Добавление КВЭД 88.91.к ФОП

Здравствуйте, подскажите, я являюсь ФОП и я сейчас в декрете, не плачу Единый налог, но плачу ЕСВ. Если я дополнительно оформлю к своему ФОП КВЭД 88.91. но какое то время я опять же не буду работать и платить единый налог, мне надо будет платить что то кроме одного ЕСВ?

Відповіді юристів (26)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Юля!

    Если я дополнительно оформлю к своему ФОП КВЭД 88.91. но какое то время я опять же не буду работать и платить единый налог, мне надо будет платить что то кроме одного ЕСВ?- якщо Ви не будете проводити діяльність по відкритому КВЕД 88.91, то платити Вам як і раніше потрібно лише ЄСВ.

    Всього Вам доброго!

    • Юля Клієнт 3 роки тому

      Подскажите, сейчас услугу муниципальной няне можно оформить только обоим работающим родителям. Если я захочу оформить для себе эту услугу, какие документы я должна предоставлять в соц.страх как работающий ФОП 3-группы? Должна ли я подавать квитанцию об уплате Единого Налога или достаточно только квитанции об есв?

      • Кальницкий Георгий  Валериевич
        Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

        Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

        Если речь идет о вас как ПОЛУЧАТЕЛЕ услуги, то НЕ обязательно, чтобы оба ролителя работали, в Порядком не предусмотрено такое требование https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/68-2019-%D0%BF..., т.е. один из родителей может и не работать(находится в декрете, например). Ограничительное толкование, мол, только для двоих работающих, является неправомерным и несоответствуюшим закону.

        В качестве получателя услуги вы ничего как ФОП не подаете, поскольку компенсация не является вашим доходом от предпринимательской деятельности, соответственно в отделение Минсоцполитики вы не подаете никаких документов и квитанций. Да, не исключаю, чо где-то могут придумать отсебятину, но Порядком данные требования не предусмотрены.

        Собственном с порядком предоставления услуги вы можете ознакомиться по указанной ссылке.

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Добрый день!

    Вы ФОП на 1-2 группе?

    Код 88.91.Денний догляд за дітьми, в т.ч.діяльність із денного догляду за дітьми, у т.ч. денний догляд за дітьми-інвалідами входит в виды деятельности, разрешенные для 1-2 групп, так что для вас простое включение в виды разрешенных видов деятельности ничем не грозит.

    Продолжительность декретного отпуска для ФЛП такая же, как и для всех и составляет 126 календарных дней, которые делятся на 70 календарных дней до условного дня родов и 56 календарных дней после условного дня родов. Определяет, когда уйти в отпуск и выписать больничный по беременности и родам (листок временной потери трудоспособности) с типом причины "8" (беременность и роды) врач по месту наблюдения за беременной. Также дополнительно может быть выписан еще один больничный с таким же типом причины на 14 дней в случае осложненных родов (выписывается он как продолжение предыдущего, кесарево сечение осложнением нельзя считать).

    Освобождение от уплаты ЕН действует, если вы не работаете. Хотя можете и работать, но как это докажет налоговая? В принципе никак. Но включение КВЭДа в период действия декрета и каникул по уплате ЕН могут расценить как возобновление деятельности. Прямого права у налоговой так полагать нет, но риск того, что они так расценят есть.

    Поэтому советую не спешить включать сейчас КВЭД, подождите до конца декретного отпуска.

    • Юля Клієнт 3 роки тому
      1. Я ФОП 3-группы
      • Кальницкий Георгий  Валериевич
        10%
        Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

        Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

        Согласно разъяснению налоговой

        На период декретного отпуска женщина — ФЛП — плательщик единого налога третьей группы (без наемных работников), которая не работает и/или которая работает и получает доход от предпринимательской деятельности будет уплачивать ЕСВ и единый налог по ставкам 3 % (в случае уплаты НДС) или 5 %.

        Налоговую декларацию плательщика единого налога следует представлять ежеквартально и за год.

        ФЛП следует представить также Отчетность по ЕСВ.

