Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 03 квітня 2021, питання №40609 400₴

Переоформление на себя права пользователя места захоронения

Добрый день!
1) Как можно переоформить на себя право пользователя места захоронения, если первым пользователем была моя бабушка, которая уже умерла? Достаточно ли для этого доказать факт нашего родства? Если да, каков алгоритм действий? Документ о первом захоронении имеется.
2) Смогу ли я, если стану новым пользователем места захоронения, подхоронить урну с прахом отца, который не является кровным родственником моего дедушки, который был первым похоронен на этом участке? Поможет ли мне в этом переоформление права на пользование места захоронения?
(Дело в том, что я читала, что право на подзахоронение имеют родственники первой линии пользователя места захоронения.)

Відповіді юристів (9)

    Шульга Светлана Леонидовна
    15%
    Шульга Светлана Леонидовна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 18 років досвіду

    Доброго дня, Щодо померлої бабусі

    1.Зверніться в ЦНАП чи селищну раду. Земля кладовища – це комунальна власність, тому її розпорядником є орган місцевого самоврядування. У вас є документ про поховання бабусі, Ви онука, тому доказати родинні зв'язки потрібно.

    ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ:1.Заява родичів ( Ваша) які бажають провести підзахоронення в існуючу могилу. 2.Копія свідоцтва про смерть того, кого хоронять. 3.Копія свідоцтва про смерть того, до кого підзахоронюють. 4.Копія свідоцтв, які підтверджують ступінь родинного зв'язку. 5.Довідка санепідемстанції про дотримання санітарних норм і термінів та можливість під захоронення (надається після накладання резолюції на звернення та підписання акту обстеження могили, але до отримання кінцевого результату).

    Після здійснення поховання Виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов’язання поховати померлого, як користувачу місця поховання видається відповідне свідоцтво про поховання, яке дає право на встановлення намогильної споруди в межах могили, вирішення питання про проведення підпоховання, облаштування місця поховання, здійснення інших дій, які не суперечать чинному законодавству. Зразок свідоцтва про поховання затверджено уповноваженим органом.

    Але кожною місцевою владою може бути визначено інший порядок, вищенаведено - основний.

    Як користувачу місця поховання видається відповідне свідоцтво про поховання, яке дає право на встановлення намогильної споруди в межах могили, вирішення питання про проведення підпоховання, облаштування місця поховання, здійснення інших дій, які не суперечать чинному законодавству. Зразок свідоцтва про поховання затверджено уповноваженим органом.

    2. Після оформлення права користувача місця поховання, наступний етап по батьку:

    Оформлення послуг, пов'язаних з підпохованням померлого до родинної могили, в межах родинного поховання.

    Виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов'язалась поховати померлого, необхідно звернутися до адміністрації кладовища, де планується провести підпоховання, з метою визначення технічних, санітарно-епідеміологічних, а також правових можливостей щодо його здійснення.

    При проведенні підпоховання до могили родича померлого, необхідно подати до адміністрації кладовища оригінал та копії свідоцтва про смерть померлого, а також посвідчення про поховання раніше померлого прямого родича (батька, матері, сина чи доньки).

    Укладання договору-замовлення на підпоховання в родинну могилу (в межах родинного поховання) проводиться на підставі:

    свідоцтва про смерть померлого;

    свідоцтво користувача місця поховання;

    оригіналу документу про смерть першого поховання чи свідоцтва про поховання першого похованого.

    Гончаренко Константин
    13.8%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України “Про поховання та похоронну справу” громадянка має право на поховання її тіла та волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті. Волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті виражається у побажанні бути похованим у певному місці, поруч з певними раніше померлими.

    У вже існуючу могилу можна підпоховати труну з тілом померлого. Для цього потрібно також згода власника (користувача) могили – це особа, яка здійснила перше поховання і має свідоцтво про смерть похованого, яке дає право його пред’явнику на встановлення намогильних споруд у межах могили (родинного поховання), вирішення питання про проведення підпоховання, здійснювати інші дії, пов’язані з використанням місця поховання, якщо це не суперечить законодавству (ч. 4 ст. 25 Закону України “Про поховання та похоронну справу”). Якщо власника могили немає, питання підпоховань вирішує місцева влада.

