Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 31 березня 2021, питання №40436 250₴

Заключение брака в 17

Добрый день. Я гражданин Украины и мне 31 год. Могу ли я на законных основаниях взять в жены гражданку Узбекистана которой 17 без согласия ее родителей?

Відповіді юристів (11)

    Кирюшин Артем Андреевич
    12%

    Здравствуйте. Да, можете. Но для этого вашей несовершеннолетней невесте необходимо обратиться в суд заявлением о предоставлении такого разрешения.

    В заявлении следует указать, что заключение брака отвечает ее интересам (фактическое создание семьи, беременность, рождение ребенка и т.д.) и предоставить соответствующие доказательства.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    12%
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Брак будет регистрироваться в Украине и в соответствии с законодательством Украины. Согласно ст. 22 Семейного кодекса Украины брачный возраст в Украине для мужчин и женщин установлен в возрасте 18 лет, и это вне зависимости от гражданства лиц вступающих в брак. Согласно ст. 23 Семейного кодекса Украины по заявлению лица, которому исполнилось 16 лет, по решению суда ему может быть предоставлено право на заключение брака, если это отвечает ее интересам, а это как правило проживание с мужчиной одной семьей (фактические брачные отношения, беременность, рождение ребенка и другие, которые могут реально отвечать интересам вашей невесты). В вашем случае нужно решение суда, а не согласие ее родителей.

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Згідно законодавства ви досягли шлюбного віку, щодо Вашої нареченою, то для укладення шлюбу необхідне рішення суду, так як зазначена особа неповнолітня.

    Згідно ч. 3 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України, справи про надання права на шлюб розглядаються у порядку окремого провадження. Суду необхідно надати аргументи, що ранній шлюб відповідатиме інтересам неповнолітньої/го, здебільшого таким аргументом є – вагітність майбутньої дружини або фактичне створення сім’ї. Після реєстрації шлюбу, чоловік та жінка, набувають повної цивільної дієздатності – як повнолітні, і навіть після розлучення до досягнення ними 18 років така дієздатність зберігається.

    Тому подавайте заяву до суду та одружуйтесь.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Роман!

    Форма и порядок заключения брака в Украине между гражданином Украины и иностранцем определяется правом Украины. В статье 26 Конституции Украины указано, о том, что иностранцы и лица без гражданства, находящиеся в Украине на законных основаниях, пользуются теми же правами и свободами, а также несут такие же обязанности, как и граждане Украины, - за исключениями, установленными Конституцией, законами или международными договорами Украины.

    Статьей 51 Конституции Украины определено, что брак основывается на добровольном согласии женщины и мужчины. Каждый из супругов имеет равные права и обязанности в браке и семье.

    Статьей 21 Семейного кодекса Украины предусмотрено, что браком является семейный союз женщины и мужчины, зарегистрированный в государственном органе регистрации актов гражданского состояния.

    Согласно ст. 22 Семейного кодекса Украины (СК Украины), брачный возраст для мужчин и женщин составляет 18 лет. Это тот возраст, по достижению которого человек считается совершеннолетним, обладает полной дееспособностью и соответственно может принимать любые решения по своему убеждению.

    Однако, ст. 23 СК Украины, в которую также внесены изменения, гласит о том, что по заявлению лица, достигшего 16 лет, суд может предоставить право на брак, если будет установлено, что это соответствует его интересам. При этом законом строго регламентируются такие отношения, что усложняет процедуру заключения брака между несовершеннолетними. Решение суда в таких случаях является единственным законным основанием такого брака.

    Законодательство не содержит четкого перечня оснований для заключения брака между несовершеннолетними, но, как правило, такими есть: беременность несовершеннолетней, рождение ребенка, фактическое совместное проживание молодой пары, не достигшей брачного возраста.

    Возражение родителей (опекунов) относительно предоставления права на брак не является основанием для отказа в удовлетворении заявления, поскольку главным критерием для удовлетворения заявления о предоставлении права на брак является установление судом факта о соответствии такого права интересам заявителя.

    Учитывая указанное, вопрос женитьбы с несовершеннолетней девушкой можно решить только в судебном порядке или же подождите пока вашей девушке исполнится 18 лет и заключайте брак в общем порядке.

    Всего хорошего!

    Удачи Вам!

    Пользователь не активен
    24%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Київ

    Доброго дня!

    Питання потрібно розглядати як через призму Українського (СК України) так і міжнародного законодавства.

