Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 12 грудня 2020, питання №34807 150₴

Как развестись удаленно. Все стороны согласны.

Я в городе Киев, жена в г. Днепр.

Я и она согласны на развод (тоесть без разделения имущества). Детей нет.

Можно ли, и если да, то как как это сделать удаленно?

Спасибо!

Відповіді юристів (11)

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Вадим!

    Подавати документи можна и онлайн. Це особливо актуально у період карантину.

    Заяву на розлучення подається на сайті:

    https://dracs.minjust.gov.ua/#registration

    Треба:

    • авторизуватися;
    • выбрати потрібну послугу;
    • вказати місце та дату реєстрації.

    До заяви, прикрепити квитанцію про сплату.

    На порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» Ви можете записатись на прийом до відділу ДРАЦС у зручний для Вас час, задати питання в онлайн режимі, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану.

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 №2398-VI (далі - Закон), актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків.

    Відповідно до Закону державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

    Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    20%
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Добрый вечер.

    Как таковой развод без личного присутствия двух супругов законодательством Украины не предусмотрен. Есть вариант, когда можно без присутсвия только одного супруга развестись.

    Но, если под удаленно подразумевается вариант с подачей заявления на развод онлайн, то можно, но с условиями.

    Подать заявление о разводе online можно в таких случаях:

    • желание развестись обоюдное и у супругов нет общих детей, которым не исполнилось 18 лет (в соответствии со ст. 1 р. 3 Приказа Минюста от 09.07.2015 г. № 1187/5);
    • единолично, если второй супруг признанный без вести пропавшим или недееспособным (ст. 107 Семейного кодекса Украины (далее СКУ).

    Стаття 107 СКУ. Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного з подружжя

    Шлюб розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою одного із подружжя, якщо другий із подружжя:

    • визнаний безвісно відсутнім;
    • визнаний недієздатним.

    Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

    Куда обращаться в Украине?

    На едином портале Минюста можно обратиться в электронном виде в любой ЗАГС Украины. Таким образом граждане Украины могут получить и ряд других услуг.

    Заявление о разводе следует подавать только по прописке супружеской пары или одного из них.

    Допускается ли рассмотрение без мужа или жены?

    Да, ст. 106 СКУ гласит, если у одного из супругов есть уважительная причина и у него нет возможности подать заявление самолично, это сделать может другой супруг, но такое заявление придется заверить нотариально.

    Стаття 106. Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя, яке не має дітей

    Подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу. Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя. Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

    Как можно подать заявление на расторжение брака онлайн?

    Регистрация и авторизация на веб-портале Минюста «Обращения в сфере регистрации актов гражданского состояния». Для первичной регистрации необходимо указать: логин из не менее 6 символов: латиницы, цифр и символов «-», «_»; фамилию, имя, отчество на украинском языке, электронную почту.

    Важно! Государственные сайты, как правило, не принимают запрещенные электронные почтовые ящики русских доменов, например: mail.ru, yandex.ru, bk.ru – используйте те, что находятся на украинских серверах (ukr.net, i.ua, email.ua, gmail.com).

    Более подробно о процедуре подачи заявления онлайн можете ознакомиться на сайте https://moi-prava.com/sp/brak/rastorzhenie/online...

    РЕЗЮМЕ:

    Полностью без явки обеих супругов развестись нельзя. Но, можно подать заявление онлайн и можно с явкой только одного супруга. Но, обращаю ваше внимание, что неявка второго допустима только по уважительным причинам. Конекретного перечня уважительных причин нет, это РАГС на свое усмотрение решает - признать или не признать причину уважительной.

    Камілова Марина  Сергіївна
    Камілова Марина Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 8 років досвіду

    Доброго вечора)один із подружжя за місцем проживання (пропискою) може подати від імені іншого подружжя заяву про розірвання шлюбу подружжя яке не має дітей. Вказана заява повинна бути нотаріально засвідчена!Крім, того вказана заява повинна відповідати чинному законодавству та в ній потрібно вказати на яку адресу потрібно надіслати свідоцтво про шлюб, тобто це повинен бути відділ ДРАЦС. Свідоцтво про розірвання надходить до відділу ДРАЦС, яке Ви вказали в заяви про розірвання шлюбу і там ви його отримуєте!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Вадиме!

