Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 лютого 2021, питання №38796

Вопрос по неименным договорам

Добрый день. Подскажите, кроме именных договоров(аренды, купли-продажи, найма, подряда и т.п.), стороны могут заключать договора неименные, и сами решать, какие пункты там будут, какая ответственность? Т.е., в теории, можно заключить договор между двумя физлицами, что, к примеру, некое лицо Владимир должен будет завтра в 23:00 на центральной площади стоять на одной ноге в течении 10 минут. А Виталий обязуется оплатить ему определенную сумму денег. В случае невыполнения Владимиром условий договора, он должен уплатить штраф 100 000 грн Виталию. Если стороны подпишут договор, он будет считаться действительным? Спасибо

Відповіді юристів (2)

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    доброго дня, звичайно можете укласти такий договір! Предметом договору не може бути правопорушення, злочин, дії, що порушують законодавство.

    Однак навіщо вам такий договір? Я відчуваю, що ви шукаєте спосіб вивести майно з під гіпотетичного арешту чи шукаєте спосіб легалізувати сірі доходи. Тому маю вас попередити, що банк або держ виконавець такий договір не прийме і визнає через суд фіктивним, а вас ще й можна за шпхрайство до кримінальної відповідальносьі притягнути.

    Договір має бути спрямованим на реальні наслідки і у вашому випадку це договір дарування, а сам правочин удаваний і фіктивний.

    Ще таке питання, той Віьалій має задекларувати і оподаткувати.

    Висновок: так, договір можете укласти лиш він фіктивний, або удаваний і ви його перед третіми особами не застосуєте. Тактй правочин можна скасувати у суді. Такий договір і банк і податкова не прийме і на вас можуть відкрити провадження або по шахрайству, або по легалізації доходів.

    Якщо не знаєте, куди діти кошти, то звертацтесь до мене особисто за платною консультацією.

    • Антон Клієнт 3 роки тому

      Дуже Вам дякую за відповідь та професіоналізм. Ні, я не шукаю способи відмивки грошей). Питання поставив заради підвишчення своєі грамотності. Читаю ЦК зараз, та про принцип диспозитивності цивільного права, і на думку прийшла така ситуація. Буду знати, кого рекомендувати своім знайомим як надійного юриста)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України