    Так - "в Узбекистане брачный возраст для мужчин и женщин устанавливается в восемнадцать лет. Брак регистрируется органом ЗАГС по месту жительства одного из лиц, вступающих в брак. На территории Узбекистана - регистрация заключения брака между гражданином Узбекистана и иностранным гражданином или лицом без гражданства производится при условии, если виза иностранного гражданина или лица без гражданства на пребывание в Республике Узбекистан в день регистрации брака является действительной.

    А з огляду на те, що ви вказуєте, що дівчині -17 років, то: "Следует учесть, что при наличии уважительных причин, в исключительных случаях (беременность, рождение ребенка, объявление несовершеннолетнего полностью дееспособным — эмансипация), хокимом района, города по месту регистрации заключения брака по просьбе лиц, желающих вступить в брак, брачный возраст может быть снижен, но не более чем на один год"

    Проте для України - такий шлюб необхідно буде легалізувати.

    Якщо ж ви бажаєте укласти шлюб на території України, то "Регистрация заключения брака гражданина Республики Узбекистан, постоянно проживающего за границей, производится на основании законодательства того государства его полномочными органами или в консульских учреждениях Республики Узбекистан на основании настоящих Правил.

    Регистрация заключения брака гражданина Республики Узбекистан с иностранным гражданином или лицом без гражданства производится консулом в случаях, если заключение брака признается законами того государства, на территории которого находится консульское учреждение Республики Узбекистан, а также соглашением, в подписании которого участвовали данное государство и Республика Узбекистан, или если это соответствует международным договорам.

    По просьбе проживающего в другом государстве гражданина Республики Узбекистан и гражданина этого государства, желающих зарегистрировать брак в соответствующих органах данного государства, консул может выдать для представления в регистрирующие брак органы справку о том, что заявитель, гражданин Республики Узбекистан, не состоит в браке"

    Для укладення шлюбу в Україні громадянину іноземної держави необхідно пред’явити такі документи: паспорт (оригінал і нотаріально завірений переклад) та документ, що підтверджує розірвання попереднього шлюбу (якщо такий є) який повинен бути відповідним чином легалізований. Також орган державної реєстрації актів цивільного стану здійснює перевірку законності перебування іноземця або особи без громадянства на території України шляхом направлення в день подання заяви про державну реєстрацію шлюбу запиту до територіального органу Державної міграційної служби України.

    За погодженням із нареченими відділ державної реєстрації актів цивільного стану призначає день і час реєстрації актів цивільного стану з додержанням вимог, передбачених статтею 32 Сімейного кодексу України.

    Шлюбний вік в Україні з 18 років, й таким чином для реєстрації шлюбу в Україні необхідно й рішення суду про зменшення шлюбного віку. Це може бути або легалізоване рішенні Узбекістанських судів, або ж рішення Українських судів.

    Заява до суду подається самостійно особою, яка досягла 16-річного віку.

    У заяві про надання права на шлюб зазначаються:

    • прізвище, ім’я, по батькові заявника, місце проживання та контактна інформація;
    • прохання надати право на шлюб;
    • відомості про ту особу, з якою планується укласти шлюб;
    • посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за нормами Сімейного кодексу України;
    • докази, що надання права на шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника чи заявниці.

    До заяви додаються копії відповідних документів (свідоцтв про народження, медичних довідок про вагітність тощо). При цьому батьки заявника (неповнолітньої особи, яка бажає укласти шлюб), а також особа, з якою планується укладення шлюбу, вказуються в заяві про надання права на шлюб як зацікавлені особи. (це може ускладнити та затягнути розгляд, так як сповіщення іноземців за конвенцією - може відбуватись доволі довго)

    Рішенням суду неповнолітній особі надається право на укладення шлюбу не загалом, а саме з конкретною особою, яка чітко зазначається в рішенні суду.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Роман!

    На законных основаниях зарегистрировать брак Вы не сможете, поскольку Ваша избранница не достигла 18 лет. Лица желающие зарегистрировать брак должны достичь 18 лет на день регистрации брака. Придется обращаться в суд чтобы получить право на брак до 18 лет и придется доказывать, что брак соответсвует ее интересам. Дождитесь 18 лет и подавайте заявление в ЗАГС. Также у Вас должна быть справка с Узбекистана с переводом на украинский, что она не находится в браке.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Добрый день. Я гражданин Украины и мне 31 год. Могу ли я на законных основаниях взять в жены гражданку Узбекистана которой 17 без согласия ее родителей?

    если Вы оба проживаете в Украине а невеста находится в Украине легально - то такое возможно - для этого ей нужно обратиться в суд и получить решение суда - разрешение на брак

    а если Она проживает в Узбекистане - то Вам лучше обратиться к их юристам чтоб они Вас проконсультировали - возможен ли брак в Узбекистане когда невесте 17 и что для этого нужно

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно ст. 23 Сімейного кодексу України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Однак це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб - жінки та чоловіка. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Закон не встановлює максимального шлюбного віку. Тому людина і у 80, і у 100 років має право на шлюб.

    Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя.

    Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення у жінки та чоловіка прав та обов'язків подружжя, крім випадків, коли релігійний обряд шлюбу відбувся до створення або відновлення органів державної реєстрації актів цивільного стану.

    Надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років

    Заява про надання права на шлюб має розглядатися судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільний процесуальний кодекс України. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника. Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років

    вагітність;

    фактичне створення сім'ї;

    народження дитини.

    Перелік підстав не є вичерпним.

    Особи, які не можуть перебувати у шлюбі між собою

    особи, які є родичами прямої лінії споріднення;

    рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра (повнорідними є брати і сестри, які мають спільних батьків. Неповнорідними є брати і сестри, які мають спільну матір або спільного батька);

    двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця;

    усиновлювач та усиновлена ним дитина.

    За рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним.

    Шлюб між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною може бути зареєстровано лише в разі скасування усиновлення.

    Неповнолітня особа, відносно якої судом прийняте рішення про зниження шлюбного віку, має право не скористатись наданим їй правом та у будь-який момент до реєстрації шлюбу відмовитись від його реєстрації.

    Документи необхідні для реєстрації шлюбу

    Заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. Крім того, доцільно у заяві зазначати про те, що не існує обставин, які перешкоджають укладенню шлюбу, котрі передбачені ст. 26 СК України (кровна спорідненість, усиновлення); що нареченим відомо про сімейний стан один одного і наявність дітей.;

    Свідоцтво про народження заявника;

    Копія паспорта заявника;

    Будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб : свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність і т.п.

    Квитанція про сплату судового збору.

    Заява про право на шлюб зразок

    Вартість

    Судовий збір по заявах у справах окремого провадження становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

    Визнання шлюбу недійсним

    Підстави визнання шлюбу недійсним регламентується ст. 39, 40, 41 Сімейного кодексу України.

    зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі;

    зареєстрований між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою;

    зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною;

    зареєстрований без вільної згоди жінки або чоловіка;

    у разі фіктивності шлюбу;

    з особою, яка приховала свою тяжку хворобу або хворобу, небезпечну для другого з подружжя і (або) їхніх нащадків;

    з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано права на шлюб.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 13. Міжнародні договори України

    1. Частиною національного сімейного законодавства України є міжнародні договори, що регулюють сімейні відносини, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    2. Якщо в міжнародному договорі України, укладеному в установленому порядку, містяться інші правила, ніж ті, що встановлені відповідним актом сімейного законодавства, застосовуються правила відповідного міжнародного договору України....

    Стаття 23. Право на шлюб

    1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.".

    "Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/997_009/pag) (подписана как со стороны Украины, так и со стороны Республики Узбекистан - смотреть внизу документа):

    "Частина III. Сімейні справи

    Стаття 26 Укладення шлюбу

    Умови укладення шлюбу визначаються для кожного майбутнього подружжя законодавством Договірної Сторони, громадянином якого він є, а для осіб без громадянства - законодавством Договірної Сторони, що є їх постійним місцем проживання. Крім того, у відношенні перешкод до укладення шлюбу повинні бути дотримані вимоги законодавства Договірної Сторони, на території якої укладається шлюб.

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00/paran...):

    "III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану...

    2. Державна реєстрація шлюбу...

    4. Іноземці та особи без громадянства для державної реєстрації шлюбу в Україні повинні пред'явити паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника, та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.

    У разі пред’явлення посвідки на постійне чи тимчасове проживання орган державної реєстрації актів цивільного стану здійснює її перевірку за допомогою сервісу Державної міграційної служби України згідно з відомостями про недійсні документи.

    Іноземець або особа без громадянства під час подання заяви про державну реєстрацію шлюбу попереджається про необхідність у випадках, передбачених цими Правилами, підтвердження територіальним органом Державної міграційної служби України законності його перебування на території України на день державної реєстрації шлюбу, про що робиться відповідний запис у заяві про державну реєстрацію шлюбу, який скріплюється його підписом.

    Орган державної реєстрації актів цивільного стану направляє запит до територіального органу Державної міграційної служби України про перевірку законності перебування іноземця або особи без громадянства на території України на день державної реєстрації шлюбу у разі:

    відсутності у іноземця чи особи без громадянства посвідки на постійне чи тимчасове проживання;

    відсутності на останній вільній сторінці паспортного документа іноземця, документа, що посвідчує особу без громадянства, відмітки про отримання посвідки на постійне проживання;...

