Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 28 квітня 2021, питання №41747

Роботодавець затримує зарплату після того як звільнився(3тижні тому).

Я звільнився 11го квітня.Працював у гастро-барі.І заробітню плату за березень я досі не отримав.Роботодавець пише що отримаю зп після Пасхи.Підскажі будь ласка як забрати свою зп?

Відповіді юристів (2)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Рекомендую Вам подать жалобу в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю, а также заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о грубом нарушении трудового законодательства по ст.172 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований.

    Если не будет результата, тогда нужно подавать иск в суд о взыскании задолженности по заработной плате.

    Нужна помощь, обращайтесь индивидуально.

    Удачи Вам!

    Громова Тетяна
    Громова Тетяна 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, відповідно до ст.21 КЗпП - трудовий договір це двостороння угода, за якої роботодавець зобовязується виплачувати заробітну плату працівникові. Згідно ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    Відповідно до ст. 117 КЗпП в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    Таким чином, при зверненні до суду за стягненням розрахунку з роботодавця після Вашого звільнення, Ви маєте право на виплату середнього заробітку за весь чась затримки.

    Тому, подумайте, чи вигідно Вам їх прискорювати з виплатою заробітної плати. :) Головне, в день розрахунку, підписуйте документи про отримання зп з фактичною датою та візміть копію розрахунку.

    Тетяна Громова


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України