Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 січня 2021, питання №37271 150₴

Возможно ли выплатить алименты наперед за 2 года

Можно ли наперед выплачивать алименты и как правильно это подтвердить документально. Жена хочет что б я дал ей 100000грн и что б это были алименты будущих периодов за 2021 и 2022 год?

Відповіді юристів (11)

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Здравствуйте, Юрий!

    Можете, для этого рекомендую Вам составить договор об уплате алиментов на ребенка (алиментный договор)

    Согласно статье 189 СК. Украины, соглашение оформляется как добровольное решение обоих родителей на основе цивилизованного подхода к развитию и воспитанию ребенка (детей).

    Оно может быть заключено до брака, в момент брака или после расторжения брака.

    Алиментный договор (соглашение) заключается письменно и нотариально заверяется. В нем прописываются все условия: размер, сроки выплат, способ и порядок оплаты. Главное, Алиментный договор не должен нарушать и ущемлять права ребенка, установленные действующим законодательством.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135):

    Сімейний кодекс України | від 10.01.2002 № 2947-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 189. Договір між батьками про сплату аліментів на дитину

    1. Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом.

    Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    2. У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    16.7%

    Вопрос выплаты алиментов прежде всего решается между родителям. Это касается и размера алиментов, дополнительных расходов на содержание ребенка, так срока их оплаты. И уже только в том случае если родители не могут договориться или родитель, который проживает отдельно от ребенка уклоняется от оплаты алиментов, тогда вопрос решается в судебном порядке. Вы можете договориться о выплате на перед суммы алиментов. А зафиксировать это можно заключив алиментный договор, который удостоверяется нотариально. Там будет указана сумма и за какой период она выплачивается. Это предусмотрено Семейным кодексом Украины.

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Алименты на ребенка могут выплачиваться добровольно или взыскиваться принудительно.

    Чтобы уплатить алиментные выплаты добровольно необходимо обратиться в бухгалтерию предприятия по месту работы с заявлением с просьбой перечислять алиментные платежи на ребенка. В заявлении надо указать сумму алиментных платежей или процент отчислений на алиментные выплаты, а также банковские реквизиты получателя алиментных платежей для перечисления.

    Родители детей могут заключить договор о выплате алиментных платежей добровольно на ребенка, согласно ст. 189 СК, которым устанавливают порядок и сроки уплаты алиментов. Условия договора не должны нарушать права ребенка, гарантированные законодательством. Данный договор заверяется нотариусом.

    Алиментные выплаты по нему уплачиваются добровольно. Если порядок уплаты алиментных выплат нарушен, то взыскать алиментные платежи по нему можно не через суд, а путем получения исполнительной надписи нотариуса. Для получения исполнительной надписи нотариусу подается заявление, оригинал нотариального удостоверенного договора об уплате алиментов, требование о выплате долга полученное должником. С получением требования о выплате долга должником возникают наибольшие трудности. Если Должник избегает расписываться в получении требования о выплате долга.

    Получив исполнительную надпись нотариуса, матери можно обратиться в исполнительную службу о взыскании задолженности по алиментным платежам. В любой момент.

    С уважением

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%

    Добрый вечер!

    1. Такой вариант возможен (коллеги выше Вам разъяснили), но ест большое "НО":

    - алименты принадлежат Вашему ребенку, а не его матери и тратить она их может только на нужды ребенка;

    - это надо будет отобразить в алиментов договоре;

    - Вы имеете право контролировать расходы алиментов через орган опеки;

    - для перечисления этой суммы откройте отдельный счет.

    2. Важно понимать, не подала ли Ваша жена иск в Суд на выплату алиментов.

    3. Алиментный договор не освобождает Вас от финансирования дополнительных расходов на ребенка.

    УДАЧИ!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора!

    Згідно ст. 77 СК України: Аліменти сплачуються щомісячно. За взаємною згодою аліменти можуть бути сплачені наперед. Якщо платник аліментів виїжджає на постійне місце проживання у державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, аліменти можуть бути сплачені наперед за час, визначений домовленістю подружжя, а у разі спору — за рішенням суду.

    Відповідно до статті 185 СК України, той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

    Тому сплата аліментів наперед можлива, але потрібно розуміти, чи було подано позов про сплату аліментів, чи ви здійснюєте їх виплату добровільно!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Можно ли наперед выплачивать алименты и как правильно это подтвердить документально. Жена хочет что б я дал ей 1000грн и что б это были алименты будущих периодов за 2021 и 2022 год

    Добрый вечер !

    Это возможно . Можете оплатить на счет или наличными и взять расписку - главное укажите наименования платежа - алименты 2020-2022 года

    Ковальчук Владимир

    Родители детей могут заключить договор о выплате алиментных платежей на ребенка, согласно ст. 189 СК, которым устанавливают порядок и сроки уплаты алиментов. Условия договора не должны нарушать права ребенка, гарантированные законодательством. Данный договор заверяется нотариусом. Алиментные выплаты по нему уплачиваются добровольно.