    При відсутності дитини і взаємній згоді, розлучення через РАЦС є найпростішим варіантом припинення шлюбу в Україні. Для оформлення розлучення подружжю необхідно звернутися до органу реєстрації актів цивільного стану, за місцем проживання (прописки) одного з них. У РАЦСі потрібно заповнити спільну заяву про реєстрацію розірвання шлюбу.

    Для припинення шлюбу чоловіку і дружині необхідно подати до РАЦС такі документи:

    • спільна заява подружжя
    • свідоцтво про шлюб
    • паспорт

    Процедура оформлення розірвання шлюбних відносин через органи державної реєстрації актів цивільного стану займає один місяць. Саме стільки часу, відповідно до ч.2 ст.106 Сімейного кодексу України, відведено подружжю для відкликання заяви. Якщо бажання розлучитися за цей місяць не пропало, чоловік і дружина в призначений день зобов’язані з’явитися до РАЦСу для реєстрації розірвання шлюбу. При підтвердженні намірів, видається відповідне свідоцтво.

    Відсутність через поважну причину одного з подружжя при подачі заяви на розлучення не є проблемою, оскільки відповідно до ч. 1 статті 106 Сімейного кодексу другий з подружжя може подати заяву про розлучення від його імені. Для цього дружині і чоловіку необхідно самостійно заповнити свою частину заяви про реєстрацію розірвання шлюбу та завірити її у нотаріуса. За наявності такої «довіреності» розлучення відбувається без присутності чоловіка або жінки.

    Якщо чоловік або дружина заздалегідь знає, що не зможе прибути до РАЦСу для оформлення розлучення в призначений час, при подачі заяви (або протягом місяця після цього) слід письмово повідомити орган державної реєстрації актів цивільного стану про можливість розірвання шлюбу у відсутності одного з подружжя. Цей документ подається інспектору реєстраційної служби.

    При направленні письмового повідомлення, підпис на ньому повинен бути нотаріально посвідчений.

    Крім особистої подачі подружжям заяв, ініціювати розлучення можна через інтернет-портал Мін’юсту, оформивши всі необхідні документи в online-режимі.

    Розлучення онлайн в Україні представляє собою можливість записатися через Інтернет на прийом до відділів державної реєстрації актів цивільного стану, задати ваші питання в режимі online і подати заяву на реєстрацію шлюборозлучного процесу в електронній формі. Все це можна зробити через спеціальний веб-портал Міністерства юстиції України «Звернення в сфері державної реєстрації актів цивільного стану».

    Для того, щоб подати онлайн-заяву на розлучення, потрібні такі документи:

    • паспорта чоловіка і дружини
    • квитанція про сплату держмита

    Протягом доби після подачі заяви на розірвання шлюбу через Інтернет подружжю надійде повідомлення про дату і час держреєстрації припинення шлюбних відносин. Для завершення процесу потрібно особисто прийти в орган реєстрації актів цивільного стану з паспортом, квитанцією і оригіналом свідоцтва про шлюб, на якому після розлучення ставиться відмітка (штамп) про розірвання шлюбу. Таким чином, подача заяви про розлучення в онлайн-режимі не звільняє чоловіка і дружину від необхідності прийти в РАГС, але значно прискорює процедуру шлюборозлучного процесу.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Я в городе Киев, жена в г. Днепр. Я и она согласны на развод (тоесть без разделения имущества). Детей нет. Можно ли, и если да, то как как это сделать удаленно?

    можно

    обращайтесь через сайт - помогу подготовить все документы

    с ув Виктория Костромина

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Расторжение брака, согласно ст. 49 Гражданского кодекса подлежит государственной регистрации и является актом гражданского состояния, вносится в Государственный реестр актов гражданского состояния.

    Брак может быть прекращен:

    - вследствие его расторжения по совместному заявлению супругов

    - вследствие его расторжения по совместному заявлению супругов, имеющих детей, на основании решения суда

    - вследствие его расторжения по иску одного из супругов на основании решения суда.

    Супруги, которые не имеют детей, вправе подать в орган государственной регистрации актов гражданского состояния заявление о расторжении брака. Если один из супругов по уважительной причине не может лично подать заявление о расторжении брака в орган государственной регистрации актов гражданского состояния, такое заявление, нотариально удостоверенное или приравненное к нему, от его имени может подать второй из супругов. Срок рассмотрения такого заявления - 1 месяц (ст. 6 Семейного кодекса).

