Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 28 квітня 2021, питання №41768 250₴

Может ли наложить частный исполнитель арест на квартиру?

Может ли частный исполнитель наложить арест на квартиру , которая куплена мной, но право собственности на нее я не оформлял???
Есть только договор между мной и застройщиком о передачи квартиры мне. (Просто договор, не акт приема передачи )

Відповіді юристів (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24%

    Доброго вечора, Сергію!

    Якщо за Вашими слова права власності на майно Ви ще не оформлювали, тобто в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відстуній запис про Вас як власника майна, то виконавець не може винести постанову про арешт такого майна.

    Чому не може?

    тому що такі норми Закону.

    Стаття 50 Закону України "Про виконавче провадження" передбачає, що

    1. Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

    3. У разі звернення стягнення на об’єкт нерухомого майна виконавець здійснює в установленому законом порядку заходи щодо з’ясування належності майна боржнику на праві власності, а також перевірки, чи перебуває це майно під арештом.

    4. Після документального підтвердження належності боржнику на праві власності об’єкта нерухомого майна виконавець накладає на нього арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідного реєстру у встановленому законодавством порядку. Про накладення арешту на об’єкт нерухомого майна, заставлене третім особам, виконавець невідкладно повідомляє таким особам.

    Отже, якщо право власності відсутнє, арешту не може бути.

    • Винограденко Антон Анатолійович
      10%
      Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

      Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

      Доброго вечора!

      Повністю згоден з колегою, але доповню відповідь.

      Я так розумію, що квартиру ви "купляєте" на підставі договору інвестування або договору купівлі майнових прав. На даний час накласти арешт не зможе, але після реєстрації права власності на нерухомість та у випадку наявності підстав для накладання арешту - такий виконавець обов'язково накладе арешт.

      Тому вам потрібно заздалегідь передбачити такі дії державного виконавця.

    Карпенко Андрей Владимирович
    12%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Арест имущества - правовое ограничение на распоряжение. Накладывается арест на квартиру в ходе судебного разбирательства и действует до его завершения. Важно определить, что арест имущества не является его конфискацией. В случае с арестом квартиры, на срок его действия ограничиваются права владельца - нельзя такую квартиру продать, подарить, заложить, обменять и тд. Конфискация же предусматривает потерю прав собственности.

    Процедура наложения ареста на квартиру регламентирована законом и может осуществляться исключительно в предусмотренных законодательством случаях. Решение об аресте имущества принимается только в судебном порядке. В каждом конкретном случае исполнитель индивидуально устанавливает вид, объем и сроки действия ограничений.

    Когда на квартиру могут наложить арест:

    • Если квартира проходит в уголовном деле, для сохранения доказательств суд может вынести постановление об аресте. Также арестовать могут квартиру с целью дальнейшей конфискации.
    • На квартиру частных предпринимателей могут наложить арест с целью погашения долгов.
    • Квартиру физического лица могут арестовать в ходе гражданского разбирательства касательно выплаты алиментов, погашения долгов, возмещения убытков, раздела совместного имущества и тд.

    Важно то, что механизм взыскания прописан в законодательстве. Особенно нас интересует последовательность. Согласно закону Украины, недвижимое имущество находится в этом списке последним. А это значит, что изначально “страдает” движимое имущество, денежные средства и банковские счета, земельные участки.

    И только если всего этого не хватает для погашения, накладывается арест на квартиру или дом.

    Как проверить квартиру на наличие ареста

    Существует Государственный реестр прав на недвижимое имущество, где в общем доступе находится информация касательно наличия ареста на той или иной квартире. Для проверки нужно зарегистрироваться в кабинете электронных сервисов и “пробить” там точный адрес квартиры. Проверка платная, но информация касательно наличия ареста выдается сразу.

    Вывод:

    1. Арестовать могут только то имущество, которое принадлежит Вам. Квартира, чтобы на нее наложили арест, должна быть зарегестрирован на Вас.

    2. Накладывание ареста на квартиру судебным исполнителем должно осуществляться в последнюю очередь.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Может ли частный исполнитель наложить арест на квартиру , которая куплена мной, но право собственности на нее я не оформлял??? Есть только договор между мной и застройщиком о передачи квартиры мне. (Просто договор, не акт приема передачи )

    пока квартира не будет зарегистрирована в реестре - наложить арест будет не возможно

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 3 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте, Сергей. Если вы право собственности не регистрировали, на саму квартиру арест не будет наложен. Но дело в том, что аресты чаще всего накладывают на ВСЕ движимое и недвижимое имущество. Так что арест автоматом перейдет и на квартиру, если когда-то пойдете регистрировать право собственности.

