Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 19 березня 2021, питання №39852 100₴

Можно ли вдове в декрете оформить какой то вид социальной помощи,кроме пенсии по потере кормильца?

Я вдова уже пять месяцев, ребенку год и три...получаю пенсию по потере кормильца 2500 грн в месяц...могу ли я оформить какие то дополнииельные соц выплаты как одинокая мать например??и еще вопрос:до декрета я работала офоициально,и сейчас числюсь на той же работе..должен ли работодатель платить хоть какую то помощь?спасибо за ответ

Відповіді юристів (6)

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Добрый день Екатерина!

    Если Вы за предыдущие 6 мес. получали только пенсию 2500 грн. в мес. и других официальных доходов не имеете, то Вам с ребенком можно оформить социальную помощь малообеспеченным семьям исходя из прожиточного минимума для расчета соц. помощи 3291,8 грн (794,5 грн. для Вас и 2497,3 грн для ребенка). Размер соц. помощи составит 1208,47 грн (3291,8 - (2500х5/6) ежемесячно. Соц.помощь назначается на 6 мес. Затем нужно продлевать.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Вы имеете право только на одно социальное обеспечение от государства - в Вашем случае это пенсия по потере кормильца.

    2. Действующее законодательство не содержит определения материальной помощи. Однако встречаются разные ее виды, каждый из которых имеет свои особенности.

    Материальная помощь, выплачиваемая предприятием своим работникам, может носить:

    • систематический характер — предоставляется всем или большинству работников;
    • разовый характер — предоставляется отдельным работникам в связи с определенными обстоятельствами.

    Такие виды материальной помощи условно можно квалифицировать как «зарплатная» и «не зарплатная».

    Зарплатная, или систематическая матпомощь

    Основания и документирование

    Ее выплата предусматривается законодательными актами или коллективным договором предприятия (либо другим аналогичным документом), и предоставляется она всем или большинству работников. То есть данная матпомощь носит систематический характер.

    Помощь незарплатная, или разовая

    Основания и документирование

    Данная помощь предоставляется работнику при возникновении у него определенных жизненных обстоятельств (например, лечение, оздоровление и т.п.). Такая выплата для предприятия является незапланированной и непредсказуемой, т.е. внезапной, разовой.

    Работникам ее предоставляют по приказу руководителя, изданного на основании заявления работника, указывая обстоятельства, являющиеся причиной для ее предоставления, а также размер матпомощи.

    УДАЧИ!

    Мєньков Андрій Васильович

    Могу ли я оформить какие то дополнииельные соц выплаты как одинокая мать например??и еще вопрос:до декрета я работала официально,и сейчас числюсь на той же работе..должен ли работодатель платить хоть какую то помощь?

    Помощь одинокой матери Вам не положена поскольку получаете пенсию по потере кормильца.

    Касательно работодателя, то при условии предоставления Вами "больничного" в кадры (бухгалтерию) за счет средств Фонда соцстрахования предприятие должно было его оплатить. Также я так понимаю ято Вы не обращались в органы соцзащиты за назначением пособия при рождении ребенка. Хотя оно назначается при условии, что обращение за его назначением поступило не позже чем через 12 мес. после рождения ребенка.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Вам можно попробовать обратиться в орган соц.защиты письменно по месту регистрации с заявлением о назначении помощи как мало обеспеченной семье. Но если Вы уверены, что работали официально с оплатой налогов и прошло меньше 6-ти месяцев с даты увольнения, то такую помощь могут и не назначить.

    На данный момент у Вас только декретные выплаты до 3-х лет или до 6-ти(согласно мед справки ЛКК) и выплата по утрате кормильца.

    Если Вы и далее не найдете работу то через 6ть месяцев подавайте документы на малообеспеченную семью.

    Официальный больничный лист ,через бухгалтерию Вам должен был оплатить Фонд соц. Страхования.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Я вдова уже пять месяцев, ребенку год и три...получаю пенсию по потере кормильца 2500 грн в месяц...могу ли я оформить какие то дополнииельные соц выплаты как одинокая мать например??и еще вопрос:до декрета я работала офоициально,и сейчас числюсь на той же работе..должен ли работодатель платить хоть какую то помощь?спасибо за ответ

    - можете подать документы на малообеспеченную в собес

    - попробуйте написать заявление на работу на выделение мат помощи

    - так же в местный совет можете написать заявление на выделение мат помощи

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Катерино!

    У даному випадку Ви можете спробувати оформити допомогу на дітей одиноким матерям та державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям. Вам необхідно звернутися до органів праці та соціального захисту населення.

    1) Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, а також вищих навчальних закладах І-IV рівнів акредитації, – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років), надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

    Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається відповідно до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 632.

    Якщо непрацююча працездатна особа працевлаштувалася або забезпечила себе роботою самостійно у шестимісячному періоді отримання допомоги на дітей одиноким матерям, до сукупного доходу сім’ї під час призначення такої допомоги на наступний період враховується лише 50 відсотків доходу, отриманого у вигляді заробітної плати (грошового забезпечення), або доходу від підприємницької діяльності.

    Якщо непрацююча працездатна особа перебуває на обліку в центрі зайнятості як безробітна або така, що шукає роботу більше ніж 12 місяців станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, та в шестимісячному періоді отримання допомоги на дітей одиноким матерям не працевлаштувалася, розмір такої допомоги під час наступного звернення за її призначенням зменшується на 50 відсотків, на наступний період ― на 75 відсотків. Така допомога під час наступного звернення призначається не раніше ніж через шість місяців після завершення її виплати.

    2) Державна соціальна допомога призначається і виплачується малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України та з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму для сім’ї.

    Розмір допомоги — це різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї (встановлюється щорічно законом про державний бюджет) та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 % від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

    Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженою наказом Міністерства праці і соціальної політики України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України від 15 листопада 2001 року № 486/202/524/455/3370.

    Розмір соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму. Рівень забезпечення прожиткового мінімуму для різних категорій осіб, кожного разу визначаються законом про бюджет на відповідний рік.

    Для кожної дитини (крім дитини з інвалідністю), яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10 %, а для кожної дитини з інвалідністю, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, для кожної дитини, яка утримується матір’ю (батьком, усиновителем), що не перебуває у шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька), для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є особами з інвалідністю I або II групи, — на 20 %.

    Призначена соціальна допомога може бути зменшена до 50 відсотків її розміру у разі невикористання сім'єю можливостей знаходження додаткових джерел для існування.

    У разі повторного подання інформації про відсутність доходів у працездатних осіб, які включені до складу сім'ї (крім осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або дітьми з інвалідністю віком до 16 років та особами, які досягли 80-річного віку; осіб, які в установленому порядку визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; дітей, які не мають власних сімей, осіб, які входять до складу сім’ї, та навчаються за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної) та вищої освіти до досягнення 23-річного віку), а також якщо середньомісячний розмір доходів залишається меншим ніж розмір мінімальної заробітної плати, розмір соціальної допомоги поступово зменшується при кожному наступному зверненні за її призначенням відповідно на 20, 20 і 10 відсотків.

    Соціальна допомога може призначатися без зменшення її розміру на підставі рішень районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій та виконавчих комітетів міських і районних у містах (у разі їх створення) рад або утворених ними комісій. Рішення про призначення соціальної допомоги в таких випадках приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України