        Какие действия ФЛП — плательщика единого налога третьей группы — плательщика НДС:

        • если она не работает и не осуществляет налогооблагаемые операции, НДС не уплачивается, декларация не представляется;
        • если она осуществляет хозяйственную деятельность и осуществляет операции, подлежащие обложению НДС в соответствии с разделом V Налогового кодекса, такое лицо обязано регистрировать налоговые накладные, представлять (ежемесячно 20 числа, следующего за отчетным месяцем, или ежеквартально) декларацию по НДС и уплачивать этот налог.

        ФЛП — плательщик единого налога третьей группы (без наемных работников), которое в период декретного отпуска не работает и не получает доходов от предпринимательской деятельности будет уплачивать другие суммы налогов/не будет уплачивать их вообще, если:

        • выберет процентную ставку 5 % вместо 3 %, с аннулированием регистрации плательщика НДС и в таком случае будет уплачивать только ЕСВ не менее 819,06 грн в месяц;
        • перейдет на общую систему налогообложения и в таком случае будет уплачивать только ЕСВ;
        • прекратит предпринимательскую деятельность, полностью рассчитается по платежам в бюджет, представит ликвидационную отчетность и снимется с учета в ГФС.

        Сейчас вы не платите ЕСВ только потому, что у вас нет дохода и вы должны подавать нулевые отчеты.

        Включение кода КВЕД 88.91 на третьей группе ничего для вас не изменит и не повлечет дополнительных оплат, если вы будете продолжать сдавать нулевые отчеты.

        Работать по КВЕД 88.91 на третьей группе вы МОЖЕТЕ!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Ви можете зареєструвати будь-які КВЕД

    але поки Ви не проводите діяльність по ним , Ви можете подавати нульові звіти та сплачувати лише ЕСВ -22% за себе.

    Вказаний вид діяльності дозволено для ФОП 1-2груп оподаткування.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Юля Клієнт 3 роки тому
      То-есть если я ФОП 3- группы, я не могу оформить этот КВЭД?
      • Савченко Олександр
        10%
        Савченко Олександр 3 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Можете.

        Перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, визначено пп. 291.5 ПКУ. При цьому податківці у консультації від 25.06.2019 р. №2917/І/99-99-13-02-03-14/ІПК зауважують, що обмеження щодо діяльності з надання послуги "Денний догляд за дітьми" на спрощеній системі оподаткування даним пунктом не встановлено.

        Таким чином, підприємець, який планує надавати послуги з догляду за дітьми, може обрати спрощену систему оподаткування: 1, 2 або 3 групу.

        Отже, надання послуг з догляду за дітьми (зокрема "Денний догляд за дітьми" КВЕД 88.91) може здійснюватися фізичною особою - підприємцем платником єдиного податку на 3 групі.

        Всього Вам доброго!

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        такий підприємець може вільно обрати і 3 групу платника ЄП, якщо буде вважати, що така система оподаткування буде вигіднішою.

        У положенні вказано,що муніципальною нянею може бути будь-який ФОП з вказаним кведом або юр.особа.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

      • Савченко Олександр
        26.7%
        Савченко Олександр 3 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Якщо Ви не будете проводити діяльність по відкритому КВЕД 88.91, то платити Вам як і раніше потрібно лише ЄСВ.

        Муніципальна няня - будь-яка фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та / або КВЕД 88.91) або юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10), яка надає послугу з догляду за дітьми та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, батьків та опікунів дитини. (п 1. постанови 897).

        Муніципальна няня, яка є фізичною особою — підприємцем (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91), може здійснювати догляд одночасно не більше ніж за трьома дітьми, за винятком догляду за дітьми з багатодітної сім’ї.

        Право на отримання компенсації послуги "муніципальна няня" за здійснення догляду за дитиною протягом місяця мають право:

        громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України.

        Компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави (п.5. постанови № 68).Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати, відпустку для догляду за дитиною та інші гарантії.

        Компенсація послуги “муніципальна няня” надається отримувачам послуги “муніципальна няняˮ за умови зайнятості кожного з батьків, опікунів дитини відповідно до Закону України “Про зайнятість населенняˮ, за винятком отримувачів послуги “муніципальна няняˮ, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, а також отримувачів послуги “муніципальна няняˮ, у яких одночасно народилося троє і більше дітей.