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Поки на квартиру не буде оформлено право власності з видачею правовстановлюючого документа та внесення нотаріусом даних про власника в реєстр речових прав на нерухоме майно та ііх обтяжень. Виконавець не може накладати арешт своєю постановою , бо Ви ще не є власником майна. Згідно ст.50 ЗУ Про виконавче провадження ,арешт накладається ,лише на майно,що є власністю боржника.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Государственные и частные исполнители являются пользователями многих реестров, в том числе и государственного реестра прав на недвижимое имущество. Это означает, что они самостоятельно вносят в этот реестр записи об аресте или его снятии. Если право собственности на купленную вами квартиру не зарегистрировано, то это означает, что никто в том числе и исполнитель не знает/ не видит, что у вас в собственности есть эта квартира и технически не может наложить арест (внести запись об этом). Как только вы зарегистрирует право собственности на квартиру и это будет отражено в реестре, арест может быть наложен.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Крижановська Єлізавета Сергіївна 3 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 19 років досвіду

    Доброго дня! Приватний виконавець має всі права, що і державний. у Вашому випадку на данний час поки ваше майно не зареєстроване в єдиному реєстрі, накласти ареш та майно виконавець не зможе по причині відсутності його в єдиному реєстрі, тобто простіше у нього відсутні відомості про наявне у Вас майно. але після його реєстрації виконавець зможе це зробити.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Арест может быть наложен на то имущество, которое зарегистрировано в соответствующих государственных реестрах. Поскольку регистрация права собственности на квартиру Вами не осуществлялась - арестовать такое имущество не представляется возможным.

    Однако в дальнейшем при попытке зарегистрировать такое имущество в Реестре - на него может быть сразу же наложен арест и запрет отчуждения.

    В Вашей ситуации будет самым целесообразным:

    - либо разрешить вопрос с исполнительной службой (обжаловать исполнительный документ, на основании которого производится взыскание, обжаловать действия частного исполнителя (к сожалению их действия достаточно часто вне закона) либо оплатить долг),

    - либо внести изменения в договор застройщиком о передаче прав на квартиру в пользу Ваших родственников (мамы, папы, ребенка и т.д.).

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Sergey!

    Положення статті 18 Закону України «Про виконавче провадження» наділяють виконавця правом накладати арешт на рухоме майно, а також нерухоме майно: будівлю, іншу капітальну споруду.

    За статтею Стаття 50 Закону України «Про виконавче провадження»:

    "Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна фізичної особи

    1. Звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

    2. Разом із житловим будинком стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржнику.

    3. У разі звернення стягнення на об’єкт нерухомого майна виконавець здійснює в установленому законом порядку заходи щодо з’ясування належності майна боржнику на праві власності, а також перевірки, чи перебуває це майно під арештом.

    4. Після документального підтвердження належності боржнику на праві власності об’єкта нерухомого майна виконавець накладає на нього арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідного реєстру у встановленому законодавством порядку. Про накладення арешту на об’єкт нерухомого майна, заставлене третім особам, виконавець невідкладно повідомляє таким особам.

    У разі якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

    5. У разі відсутності технічної документації на майно, у зв’язку з чим його неможливо підготувати до реалізації, виготовлення такої документації здійснюється за зверненням виконавця в установленому законодавством порядку за рахунок додаткового авансування стягувача. У разі якщо стягувач протягом 10 робочих днів з дня одержання відповідного повідомлення виконавця не авансує витрати, пов’язані з підготовкою технічної документації на майно, виконавчий документ повертається стягувачу, за умови що відсутнє інше майно у боржника, на яке можливо звернути стягнення".

    Також, статтею 56 Закону України «Про виконавче провадження» арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення та накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника для подальшої реалізації такого майна з метою задоволення вимог стягувача.

    Таким чином, приватний виконавець може накласти арешт та звернути стягнення у разі:

    - відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна, при цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику, а в останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник;

    -якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

    Всього доброго!

    Артем Олександрович
    Артем Олександрович 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 23 роки досвіду

    Добрий день, Sergey

    Для того, щоб правильно розв’язати Ваше питання необхідно бачити договір укладений між Вами і забудовником.

    Також необхідно сформувати довідку з реєстру речових прав, щоб розуміти яке майно є у Вас у власності і на яке може буде накладено арешт: https://kap.minjust.gov.ua/services/registry

    Інформацію щодо факту відкриття виконавчого провадження Ви можете бачити за посиланням: https://asvpweb.minjust.gov.ua/

    І якщо в Вас вже є постанова про відкриття виконавчого провадження, є Ідентифікатор доступу Ви зможете бачити усі дії виконавця у відношенні Вас за цим провадженням.

    Якщо ви не реєстрували речові права по договору з забудовником, можливо Забудовник погодить перевод прав і обов’язків за договором на іншу особу і подальшу реєстрацію права власності на цю особу, для того щоб уникнути можливого арешту.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Сергію!

    Перш за все необхідно ознайомитися з умовами договору купівлі-продажу квартири. Ви вже сплатили за неї грошову суму, обумовлену договором? Якщо так, то чому забудовник досі не передав Вам її у власність по акту прийому-передачі? Звичайно накласти арешт на таку квартиру приватний виконавець не зможе, так як Ви ще не набули право власності на неї (тобто, юридично власником досі є забудовник).

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 334. Момент набуття права власності за договором

    3. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

    4. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України