    Частью первой ст. 106 Семейного Кодекса предусмотрено, что такое возможно, если один из супругов, допустим, муж, отсутствует по уважительно причине, например, пребывает в длительной командировке. Но расторжение брака здесь так же предполагается по обоюдному согласию. В этой ситуации, супруг должен заполнить свою часть заявления. Подлинность его подписи заверяется нотариально. При этом в заявлении должна быть следующая формулировка: «Я согласен на регистрацию расторжения брака в мое отсутствие»

    Затем жена с заполненным мужем заявлением отправляется в РАГС, предъявляет его сотруднику органа, а после заполняет свою часть.

    Частью второй ст. 106 Семейного кодекса предусмотрено, что регистрация развода производится по истечению месяца со дня подачи заявления, если в течение этого периода последнее не было отозвано.

    Если у супругов не получается прийти в назначенное время для регистрации расторжения брака, то им необходимо подать заявление, в котором они просят перенести дату регистрации.

    В случае, если один из супругов живёт в другом районе либо городе, в заявлении указывается адрес РАГСа, где он сможет получить свидетельство о разводе лично.

    Развод лучше, если это возможно, проводить в РАГСе, в котором брак заключался.

    Кроме заявлений необходимы:

    • паспорт гражданина Украины;
    • свидетельство о браке;
    • идентификационный код.

    Непосредственно на приеме, работник ЗАГСа оформит и выдаст квитанцию со всеми необходимыми реквизитами для оплаты процедуры развода, причем не существует привязки к определенному банку, а обеспечивается возможность оплачивать в любом удобном и выгодном или возможно даже ближайшем.

    . На данный момент, во многих больших городах Украины можно записаться через онлайн сервис (интернет сайт), что значительно упрощает и экономит время.

    Если бракоразводный процесс простой и будет осуществляться через ЗАГС, то это не будет затратным процессом и согласно Декрету Кабмина “О государственной пошлине” сама регистрация стоит 8 гривен и 50 копеек. К этому следует также добавить составление заявления инспектором ЗАГСа, что в разных городах и областях Украины стоит по-разному, и на примере столицы – Киева, можно сказать, что даже на территории одного города стоимость может меняться, хоть и незначительно – 22-24 гривны. Потому выходит сумма около 30-32 гривен. Кроме этих, других квитанций быть не должно и что-либо еще оплачивать не нужно.

    Сама процедура развода в Украине состоит из таких процессов:

    1. составление актовой записи инспектором, которая распечатывается и выдается для подписания уже бывшей паре;
    2. после этого выдается по одному экземпляру свидетельства о расторжении, с подписями руководителя ЗАГСа и печатями;
    3. в паспортах на соответствующих страницах ставиться штамп или отметка об официальном расторжении брака;
    4. фамилию можно изменять после официального окончания, если такое было указано в заявлении. Работник ЗАГСа поставит печать, гласящую о замене в течение одного месяца;
    5. на этом процесс окончен и брак считается официально расторгнутым непосредственно с дня регистрации заявления в ЗАГСе.

    УДАЧИ!

    Ковальчук Владимир
    10%

    Для этого нужно:

    1. обратиться в ЗАГС по месту прописки любого из супругов;
    2. иметь при себе свидетельство о браке,
    3. паспорта граждан Украины;
    4. подать заявление – каждая из сторон должна заполнить соответствующую часть единого документа для того, чтобы подтвердить намерение развестись.Для расторжения брака через ЗАГС в отсутствии одного из супругов в приёмное время Вам необходимо явиться в ЗАГС по месту проживания одного из супругов С собой необходимо иметь паспорт, идентификационный код и свидетельство о браке. Если такого свидетельства нет, то подойдёт наличие в паспорте заявителя отметки о браке. При отсутствии такой отметки придётся восстанавливать актовую запись о браке.Также Вам необходимо при себе иметь нотариально удостоверенное заявление о расторжении брака от отсутствующего супруга.Сотрудник ЗАГС'а поможет Вам заполнить заявление установленного образца на расторжение брака. Также даст реквизиты для оплаты государственной пошлины, которая на сегодняшний день составляет 8,50 грн. (согласно Декрета Кабинета Министров "О государственной пошлине"), услуг ЗАГСА, какие-либо другие платежи. Обязательными платежами являются первые два. Остальные можете платить/не платить по желанию. Но в случае неуплаты готовьтесь к небольшой "войне" с сотрудниками ЗАГС'а.После заполнения заявления о расторжении брака сотрудник ЗАГС'а назначит дату и время, когда Вам и Вашему супругу необходимо явиться для подтверждения расторжения брака (для регистрации расторжения брака).Эта дата будет назначена не ранее, чем через месяц, после подачи заявления о расторжении брака. Нормативными актами не предусмотрено никаких исключений из этого правила, поэтому назначить дату ранее, чем через месяц, сотрудник ЗАГС'а не может.Что делать, если один из супругов (или оба) не может явиться для регистрации расторжения брака.Если один из супругов не может явиться в указанную дату для регистрации расторжения брака, то от него/неё необходимо подать заявление о том, чтобы брак расторгли в его отсутствии. Если это заявление направляется почтой, то оно должно быть нотариально заверено.Если ни один из супругов не может явиться в ЗАГС для расторжения брака, то по письменному заявлению регистрация расторжения брака может быть перенесена на другой день. Учтите, что максимальный срок с момента подачи заявления о расторжении брака до регистрации расторжения брака не может превышать один год, т.е. больше, чем на год перенести нельзя.Если же супруги не явились в указанный день и письменно не предупредили о переносе регистрации расторжения брака, то заявление о расторжении брака теряет силу через три месяца после подачи.Если при повторном визите оба супруга согласны на расторжение брака, то брак расторгается и датой расторжения будет именно дата повторного визита.С 01 октября 2016 года отменено проставление в паспорте отметок о заключении брака, о расторжении брака, поэтому отметку в ЗАГС'е поставят только на свидетельстве о браке (если такое предоставлялось).При расторжении брака через ЗАГС выдаётся свидетельство о расторжении брака. Если при регистрации расторжения брака присутствует один супруг, то второму свидетельство о расторжении брака высылается в ЗАГС по месту его жительства или остаётся в этом ЗАГС`е (если отсутствующий супруг проживает в районе расположения ЗАГС`а), которое он сможет забрать позже.
    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 №2398-VI (далі - Закон), актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків.

    Відповідно до Закону державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

    Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

    На період карантину спричиненого пандемією коронавірусу в Україні ( карантинні обмеження подовжено до 31.12.2020 року) , громадяни мають можливість, не відвідуючи відповідні відділи, подавати документи з питань державної реєстрації шлюбу / розірвання шлюбу, а також отримувати консультації з цих та інших питань онлайн. Для цього слід скористатися вебпорталомhttps://dracs.minjust.gov.ua

    В заяві вкажіть відділ ДРАЦС у якому Вам зручно буде забрати свідоцтво про розірвання шлюбу, адже його необхідно забрати особисто , або Ваша дружина може зробити це та передати його Вам поштою або інший Ваш родич за нотаріальною довіреністю від Вашого імені.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброї ночі!

    Можно ли, и если да, то как как это сделать удаленно?

    Так, можна. Для цього зайдіть на наступний сайт: https://razvod-online.com.ua/

    Спочатку перевірте можливість розлучення. А потім перейдіть до відповідної графи.

    Всього найкращого!

    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    У вашому випадку можливо використати 2 способи:

    1 через відділ ДРАЦС, можна онлайн авторизувавшись на сайті https://dracs.minjust.gov.ua/#registration

    Усі питання у даному випадку ви можете уточнити у відділу ДРАЦС.

    Другий варіант - через суд шляхом подачі позовної заяви до суду. До такої заяви слід додати заяви про розгляд справи у відсутність сторін. Після надходження таких заяв суд постановляє рішення про розірвання шлюбу.

    Для підготовки позовної заяви слід ознайомитися з свідоцтвом про шлюб та отримати ваші дані та дані вашої дружини.

    Ряба Світлана
    10%

    Добрий день! Якщо Вас цікавить розірвання шлюбу віддалено, то це лише онлайн. Ось посилання на вебпортал- https://dracs.minjust.gov.ua. там Вам необхідно буде пройти реєстрацію. Необхідно буде відсканувати та прикріпити до заяви : свідоцтво про шлюб, документ про сплату державного мита. Подача триває десь 20 хв.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України