        Компенсація послуги “муніципальна няня” надається у разі, коли один або обидва з батьків, опікунів не зайняті та є особами з інвалідністю І або ІІ групи.

        Важливо! Компенсація послуги "муніципальна няня" не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства (абзац третій пункту 22 постанови № 68).

        Призначення та виплата грошової компенсації здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі — місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення).

        Порядок отримання послуги:

        Укласти договір з муніципальною нянею Договір укладається в письмовій формі та повинен містити назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

        Звернутися до органу соцзахисту протягом місяця після підписання договору з нянею за місцем проживання та надати наступні документи:

        • заяву про надання компенсації послуги "муніципальна няня" (зразок заяви надається в органі соцзахисту);
        • заяву про перерахування коштів для компенсації послуги "муніципальна няня" із зазначенням рахунка в установі банку (зразок заяви надається в органі соцзахисту);
        • договір, укладений з нянею (копія та оригінал);
        • документи, які підтверджують оплату послуг няні (чеки, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка тощо);
        • свідоцтво про народження дитини (копія та оригінал);
        • паспорт (оригінал та копія з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації);
        • ідентифікаційний код (копія та оригінал);
        • рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

        Почала працювати електронна послуга «Муніципальна няня». Тобто відтепер подати документи для відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років можна як у паперовому, так і в електронному вигляді.

        Електронна послуга працюватиме на всій території України і доступна за посиланням https://e-nanny.ioc.gov.ua.Строк розгляду заяви:

        Рішення про призначення/відмову у призначенні компенсації послуги "Муніципальна няня" приймається органом соцзахисту протягом 10 робочих днів, про що упродовж 3 робочих днів після його ухвалення повідомляєть заявнику.

        Підстави для відмови у призначенні компенсації:

        1. у разі подання пакета документів не в повному обсязі;
        2. відсутності інформації про муніципальну няню в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

        Компенсація послуги "муніципальна няня" виплачується заявнику щомісяця шляхом перерахування коштів органом соцзахисту на рахунок в установі банку, зазначений у заяві, до 10 числа місяця, наступного за місяцем, у якому до зазначеного органу соцзахситу надійшли документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги "муніципальна няня" (пункт 16 постанови № 68).

        Обов'язки отримувача компенсації послуги:

        1. щомісяця до 5 числа подавати в письмовій (електронній) формі або в будь-який інший зручний спосіб органу соцзахисту документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги "муніципальна няня";
        2. протягом 1 робочого дня інформувати про розірвання договору або про інші обставини, що можуть вплинути на надання муніципальною нянею послуги "муніципальна няня".

        Підстави для припинення виплати компенсації послуги "муніципальна няня":

        • неподання в установлений строк документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги "муніципальна няня" (після подання відповідних документів виплата компенсації послуги "муніципальна няня" поновлюється з місяця, за який було здійснено оплату послуги "муніципальна няня");
        • отримувачем послуги було приховано або навмисно подано недостовірні відомості про здійснення догляду за дитиною до 3 років, які вплинули на призначення компенсації послуги "муніципальна няня", внаслідок чого були надміру виплачені кошти (з місяця, в якому виявлено порушення);
        • у разі переїзду отримувача послуги до іншої адміністративно-територіальної одиниці і виникнення обставин, що унеможливлюють виплату компенсації послуги "муніципальна няня" (розірвання договору, смерть отримувача послуг, дитини, припинення діяльності фізичної особи - підприємця, юридичної особи, яка надає послугу "муніципальна няня") (з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися зміни);
        • за заявою отримувача послуги "муніципальна няня" (з місяця, наступного за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою).

        Рішення органу соцзахисту про відмову у призначенні компенсації послуги "муніципальна няня" або про її припинення може бути оскаржене в судовому порядку.

        Нормативна база:

        Всього Вам доброго!

        • Юля Клієнт 3 роки тому

          Подскажите, сейчас услугу муниципальной няне можно оформить только обоим работающим родителям. Если я захочу оформить для себе эту услугу, какие документы я должна предоставлять в соц.страх как работающий ФОП 3-группы? Должна ли я подавать квитанцию об уплате Единого Налога или достаточно только квитанции об есв?