    У ч. 8 ст. 23 Закону України “Про поховання та похоронну справу” зазначено, що орган місцевого самоврядування може прийняти рішення про часткове або повне припинення поховання померлих (закриття) кладовища в разі, якщо на території кладовища немає вільних місць для облаштування нових могил (колумбарних ніш), а поховання померлих можливе лише на місцях родинного поховання або шляхом підпоховання в могилах за згодою користувачів місць поховання відповідно до статті 25 цього Закону.

    Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України “Про поховання та похоронну справу” клієнтка має право на доручення виконати своє волевиявлення певній особі, а у ч. 1 ст. 11 означеного Закону закріплено, що поховання померлого покладається на виконавця волевиявлення померлого.

    Згідно з Цивільним кодексом України, громадянка має право скласти заповіт (стаття 1233, 1234) в якому зазначити зобов’язати спадкоємця до вчинення певних дій, зокрема щодо місця і форми здійснення ритуалу поховання (ст. 1240 ЦК України).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    13.8%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про поховання та похоронну справу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1102-15):

    "Стаття 2. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    користувач місця поховання (місця родинного поховання) - особа, яка здійснила перше поховання на відведеному місці поховання (родинного поховання) та/або має відповідне свідоцтво про смерть похованого і свідоцтво про поховання, передбачене статтею 25 цього Закону...

    Стаття 25. Могили...

    Після здійснення поховання померлого виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов’язання поховати померлого, як користувачу місця поховання (користувачу місця родинного поховання) спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності - виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) видається відповідне свідоцтво, зразок якого затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства...

    Забороняється здійснювати поховання інших померлих (підпоховання), встановлення намогильної споруди, склепу без згоди користувача місця поховання (користувача місця родинного поховання)."

    Системный анализ приведенных норм Закона дает основание делать заключение, что право пользователя места захоронения (пользователя места родственного захоронения), выданное в пользу бабушки, перейдет к лицу, взявшего на себя обязательство похоронить ее, которому будет выдано свидетельство о захоронении (следующее по месту этого захоронения). Если бабушка была захоронена в другом месте, то, как я считаю, право пользователя данного места захоронения (пользователя места родственного захоронения) прекращается.

    Савченко Олександр
    18.8%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Надія!

    Закон України "Про поховання та похоронну справу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1102-15#Text):

    користувач місця поховання (місця родинного поховання) - особа, яка здійснила перше поховання на відведеному місці поховання (родинного поховання) та/або має відповідне свідоцтво про смерть похованого і свідоцтво про поховання, передбачене статтею 25 цього Закону;

    З вашого питання чітко зрозуміло, що вашій бабусі як користувачу місця поховання було видано відповідне свідоцтво про поховання після здійснення поховання вашого дідуся.

    Однак, свідоцтво про поховання не є документом, що засвідчує право користування місцем майбутнього поховання. Воно видається спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності - виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов'язання поховати померлого, як користувачу місця поховання (користувачу місця родинного поховання) після здійснення поховання померлого.

    Законодавством України взагалі не передбачено таких дій, як здійснення "переоформлення" свідоцтв про поховання. А тому, вважаю, що Ви не можете стати новим користувачем місця поховання (місця родинного поховання).

    Якщо Ви бажаєте поховати урну з прахом свого батька, то Вам потрібно на підставі свідоцтва про смерть вашого батька звернутися до сільського голови або ритуальної служби з приводу укладення відповідного договору-замовлення на організацію та проведення поховання на відведеній Вам для цього земельній ділянці.

    ПОРЯДОК утримання кладовищ та інших місць поховань, затверджено наказом Держжитлокомунгоспу України 19.11.2003 N 193 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1113-04#Text):

    2.3. Поховання померлих чи їх праху після кремації здійснюється лише на підставі свідоцтва про смерть та оформленого в установленому порядку договору-замовлення на організацію та проведення поховання (далі - договір-замовлення).