    До запиту додаються копії необхідних для перевірки сторінок паспортного документа іноземця або документа, що посвідчує особу без громадянства, та їх переклад.

    Територіальний орган Державної міграційної служби України у день отримання запиту або не пізніше наступного робочого дня за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку повідомляє відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану про результати перевірки законності перебування іноземця або особи без громадянства на території України...

    7. Якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, які є підставою для державної реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, до них обов'язково додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

    Якщо до органів державної реєстрації актів цивільного стану подається переклад документів, вірність якого засвідчено згідно із законодавством іноземної держави, у якій їх видано, то він повинен бути легалізований у встановленому порядку...

    16. Державна реєстрація шлюбу з особою, якій відповідно до Сімейного кодексу України знижено шлюбний вік, проводиться на загальних підставах.

    У цьому випадку особа, яка не досягла шлюбного віку, при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу пред'являє паспорт або паспортний документ та копію рішення суду про надання права на шлюб...".

    Семейный кодекс Республики Узбекистан (http://fmc.uz/legisl.php?id=k_sem_1):

    "Статья 9. Применение международных договоров

    Если международным договором Республики Узбекистан установлены иные правила, чем те, которые содержатся в семейном законодательстве Республики Узбекистан, то применяются правила международного договора...

    Статья 14. Добровольность вступления в брак

    Брак заключается добровольно.

    Для заключения брака необходимо, чтобы будущие супруги обладали способностью свободно выражать свое согласие. Принуждение к заключению брака запрещается.

    Статья 15. Брачный возраст

    Брачный возраст устанавливается для мужчин в восемнадцать лет, для женщин в семнадцать лет.

    При наличии уважительных причин, в исключительных случаях (беременность, рождение ребенка, объявление несовершеннолетнего полностью дееспособным (эмансипация), хоким района, города по месту государственной регистрации брака может по просьбе лиц, желающих вступить в брак, снижать брачный возраст, но не более чем на один год....

    Статья 16. Обстоятельства, препятствующие заключению брака

    Не допускается заключение брака:

    между лицами, из которых хотя бы одно состоит уже в другом зарегистрированном браке;

    между родственниками по прямой восходящей и нисходящей линии, между полнородными и неполнородными братьями и сестрами, а также между усыновителями и усыновленными (удочеренными);

    между лицами, из которых хотя бы одно признано судом недееспособным вследствие психического расстройства (душевной болезни или слабоумия)...

    Статья 234. Права и обязанности иностранных граждан и лиц без гражданства в семейных отношениях

    Иностранные граждане и лица без гражданства, постоянно проживающие в Республике Узбекистан, пользуются на ее территории правами и несут обязанности в семейных отношениях наравне с гражданами Республики Узбекистан.

    Статья 235. Признание браков, заключенных за пределами территории Республики Узбекистан

    Браки между гражданами Республики Узбекистан и браки между гражданами Республики Узбекистан и иностранными гражданами или лицами без гражданства, заключенные за пределами Республики Узбекистан с соблюдением законодательства государства, на территории которого они заключены, признаются действительными в Республике Узбекистан, если отсутствуют предусмотренные статьей 16 настоящего Кодекса обстоятельства, препятствующие заключению брака....".

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб,..." (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07):

    "2. Заява про надання особі, яка досягла чотирнадцяти років, права на шлюб (ст. 23 СК) ( 2947-14 ) повинна розглядатися судом в окремому провадженні (ч. 3 ст. 234 ЦПК) ( 1618-15 ).

    При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої особи, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи.

    Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника...".

    Адвокат Евгений Александрович
    12%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Роман!

    Вступить в брак можно с гражданином своего или иного государства, а также с лицами без гражданства. Обязательно соблюдение следующих условий:

    • жених и невеста достигли (достигнут к дате свадьбы) совершеннолетия (18 лет), а если есть 16 лет, то на основании решения суда;
    • ни один из будущих супругов не состоит в браке на момент подачи заявления;

    отсутствуют преграды для бракосочетания (согласно законодательству Украины создание семьи между родными и сводными сестрами и братьями, прямыми родственниками, в том числе между дядей/тетей с племянником/племянницей, усыновленными детьми и усыновителями).

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135):

    Сімейний кодекс України | від 10.01.2002 № 2947-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 22. Шлюбний вік

    1. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

    2. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу".

    "Стаття 23. Право на шлюб

    1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Ви можете зареєструвати шлюб.

    Для цього потрібно звернутися з заявою до суду.

    Заява про надання права на шлюб має розглядатися судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільний процесуальний кодекс України. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника. Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України