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    "Подскажите, я являюсь ФОП и я сейчас в декрете, не плачу Единый налог, но плачу ЕСВ. Если я дополнительно оформлю к своему ФОП КВЭД 88.91. но какое то время я опять же не буду работать и платить единый налог, мне надо будет платить что то кроме одного ЕСВ"?

    - Додаткове оформлення до свого ФОП КВЭД 88.91., не зобов'язую Вас для здійснення сплати.

    При цьому, якщо діяльності Ви, як ФОП, проводити не будете, то окрім сплати ЄСВ, яку Ви проводите, яких-небудь інших оплат, проводити не потрібно.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Юля Клієнт 3 роки тому

      Подскажите, сейчас услугу муниципальной няне можно оформить только обоим работающим родителям. Если я захочу оформить для себе эту услугу, какие документы я должна предоставлять в соц.страх как работающий ФОП 3-группы? Должна ли я подавать квитанцию об уплате Единого Налога или достаточно только квитанции об есв?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Здравствуйте, Юлия!

        Ограничений нет.

        В течение месяца после того, как родители заключат договор и наймут няню на работу, они должны будут подать заявление в службу Социальной защиты, к которому следует прикрепить такие документы:

        • копия договора с няней;
        • документы, которые подтверждают расходы на няню (это могут быть чеки, выписки из банков и т.д.);
        • заявление о том, куда перечислять средства для компенсации, т.е. счет в банке;
        • свидетельство о рождении ребенка;
        • страницы паспорта получателя компенсации, где будет указано ФИО, дата и место выдачи паспорта, регистрация;
        • документ получателя компенсации о присвоении регистрационного номера учетной карточки налогоплательщика.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день!

    Ви можете оформити КВЭД 88.91. та сплачувати тільки ЄСВ у період, коли не здійснюєте діяльність.

    ФОП має право займатися бізнесом тільки за тими кодами, які записані в його реєстраційних документах.

    Краще зареєструвати КВЕДи з запасом – так ви заощадите час на внесення змін в майбутньому.

    • Юля Клієнт 3 роки тому

      Подскажите, сейчас услугу муниципальной няне можно оформить только обоим работающим родителям. Если я захочу оформить для себе эту услугу, какие документы я должна предоставлять в соц.страх как работающий ФОП 3-группы? Должна ли я подавать квитанцию об уплате Единого Налога или достаточно только квитанции об есв?

      • Кальницкий Георгий  Валериевич
        Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

        Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

        Законом не предусмотрено ограничений ни по количеству работающих в семье, ни по количеству оказывающих данную услугу, так как и одна семья может пользоваться несколькими нянями.

        Закон также не устанавливает никаких допотчетов вами как ФОП перед Минсоцполитики.

        Ваши отчеты об уплате НЕ и ЕСВ сдаете по квартальной как обычно в налоговую.

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Батьки повинні обрати няню та укласти з нею цивільно-правовий договір, який не потребує нотаріального завірення. Крім заяви про надання допомоги, потрібно буде додати:

        • копію договору з нянею;
        • свідоцтво про народження дитини;
        • копію сторінок паспорта мами;
        • підтверджувальні документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунка, розрахункова квитанція тощо).

        Ці документи варто віднести в управління соціального захисту населення.

        Про інші документи у Порядку #68 не сказано.

        Якщо необхідно подати довідку з роботи подаєте витяг з ЕДР де вказано,що Ви працюєте ФОП і він існуючий.

        З повагою

        Костянтин Гончаренко

        • Юля Клієнт 3 роки тому

          Пунктом 8 Постанови передбачено, що отримувач послуги «муніципальна няня» до заяви додає копію трудової книжки та документа з місця роботи, що підтверджує надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідки з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7) (для фізичних осіб підприємців) включно 2020 рік.

          Вот, мне собез ответили, с этого следует, что я должна подать справку из пенсионного фонда о том что я уплатила Единый налог, верно?