    2.4. За зверненням Виконавця волевиявлення чи особи, яка взяла на себе зобов'язання поховати померлого, на території кладовища безоплатно виділяється місце для поховання померлого.

    На бажання Виконавця волевиявлення чи особи, яка взяла на себе зобов'язання поховати померлого, для поховання двох чи більше померлих безоплатно виділяється місце для родинного поховання.

    Всього доброго!

    Костромина Виктория
    11.3%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1102-15#Text Про поховання та похоронну справу

    волевиявлення громадянина щодо ставлення до його тіла після смерті - бажання, виражене в усній (у присутності свідків) або в письмовій формі, завіреній в установленому законодавством порядку;

    місце поховання - кладовище, крематорій, колумбарій або інша будівля чи споруда, призначена для організації поховання померлих;

    користувач місця поховання (місця родинного поховання) - особа, яка здійснила перше поховання на відведеному місці поховання (родинного поховання) та/або має відповідне свідоцтво про смерть похованого і свідоцтво про

    Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України “Про поховання та похоронну справу” громадянка має право на поховання її тіла та волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті. Волевиявлення про належне ставлення до тіла після смерті виражається у побажанні бути похованим у певному місці, поруч з певними раніше померлими.

    У вже існуючу могилу можна підпоховати труну з тілом померлого. Для цього потрібно також згода власника (користувача) могили – це особа, яка здійснила перше поховання і має свідоцтво про смерть похованого, яке дає право його пред’явнику на встановлення намогильних споруд у межах могили (родинного поховання), вирішення питання про проведення підпоховання, здійснювати інші дії, пов’язані з використанням місця поховання, якщо це не суперечить законодавству (ч. 4 ст. 25 Закону України “Про поховання та похоронну справу”). Якщо власника могили немає, питання підпоховань вирішує місцева влада.

    У ч. 8 ст. 23 Закону України “Про поховання та похоронну справу” зазначено, що орган місцевого самоврядування може прийняти рішення про часткове або повне припинення поховання померлих (закриття) кладовища в разі, якщо на території кладовища немає вільних місць для облаштування нових могил (колумбарних ніш), а поховання померлих можливе лише на місцях родинного поховання або шляхом підпоховання в могилах за згодою користувачів місць поховання відповідно до статті 25 цього Закону.

    Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України “Про поховання та похоронну справу” клієнтка має право на доручення виконати своє волевиявлення певній особі, а у ч. 1 ст. 11 означеного Закону закріплено, що поховання померлого покладається на виконавця волевиявлення померлого.

    Згідно з Цивільним кодексом України, громадянка має право скласти заповіт (стаття 1233, 1234) в якому зазначити зобов’язати спадкоємця до вчинення певних дій, зокрема щодо місця і форми здійснення ритуалу поховання (ст. 1240 ЦК України).

    Місця для поховання на кладовищі місцевою владою виділяються безкоштовно! Після поховання (але не пізніше 15 календарних днів з дати реєстрації письмового звернення про поховання), органи місцевої влади безоплатно видають свідоцтво про поховання. Воно дозволяє встановлювати намогильні споруди у межах могили, проводити підпоховання тощо. Для отримання свідоцтва про поховання необхідно подати такі документи:

    • заяву;
    • копію свідоцтва про смерть похованого;
    • копію паспорта особи, яка здійснила поховання.

    Всі намогильні споруди і склепи реєструються місцевою владою у спеціальній книзі обліку.

    https://ukrreporter.com.ua/suspilstvo/v-ostannyu-p...

    Пользователь не активен
    12.5%
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Юрист, м. Київ

    Доброго дня.

    Підпоховання труни (урни з прахом) в родинну могилу дозволяється на підставі письмової заяви близького родича, на якого зареєстрована могила, та документа, який засвідчує особу, і свідоцтва про поховання (ІНСТРУКЦІЯ про порядок поховання, утримання кладовищ і організацію ритуального обслуговування в населених пунктах України КДІ-204/12 Україна 182-91, ПОРЯДОК утримання кладовищ та інших місць поховань №193 від 19.11.2003).