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго ранку, Юрій.

    Звичайно можете. Для цього Вам необхідно укласти Договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені Сімейним Кодексом України.

    Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    Щасти Вам!

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юрій!

    Аліменти - це кошти для утримання, які закон зобов'язує платити одного з батьків неповнолітньої дитини. Їх можуть перераховувати в добровільному порядку, а можуть - за рішенням суду.

    Аліменти на утримання дитини є гарантією виконання кожним з батьків свого обов’язку забезпечувати дитину, надавати їй можливість на користування всіма благами соціального забезпечення, належним харчуванням, житлом, розвагами, надати їй захист і піклування, які необхідні для її благополуччя. Аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Батьки лише отримують та використовують їх від імені дітей. Права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Тобто перебування батьків у шлюбі або його розірвання не впливає на обов’язок батьків утримувати дитину.

    Відповідно до статті 189 Сімейного кодексу України батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини.Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    При укладенні нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину батьки самостійно визначають розмір та строки витрат, керуючись при цьому нормами чинного законодавства.

    При нотаріальному посвідченні договору про сплату аліментів на дитину державне мито справляється у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (пп.«д» п.3 ст.3 Декрету).

    Договори про сплату аліментів на дитину можуть встановлювати:

    • виплати аліментів у частці від заробітку (доходу) платника;
    • виплату аліментів у твердій грошовій сумі;
    • про погашення заборгованості за минулий час тощо.

    Розмір аліментів визначається за домовленістю між батьками,але слід також враховувати положення ч.2 ст. 182 СК України, а саме мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Варто зазначити, що мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

    Крім того, якщо мова не йде про сплату загальної суми аліментів повністю наперед до досягнення дитиною повноліття (це необхідно, наприклад, якщо батько, який зобов’язаний сплачувати аліменти, виїжджає на постійне місце проживання в країну, з якою в Україні не існує договорів про правову допомогу в сімейних справах), доцільно в договорі вказати про можливість індексації аліментних виплат, в зв’язку з інфляцією та збільшенням прожиткового мінімуму.

    Чинним законодавством не встановлено інших критеріїв, тому нотаріус не може вимагати довідку про доходи платника аліментів, хоча така процедура була б корисною, оскільки не завжди один з батьків знає про реальні доходи платника аліментів. Але в нашій країні не завжди і суд здатен встановити реальні доходи громадян, особливо підприємців, доходи яких не знає навіть податкова інспекція.

    Щодо розміру і строків виплати аліментів, то це істотні умови договору, які мають бути чітко прописані в договорі. Відсутність однієї з перелічених умов є підставою для визнання договору неукладеним (ст. 638 ЦК).

    Закріплення у договорі положення про сплату аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в умовах високого рівня інфляції, характерного для нашої держави, породжує питання про їх індексацію. Тому сторони можуть включати це питання до договору з урахуванням вказівок закону (коментар до ч. 2 ст. 184 СК).

    До договору можуть бути включені положення про зміну його умов або про його припинення.

    Зміна розміру аліментів, а отже, і зміна договору можлива на підставах, закріплених у ст. 192 СК. Припинення договору можливе у зв'язку з укладенням батьками договору про припинення права на аліменти на дитину, переданням права власності на нерухоме майно відповідно до правил, встановлених ст. 190 СКУ, а також у зв'язку з закінченням строку дії договору або досягненням дитиною повноліття.

    Зміни до договору між батьками про сплату аліментів на дитину можуть вноситися протягом усього часу його існування, шляхом укладання відповідної угоди, яка має обов'язково нотаріально посвідчуватись.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога!

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо вашого запитання то так ви не позбавлені права виплати суми по аліментах на "перед"

    Рекомендую зробити наступні дії для уникнення непорозумінь у майбутньому:

    Укласти договір про виплату суми аліментів протягом ... років у нотаріуса, тобто щоб договір був обов'язково нотаріально завірений

    Відкрити рахунок но дитину, куди після укладення договору перерахуєте кошти (так як аліменти йдуть саме на утримання дитини).

    Знайти логічну причину походження коштів, для банку (так як перерахування зазначеної вами суми) визве питання по походженню коштів.

    Успіхів

    Ряба Світлана

    Добрий день! Згідно ст. 189 СК України, Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. Важливим було б відрити рахунок куди Ви переведете кошти, так як перш за все Ви сплачуєте аліменти на потреби дитини і вони повинні дійсно йти на них.

    Також Ви можете установити контроль за витрачанням коштів призначених для аліментів. Згідно ст. 186 СК України, контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюється органом опіки та піклування у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів. Це можливо за поданою заявою платника аліментів (крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів) інспекційні відвідування одержувача аліментів здійснюються органом опіки та піклування позапланово, але не більше одного разу на три місяці.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України