          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 3 роки тому

            Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

            Якщо Ви будете отримувати ,замовляти вказану послугу для своєіі дитини, то як отримувач послуги з догляду за дитиною Ви маєте ,подати до органу соц.захисту:

            Заяву, у ній вказати ,що Ви працюєте ,як ФОП, на підтвердження додати довідку ОК-7 там буде відображено всі періоди роботи ФОП та сплачені внески.

            Довідку можна отримати онлайн скориставшись електронними сервісами ПФУ пройшовши авторизацію через ЕЦП ,сформовану довідку за необхідні періоди роздрукувати та подати в орган соц .захисту, документ має силу паперового варіанту.

            Паперовий варіант можно отримати особисто звернувшись до органів ПФУ.

            Внески Ви сплачуєте через онлайн -кабінет підприємця в податковій, потім вони передають дані про сплату до ПФУ і Ви маєте можливість замовити готову довідку

            З повагою

            Костянтин Гончаренко

      • Кальницкий Георгий  Валериевич
        Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

        Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

        ДРПОЛНЕНИЕ к предыдущему ответу

        Согласно ПОРЯДКУ відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”, утвержденного Постановлением КМУ от 30.01.2019 № 68

        2. муніципальна няня - будь-яка фізична особа - підприємець (КВЕД 97.00 та / або КВЕД 88.91) / юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10), яка надає послугу з догляду за дітьми та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, батьків та опікунів дитини.

        КОММЕНТАРИЙ: здесь мы видим, что помимо кода 88.91 можно использовать и 97.00

        6. Договір укладається у письмовій формі між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею.

        КОММЕНТАРИЙ: здесь мы видим, что вы ОБЯЗАНЫ иметь договор с вашим клиентом, а клиент ОБЯЗАН иметь договор с вами, поскольку он является одним из документов, на основании которого ваш клиент получает право на компенсацию по программе

        12. Виплата компенсації послуги “муніципальна няня” здійснюється щомісяця на підставі поданих отримувачем послуги “муніципальна няня” документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”.

        КОММЕНТАРИЙ: здесь мы видим, что ваш клиен ОБЯЗАН показывать сумму оплаченных вам услуг - это может быть либо

        1) выписка с банковского/карточного счета, если оплачивают по безналу, либо

        2) чек расчетно-кассового аппарата, если оплачивают наличными (с 01.01.21 РРО будет обязательным для вас), либо

        3) квитанция приходного ордера о поучении денег, если оплчивают наличными (допускается использование только по 31.12.2020 )

        Виплата компенсації послуги „муніципальна няня” проводиться щомісяця на підставі поданих отримувачем послуги „муніципальна няняˮ підтверджувальних документів щодо оплати муніципальній няні послуги з догляду за дитиною до трьох років.

        13. Отримувач послуги “муніципальна няня”:

        щомісяця до 5 числа подає в письмовій (електронній) формі або в будь-який інший зручний спосіб місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”;

        У разі неподання в установлений термін підтверджувальних документів щодо оплати муніципальній няні послуги з догляду за дитиною до трьох років виплата компенсації послуги „муніципальна няня” припиняється.

        КОММЕНТАРИЙ: здесь мы видим, что если получатель услуги (ваш клиент) нет покажет документ, что вам фактически оплачена услуга, то он лишится компенсации.

        ТАКИМ ОБРАЗОМ, все отчеты перед Минсоцполитики производит ТОЛЬКО получатель услуги, вы как лицо, оказывающее услуги, отчитываетесь ТОЛЬКО перед налоговой также как и ранее и как любой другой ФОП.

        Надюсь данный ответ будет уже исчерпывающим для вас?

        Всего доброго!

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Услуга контролируется Министерством социальной политики, поэтому нужно соблюдать все требования государства.

    Регистрация КВЭД

    Будущая муниципальная няня должна платить налоги и оформиться в качестве частного предпринимателя по одному из предложенных КВЭД. Выгоднее оформить 88.91 «Денний догляд за дітьми» и выбрать одну из трёх групп налогообложения.

