Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 12 березня 2021, питання №39446

Дело о разводе не рассматривают в суде

Здравствуйте. Что делать в случае, если суд не рассматривает дело о разводе уже 3 месяца? Дело подано было 11.12.2020, с тех пор только назначили судью и все остановилось. Приходила в суд с вопросами, звонила, то у судьи отпуск, то больничный, то занят другими делами, то просто отвечают "ждите". Нужен в этом случае адвокат или стоит обратиться куда-то с жалобой? Если да, то куда? Как сдвинуть с мертвой точки?
Справа №: 502/2099/20 від 11.12.2020

Відповіді юристів (4)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 роки тому

    Юрист, м. Львів, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    В даному випадку напишіть клопотання про хід розгляду справи, наведіть строки протягом яких має бути відкрито провадження у справі тощо.

    У разі необіхідності детальнішої консультації, то звертайтесь через мій профіль.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Стаття 2 та частина 1 статті 7 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» (Закон) передбачає, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним відповідно до закону.

    Суддя зобов’язаний: 1) своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства; 2) дотримуватися правил суддівської етики; 3) виявляти повагу до учасників процесу (ч.5 ст.55 Закону).

    Стаття 92 Закону визначає, що суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження з таких підстав:

    1) умисне або внаслідок недбалості:

    а) незаконна відмова в доступі до правосуддя (у тому числі незаконна відмова в розгляді по суті позовної заяви, апеляційної, касаційної скарги тощо) або інше істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило учасниками судового процесу реалізацію наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків або призвело до порушення правил підсудності чи підвідомчості;

    2) безпідставне затягування або невжиття суддею заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, встановленого законом, зволікання з виготовленням вмотивованого судового рішення, несвоєчасне надання суддею копії судового рішення для її внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень.

    Скарга щодо дисциплінарного проступку судді подається до Вищої ради правосуддя.

    Суди повинні готувати справи до судового розгляду та розглядати їх у встановлені для цього строки. Верховний Суд України звертав увагу суддів на необхідність підвищення особистої відповідальності за своєчасний і якісний розгляд судових справ, маючи на увазі, що повний, всебічний та об’єктивний розгляд справ з додержанням встановлених законом строків є їх обов’язком. (п.1 Постанови Пленуму ВС України “Про строки розгляду судами України кримінальних і цивільних справ” від 01.04.1994 р. №3).

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    можете подать ходатайство \запрос

    но по сути у судьи может быть большая загруженность

    у меня есть дело по разводу в суд подали 06 марта 2020 а первое заседание назначили на 21 января 2021 года

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В любом случае при поступлении иска в суд - судья обязан принять решение (путем вынесения соответствующей ухвалы) - либо открыть производство (принять иск) либо оставить без движения (если есть какие-либо недостатки у искового заявления) либо вернуть иск.

    Если исходить из данных реестра судебных решений - я не вижу никакой ухвалы суда.

    В первую очередь подайте письменное заявление на имя судьи о выдаче Вам копии ухвалы об открытии производства по делу.

    Это может помочь сдвинуть дело с мертвой точки. После получения ухвалы - посмотрите как суд определяет рассмотрение дела - в скороченому провадженні без виклику (з викликом) сторін или в обычном порядке. От этого зависит скорость и порядок рассмотрения дела.

    Я обычно при подаче иска о разводе прошу рассматривать в скороченом производстве и без вызова сторон - срок рассмотрения в таком случае до 2х месяцев + 1 месяц на вступление решения суда в законную силу.

    В случае наличия дополнительных вопросов - обращайтесь. С уважением, адвокат Татьяна Власенко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України