Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 19 грудня 2020, питання №35148 100₴

Социальная помощь ФОП

Добрый день! Имею инвалидность 3 группа по зрению (с детства). Планирую стать ФЛП ( отрыть продовольственный магазин, 2-я группа ЕН) .Будут ли мне и далее выплачивать социальную помощь ? или занятие предпринимательской деятельность предусматривает ее отмену? Спасибо за ответ!

Відповіді юристів (11)

    Ковальчук Владимир

    Имею инвалидность 3 группа по зрению (с детства). Планирую стать ФЛП ( отрыть продовольственный магазин, 2-я группа ЕН) .

    .Будут ли мне и далее выплачивать социальную помощь ? или занятие предпринимательской деятельность предусматривает ее отмену? Какую социальную помощь вы получаете?

    Гончаренко Константин
    40%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю:

    Оформление ФОП не повлияет на пенсию,- это будет плюсом для Вас ,так как согласно Налогового Кодекса Украины предприниматели- пенсионеры , инвалиды освобождаются от уплаты ЕСВ-22% за себя , необходимо такому ФОП подать при регистрации заявление о своем статусе и приложить копию документа о пенсионном статусе, а также выбрать упрощенную форму налогообложения.

    Согласно части четвертой ст. 4 Закона Украины "О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование" физические лица - предприниматели освобождаются от уплаты за себя единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование, если они получают пенсию по возрасту или являются лицами с инвалидностью, или достигли возраста, установленного ст. 26 Закона Украины от 9 июля 2003 N 1058-IV "Об общеобязательном государственном пенсионном страховании", и получают согласно закону пенсию или социальную помощь.

    Соц . помощь продолжат выплачивать -это Ваша помощь согласно законодательства, она не останавливается.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Евгения Клієнт 3 роки тому

      Огромное Вам спасибо!

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Доброго дня, Євгенія!

    Я так розумію, Ви отримуєте державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю. Реєстрація ФОП не є підставою для припинення її виплати, тому Вам і далі виплачуватимуть соціальну допомогу. Головною умовою для її виплати є ваша інвалідність, встановлена органом МСЕК.

    ПОРЯДОК надання державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0466-02#Text):

    2.1. Право на державну соціальну допомогу мають особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю віком до 18 років.

    Причина, група інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність особам з інвалідністю з дитинства, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством України.

    2.6. Державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства, призначається на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.

    2.8. Виплата державної соціальної допомоги зупиняється у випадку пропуску особою з інвалідністю з дитинства строку переогляду стану здоров'я органами медико-соціальної експертизи або дитиною з інвалідністю - лікарсько-консультативними комісіями дитячих лікувально-профілактичних закладів, а в разі визнання знову особою з інвалідністю з дитинства або дитиною з інвалідністю виплата державної соціальної допомоги поновлюється з дня зупинення, але не більше як за один місяць. При цьому, якщо при переогляді особи з інвалідністю з дитинства переведено до іншої групи (підгрупи) (вищої або нижчої), а дитину з інвалідністю - до іншої категорії, державна соціальна допомога за зазначений період виплачується за попередньою групою (підгрупою) особі з інвалідністю з дитинства.

    Якщо строк переогляду пропущено з поважної причини, що підтверджується органом медико-соціальної експертизи, лікарсько-консультативною комісією дитячого лікувально-профілактичного закладу, то виплата державної соціальної допомоги поновлюється з дня зупинення виплати, але не більш як за 3 роки, за умови, що протягом цього періоду особа визнана особою з інвалідністю або дитиною з інвалідністю. За місяць до закінчення строку виплати державної соціальної допомоги структурний підрозділ з питань соціального захисту населення зобов'язаний у письмовій формі повідомити особу з інвалідністю з дитинства, а також законного представника дитини з інвалідністю про причину припинення її виплати.

    4.5. Призначена державна соціальна допомога виплачується особі з інвалідністю з дитинства незалежно від одержуваного нею заробітку, стипендії, аліментів або інших доходів.

    Державна соціальна допомога, яка призначається на дитину з інвалідністю віком до 18 років, виплачується незалежно від одержання на неї інших видів допомоги.

    Всього Вам доброго!

    • Евгения Клієнт 3 роки тому

      Дуже дякую Вам!!!

    Карпенко Андрій Володимирович
    20%

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю

    Стаття 1. Право на державну соціальну допомогу

    Право на державну соціальну допомогу мають особи з інвалідністю з дитинства і діти з інвалідністю віком до 18 років.Стаття 2. Розміри державної соціальної допомоги

    особам з інвалідністю з дитинства III групи - 60 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

    Стаття 4. Період, на який призначається державна соціальна допомога

    Державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства призначається на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.

    Стаття 10. Виплата державної соціальної допомоги

    Призначена державна соціальна допомога виплачується особі з інвалідністю з дитинства незалежно від одержуваного нею заробітку, стипендії, аліментів або інших доходів.

    Вывод:

    - выплата социальной помощи Вам назначена на период инвалидности;

    - его выплата не зависит от Ваших доходов.

    • Евгения Клієнт 3 роки тому

      Большое Вам спасибо!!!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 20 років досвіду

    Имею инвалидность 3 группа по зрению (с детства). Планирую стать ФЛП ( отрыть продовольственный магазин, 2-я группа ЕН) .

    .Будут ли мне и далее выплачивать социальную помощь ? да

    или занятие предпринимательской деятельность предусматривает ее отмену? нет

    • Евгения Клієнт 3 роки тому

      Огромное спасибо!!!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Добрый вечер, Евгения!

    Будут ли мне и далее выплачивать социальную помощь?

    - Будут, это Ваше право.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2109-14#Text

    "Стаття 1. Право на державну соціальну допомогу

    Право на державну соціальну допомогу мають особи з інвалідністю з дитинства і діти з інвалідністю віком до 18 років...".

    "Стаття 4. Період, на який призначається державна соціальна допомога

    Державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства призначається на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи".

    "Занятие предпринимательской деятельность предусматривает ее отмену"?

    -Нет, можете за это не беспокоиться.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Евгения!

    Согласно ст. 10 ЗУ "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" "призначена державна соціальна допомога виплачується особі з інвалідністю з дитинства незалежно від одержуваного нею заробітку, стипендії, аліментів або інших доходів".

    Таким образом, Ваши доходы как ФЛП не влияют на выплату уже назначенной социальной помощи.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України