Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 19 березня 2021, питання №39862

Забирают 18 лет в армии можно ли так не по своему согласию.

Можно ли забирать человека которому выполнялась 18 лет в армию не по его согласию нужна ваша помощь пожалуйста.

Відповіді юристів (4)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Строкова військова служба - встановлений законом обов'язок населення нести військову службу у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законодавства та здобуття військово-облікової спеціальності, набуття практичних навичок і умінь для підготовки до захисту своєї держави і забезпечення особовим складом не тільки Збройних Сил України, а й комплектування Національної гвардії, Прикордонної служби та Державної спецслужби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями строкової служби.

    Нормою, яка безпосередньо стосується проходження військової служби, є положення ч. 2 ст. 65 Конституції України, згідно із якою «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону»

    На строкову військову службу в мирний час призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

    Тобто згода людини не вимагається.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    У минулому році багато галасу наробив указ Зеленського про призов на строкову службу юнаків з 18 років. І це не примха президента. Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" дозволяє главі держави це робити. "На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років", - йдеться у тексті закону.

    У Міноборони пояснили такий крок Зеленського тією обставиною, що щороку тисячі юнаків віком від 18 до 19 років добровільно бажають вступити на службу в ЗСУ, але не мають такої можливості, відповідно, несправедливість треба виправляти. Більш того, призов українців до 20 років повинен здійснюватися за їх добровільною письмовою заявою.

    В цьому році роз'яснення щодо 18-19 літніх ще не було.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Президент Украины Владимир Зеленский подписал Указ №71/2021 «Об увольнении в запас военнослужащих срочной военной службы, сроках проведения очередных призывов и очередных призывах граждан Украины на срочную военную службу в 2021 году».

    В этом году увольнение в запас военнослужащих, выслуживших установленные сроки срочной военной службы, планируется провести в апреле – июле и в октябре – декабре.

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Можно ли забирать человека которому выполнялась 18 лет в армию не по его согласию нужна ваша помощь пожалуйста.

    https://www.president.gov.ua/documents/712021-3682...

    Этот указ Президента о сроках призыва на срочную службу в 2021 году. Ни о какой добровольности призыва на службу в возрасте 18-19 лет в указе нет.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України