Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 21 лютого 2021, питання №38384

Собака защищая хазяйку порвала другою собаку хазяин потерпевшей собаки подал заявлених в полицю сто можете быть хозяйке собаки?

Женщина шла с обакой,собака была без поводка,по проезжей части дороги содвора частного дома выбежала собака и с лаем побежала в сторону женщины собака отреагировала как угроза для хозяйки изащищая порвала собаку хозяин потерпевшей собаки обратился в полицию .какие неприятности могут ждать хозяйку собаки .хозяин потерпевшей собаки терроризирует ,требует денег на лечение собаки,а женщина после выше изложенного попала в кардиологическое отделение больницы.

Відповіді юристів (2)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго ранку. Діяння власниці собаки, яка покусала іншу собаку, можуть кваліфікувати за статтею 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Порушення правил тримання собак і котів". Покарання за частиною першою цієї статті-попередження чи штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Можете звертатись до мене для надання оплатних правових послуг з цього питання. Я можу допомогти владнати цю ситуацію.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 36. Необхідна оборона

    1. Необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

    2. Кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

    3. Перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Перевищення меж необхідної оборони тягне кримінальну відповідальність лише у випадках, спеціально передбачених у статтях 118 та 124 цього Кодексу.

    4. Особа не підлягає кримінальній відповідальності, якщо через сильне душевне хвилювання, викликане суспільно небезпечним посяганням, вона не могла оцінити відповідність заподіяної нею шкоди небезпечності посягання чи обстановці захисту..."

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 19. Самозахист цивільних прав

    1. Особа має право на самозахист свого цивільного права та права іншої особи від порушень і протиправних посягань.

    Самозахистом є застосування особою засобів протидії, які не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

    2. Способи самозахисту мають відповідати змісту права, що порушене, характеру дій, якими воно порушене, а також наслідкам, що спричинені цим порушенням.

    Способи самозахисту можуть обиратися самою особою чи встановлюватися договором або актами цивільного законодавства.

    Стаття 20. Здійснення права на захист

    1. Право на захист особа здійснює на свій розсуд.

    2. Нездійснення особою права на захист не є підставою для припинення цивільного права, що порушене, крім випадків, встановлених законом...

    Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...".

    В данном случае ситуация спровоцирована самим хозяином потерпевшей собаки, собака женщины действовала инстиктивно по защите своей хозяйки, поэтому женщина не может, не должна нести ответственность за последствия. Что касается нарушения ст.154 КоАП Украины, то хозяйка в ситуации, угрожающей ее здоровью, имела право применить собаку в порядке самозащиты, в том числе спустить с поводка (для чего она и служит).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України