    Крім того на території кожного населеного пункту діють й власні правила, та слід вивчати ПОРЯДОК функціонування кладовищ та утримання місць поховань (порядок функціонування місць поховань), що визначається виконавчим органом сільської, селищної, міської ради (органом місцевого самоврядування) (зокрема в києві https://docs.dtkt.ua/download/pdf/1024.10572.1).

    Загалом же згідно ЗУ "Про поховання та похоронну справу", Типового положення про ритуальну службу, ритуальна служба зобов’язана безоплатно виділяти місця на кладовищі для поховання померлих чи урн з прахом. Згдіно до ст. 25 Закону - За бажанням одного з родичів, визначених у частині п’ятій статті 6 цього Закону, для поховання двох чи більше померлих безоплатно виділяється місце для родинного поховання.

    Після здійснення поховання померлого виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов’язання поховати померлого, як користувачу місця поховання (користувачу місця родинного поховання) спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності - виконавчим органом сільської, селищної, міської ради) видається відповідне свідоцтво, зразок якого затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

    Це свідоцтво дає право його пред’явнику на встановлення намогильних споруд у межах могили (родинного поховання), вирішення питання про проведення підпоховання, здійснювати інші дії, пов’язані з використанням місця поховання, якщо це не суперечить законодавству.

    Якщо не має перешкод, по площі, та ви доведете родинні зв'язки, та кладовище - є діючим, то перешкод для підпоховання не вбачається.

    • Надежда Клієнт 3 роки тому

      Дякую. Але як бути, якщо користувач могили, якому видали посвідчення на користування, вже помер? Тобто нема кому писати в такому разі офіційну заяву! Чи можливо переоформити на мене, як на онуку, функції нового користувача могили (я розумію, що йдеться не про право власності! тому що ця земля у комунальному користуванні).

      І найголовніше: людина, прах якої потрібно підховати, має бути тільки кровним родичем першому похованому та першому користувачеві могили?

      • Шульга Светлана Леонидовна
        7.5%
        Шульга Светлана Леонидовна 3 роки тому

        Юрист, м. Київ, 18 років досвіду

        Вам всеодно потрібно звертатись до органів місцевої ради. У них в журналі ведеться облік похованих,перепохованих, підпохованих.

        Для цього при виконкомі працює комісія. яка розглядає ці питання на підставі Вашої заяви. Подивляться по журналу, раніше я писала про доказ родинних звязків і приймуть рішення про користувача місця поховання. Підпоховання в існуючу могилу здійснюється відповідно до Закону через 20 років після поховання, при наявності оригіналу свідоцтва про смерть першого похованого. Розташовані в огорожі могили, повинні мати таблички або пам'ятник (пам'ятники) з надписом, що затверджує поховання цього померлого.15 июл. 2014 г.

        Користувач місця поховання (місця родинного поховання) - особа, яка здійснила перше поховання на відведеному місці поховання (родинного поховання) та/або має відповідне свідоцтво про смерть похованого і свідоцтво про поховання, передбачене статтею 25 цього Закону;

        Примірне рішення про затвердження порядку поховань нижче. Додаток Затверджено ухвалою міської ради від___№___

        ПОРЯДОК функціонування, утримання та охорони місць поховань, організації поховань у м. Львові

        1. Загальні положення

        5.5.3. Копії з оригіналу свідоцтва про смерть та з оригіналу свідоцтва про поховання (видається з 2004 року – з часу дії Закону України “Про поховання та похоронну справу“) похованого, до якого користувач місця поховання має наміри здійснити підпоховання, засвідчені заявником у присутності адміністратора Центру надання адміністративних послуг м. Львова. місця поховання.
    Костромина Виктория
    7.5%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Чи можливо переоформити на мене, як на онуку, функції нового користувача могили (я розумію, що йдеться не про право власності! тому що ця земля у комунальному користуванні). І найголовніше: людина, прах якої потрібно підховати, має бути тільки кровним родичем першому похованому та першому користувачеві могили?

    подавайте заявление и прикладывайте документы - Вам скажут какие нужны - в каждых районах они требуют свои


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України