Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 28 січня 2021, питання №37118

ЗАПРОС по чернобыльской тематике

Я,ФРОЛОВ ВЛАДИМИР НИКОЛАЕВИЧ, являюсь инвалидом 2-й группы по ЛПА ЧАЭС,инженер-пенсионер,79 лет.
В этом году исполняется 35 лет со дня катастрофы на 4-м блоке ЧАЭС.К этой дате я работаю над аналитической статьёй по названной теме с последующим желанием предложить её публикацию в изданиях Украины и России.
Встал вопрос: реабилитированы ли по настоящий момент осуждённые якобы виновники 6 чел. эксплуатационного персонала по приговору Верховоного суда СССР 29 июля 1987 года? Перед обращением в Вам я прощёлкал несколько информационных систем ИНТЕРНЕТ и ничего не мог понять.
Пожалуйста, дайте квалифицированный ответ на поставленный вопрос со ссылкой на официальный докумен.
Заранее благодарен.
С уважением,

Відповіді юристів (7)

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня! не знайшов такої інформації, думаю що не реабілітовано, осільки цим ніхто не займався.

    На хвилі популярності серіалу "Чорнобиль" минулого року було розміщено багато інформації про засуджених реабілітація не згадується, оскільки це має бути або ініціатива влади і про це покажуть по всім каналам, або ініціатива спадкоємців.

    В Україні відсутній ЗУ "Про реабілітацію незаконно засуджених осіб", тому процедури реабілітації, як такої не існує. В Україні відбулась реабілітація жерт політичних репресій, згідно закону "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

    В РФ також відсутня реабілітація даних осіб, оскільки Вироки не скасовано.

    Залишаю вам статті журналістів і інтерв'ю родин засуджених

    https://www.unian.ua/politics/486731-za-vibuh-na-c...

    "Громадські організації чорнобильців зверталися з листом до президента, де просять переглянути карні справи, що були порушені та доведені до кінця явно «під гарячу політичну руку» тодішньої влади. Тим більше що організація МАГАТЕ 1993 року у своєму звіті визнала, що помилки персоналу були, але вони не такі, щоб могли спричинити аварію планетарного масштабу.

    Такий вчинок став би гуманним, богоугодним актом нашої влади щодо моральної підтримки ветеранів Чорнобильської АЕС, особливо членів сімей тих безвинно покараних у 1987 році.

    Може, Президент України спромігся б переглянути цю проблему та оголосити реабілітацію.."\

    https://www.mn.ru/newspaper/zoom/68777

    Брюханов Виктор Петрович

    Отсидел полсрока — благодаря администрации колонии освободился досрочно, в сентябре 1991-го. Получил статус ликвидатора 1-й категории и II группу инвалидности. В 90-е годы работал на предприятии «Укринтерэнерго». Виктор Брюханов полагает, что нарушения со стороны персонала ЧАЭС были, но они, будь все предусмотрено проектом, привели бы к выходу из строя четвертого блока, но не к катастрофе. Добиваться реабилитации не собирается.

    https://www.mk.ru/politics/russia/2011/04/21/58321...

    Брюханов Виктор Петрович

    — Вы верите, что Виктора Брюханова и пятерых работников станции реабилитируют?

    — Суд–то был союзный. Кто этим будет сейчас заниматься? — говорит Валентина Михайловна. — Сил уже нет, жизнь прожита.

    ТАКОЖ

    Стаття 220 Кримінального кодексу УРСР 1960 року. Порушення правил безпеки на вибуховонебезпечних підприємствах або у вибуховонебезпечних цехах.

    За ч. 2 цієї статті засудили Дятлова Анатолія. Реабілітація неможлива, оскільки об'єктивна сторона злочину описана так, що особа дійсно порушила правила, які привели до негативних наслідків і була законно засуджена.

    ч. 1 Порушення виробничо-технічної дисципліни або правил, що забезпечують безпеку виробництва на вибуховонебезпечних підприємствах або у вибуховонебезпечних цехах, -

    карається позбавленням волі на строк до одного року або виправними роботами на той же строк або штрафом до двадцяти п'яти мінімальних розмірів заробітної плати.

    ч. 2 Те саме діяння, якщо воно спричинило людські жертви або інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк до десяти років.

    ВИСНОВОК: прямих доказів немає, однак даних осіб нереабілітовано, оскільки відсутня інформація про перегляд судових вироків. У вказаних статтях журналістів є імена, спробуйте знайти нащадків засуджених і дізнатись, оскаржували вони вироки чи ні.

    • ВЛАДИМИР Клієнт 3 роки тому

      Большое спасибо за ответ. Есть такие документы: 1.Пост-е Госдумы РФ от 24.04.2015 № 6576-6 "Об объявлении амнистии в связи с 70-летием Победы,пункт 6 касается участников ЛПА ЧАЭС и 2.Пост-е Госдумы РФ от 24.04.2015 г. №6578-6 о поряке применения указанного Пост-я. Можно ли эти два документа считать докуметами по реабилитации лиц,осуденных как виновные в аварии?

      С уважением,

      Владимир Фролов

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    НІ, амністія це не ребілітація. Амністія не ставить пвд сумнів злочинність діяння і не оправдовує особу, а звільняє її від відбування покарання.

    https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D0%BD... стаття по закону РФ

    https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D0%BD...

    Амністія по закону України.

    Реабілітація, це повне відновлення чесного імені, особа вважається такою, що не вчиняла злочин.

    При амністії особа лишається винуватою.

    Також нагадаю, тема резонансна, якби відбулась реабілітація, то всі канали і газети України та РФ сповістили про це про це.

    • ВЛАДИМИР Клієнт 3 роки тому

      Спасибо за разъяснения. Хорошо,тогда на основании указанных Постановлений можно ли считать амнистрованными указанныхт лиц?

      Пожалуйста,разъясните

      С уважением,

    • ВЛАДИМИР Клієнт 3 роки тому

      Спасибо за разъяснения. Хорошо,тогда на основании указанных Постановлений можно ли считать амнистрованными указанныхт лиц?

      Пожалуйста,разъясните

      С уважением,

      • Марусяк Андрій Романович
        Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

        Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

        Спасибо за разъяснения. Хорошо,тогда на основании указанных Постановлений можно ли считать амнистрованными указанныхт лиц?

        НІ, амністія надається особам, які відбувають покарання на день прийняття постанови, наприклад відбувають позбавлення волі в установах виконання покарань (тюрмі).

        Особи, засуджені за аварію на ЧАЕС відбули свої строки ще в 90-х, тому дана аміністія на них не розповсюджувалась. Деякі з них продовжили роботу на АЕС (написано в статтях журналістів) + майже кожен ув'язнений написав кингу спогади про аварію та ліквідацію її наслідків.

        З статей відомо, що того самого Дятлова було звільнено раніше строку за клопотанням учених і відправлено на лікування.

        • ВЛАДИМИР Клієнт 3 роки тому

          Спасибо большое,всё понятно!

          С уважением,


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України