    Налоги муниципальной няни
    • Третья группа. Няня платит 5% от дохода (например 88.95 грн. из минимальной расчетной стоимости услуги)
    Важно!Чтобы срок работы муниципальной няней был зачислен в общий страховой стаж для получения пенсии или оформления выплаты в сторону увеличения, необходимо с полученной суммы в 1779 грн уплачивать единый социальный взнос 1039.06 грн.
    Для няни
    • Няня получает социальные гарантии и сможет работать официально, зарабатывать стаж и иметь «белую» зарплату.
    • Оформившись как ФЛП, няня сможет предоставлять услуги нескольким семьям почасово.
    • Наличие официального трудового договора даёт право на оформление субсидии.
    • Юля Клієнт 3 роки тому

      Пунктом 8 Постанови передбачено, що отримувач послуги «муніципальна няня» до заяви додає копію трудової книжки та документа з місця роботи, що підтверджує надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідки з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7) (для фізичних осіб підприємців) включно 2020 рік.

      Вот, мне собез ответили, с этого следует, что я должна подать справку из пенсионного фонда о том что я уплатила Единый налог, верно?

      • Гончаренко Константин
        26.7%
        Гончаренко Константин 3 роки тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Якщо Ви будете отримувати ,замовляти вказану послугу для своєіі дитини, то як отримувач послуги з догляду за дитиною Ви маєте ,подати до органу соц.захисту:

        Заяву, у ній вказати ,що Ви працюєте ,як ФОП, на підтвердження додати довідку ОК-7 там буде відображено всі періоди роботи ФОП та сплачені внески.

        Довідку можна отримати онлайн скориставшись електронними сервісами ПФУ пройшовши авторизацію через ЕЦП ,сформовану довідку за необхідні періоди роздрукувати та подати в орган соц .захисту, документ має силу паперового варіанту.

        Паперовий варіант можно отримати особисто звернувшись до органів ПФУ.

        Внески Ви сплачуєте через онлайн -кабінет підприємця в податковій, потім вони передають дані про сплату до ПФУ і Ви маєте можливість замовити готову довідку

        З повагою

        Костянтин Гончаренко

      • Кальницкий Георгий  Валериевич
        26.7%
        Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

        Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

        Юлия, п. 8 Порядка, цитируем Порядок в редакции на сегодняшний день:

        8. У паперовій формі отримувач послуги “муніципальна няня” подає такі документи:

        заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;

        заяву про перерахування коштів для компенсації послуги “муніципальна няня” із зазначенням рахунка в установі банку;

        копію договору між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею;

        документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

        До заяви додаються копії:

        свідоцтва про народження дитини;

        паспорта отримувача компенсації послуги “муніципальна няня” з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;

        документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);

        документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають про це відмітку в паспорті) отримувача компенсації послуги “муніципальна няня”;

        рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

        Где здесь требование о предоставлении справки из пенсионного фонда?

        Где здесь требование о предоставлении трудовой книжки с записью о предоставлении декрета?

        Но, действительно 30.09.20 КМУ были приняты изменения в Порядок и добавлено в т.ч. следующее положение в п.8 к перечню предоставляемых документов:

        "трудової книжки отримувача послуги “муніципальна няня” та документа з місця роботи, що підтверджує надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку/довідки з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7) (для фізичних осіб - підприємців);"

        НО!!! данные изменения остались в подвешенном состоянии и ОТСУТСТВУЮТ в актуальной версии Порядка.

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/68-2019-%D0%BF..., стоит примечание "{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1101 від 24.12.2019, № 897 від 30.09.2020 - зміни опрацьовуються}"

        Честно говоря, редкий случай, когда статус изменений непонятен, вроде как отдельной Постановой приняты, опубликованы, но в основном тексте Порядка их нет. Поэтому где-то это требование уже примененимо, а где-то, возможно, еще нет.

        Но, если это требование безусловно вступит в силу, то тогда в любом случае единственным документом, подтверждающим факт уплаты ЕСВ будет СПРАВКА (либо в электронном формате через кабинет плательщиуа либо в бумажном) из Пенсионного фонда об уплате ЕСВ.

        Допускаю, что задержка с применением новых изменений связана как раз с тем, что ПФ не был готов к выдаче подобных справок, точнее не было ясности по её унифицированной форме для единообразного применения.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України