Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 16 березня 2021, питання №39641

Алименты на детей от двух браков

Здравствуйте,мужу присудили алименты от первого брака на двоих детей не совершеннолетних,33 % для неработающего.У нас в браке есть общий ребенок 3 лет,если я подам на алименты на него.Какую сумму будет получать бывшая жена?

Відповіді юристів (1)

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    Савоста Ірина Михайлівна 3 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Доброго дня. За діючим сімейним законодавством, встановлені такі мінімальні розміри стягнення аліментів на дітей: на одну дитину -у розмірі однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину. Відповдно до ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.Також аліменти можуть бути стягненні у твердій грошовій сумі( ст. 184 СК України). Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Ви також маєте право подати до суду заяву про стягнення алміентів на утримання дитиниу частці від доходу чи у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів може бути зменшений, але мінімальний ( гарантований) розмір визначений законодавством і становить на одну дитину - 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Вважаю, що у Вашій ситуації, якщо Ви звернетесь до суду з заявою про стягнення аліментів ( третя дитина платника аліментів), з боржника ( Вашого чоловіка) будуть стягуватись аліменти у загальному розмірі 1/2 частина його заробітку доходу, якщо не працює, то не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину. Вважаю, що сума на двох дітей від попереднього шлюбу буде незмінною, оскільки Ви вказали що це 33%, тобто 1/3 на двох дітей ( мінімальний розмір).

    Варто знати, що граничний розмір відрахувань з боржника за виконавчими провадженнями про стягнення аліменів може становити 70% . На трьох дітей - це 50% доходу.

    Для ознайомлення: Стаття 185. Участь батьків у додаткових витратах на дитину

    1. Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

    2. Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

    Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

    Стаття 188. Звільнення батьків від обов'язку утримувати дитину

    1. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

    2. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

    Стаття 189. Договір між батьками про сплату аліментів на дитину

    1. Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом.

    Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

    2. У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    Стаття 190. Припинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно

    1. Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

    Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

    Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

    2. Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

    У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.

    3. Укладення договору не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину.

    4. На майно, одержане за договором відповідно до частини першої цієї статті, не може бути звернене стягнення.

    5. Майно, одержане дитиною за цим договором, може бути відчужене до досягнення нею повноліття лише з дозволу органу опіки та піклування.

    6. Договір, укладений відповідно до частини першої цієї статті, визнається судом недійсним за вимогою відчужувача нерухомого майна у разі виключення його імені як батька з актового запису про народження дитини.

    У разі визнання договору недійсним у відчужувача відновлюється право власності на нерухоме майно.

    7. За позовом відчужувача нерухомого майна договір, укладений відповідно до частини першої цієї статті, може бути розірваний у разі невиконання тим із батьків, з ким проживає дитина, обов'язку по її утриманню.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України