Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

17 травня 2021, питання №42452

Сім'я соціально не захищена

Доброго дня,я Марина з Кіровоградщини ,я одинока мама та багатодітна,до складу сім'ї входжу я старша донька 17 років студентка на денному навчанні,син 15 років ,донька 10 років та наймолодший син 6 років ,в свідоцтвах двох старших дітей стоїть прочерк в графі батька,познайомилась з молодим чоловіком проживала з ним 3 місяців минулому році ,коли він дізнався що я вагітна 5 дитиною він покинув мене, аборт зробити я не змогла так як я перебуваю на учоті з в мене катаракта закрила одне око і перейшла на інше ,робити аборти не рекомендується ,можу залишитися без зору,я перебувала на учоті в нашій лікарні ,вагітність була дуже важкою , постійно перебувала в лікарні,звернулась в лютому місяці за допомогою в орган соціального захисту на призначення допомоги як одинока мати та малозабезпеченим родинам,мені відмовили тому що я не працюю і не перебуваю на біржі праці,пгт.наше маленьке роботи немає а щоб стати на біржу потрібно перед цим працювати а так як я була вагітна і постійно по лікарнях мені не було як і ставати тудитиждень тому ,25 тижні вагітності в мене завмер дитина,я получила моральний стрес руки опущені ,на лікарню шукала кошти так як в мене їх не було зовсім... Чи можу я звернутися зараз до органів соціального населення для отримання допомоги,і чи взагалі мали право мені відмовити в попередньому поданні моєї заяви???? Дякую за відповідь, Марина

Відповіді юристів (1)

    Юрій
    Юрій 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Доброго дня!

    У Вашому випадку застосовуються положення Закону про соціальні послуги.

    Відповідно до пункту 10 частини 1 статті 1 цього Закону, отримувачі соціальних послуг - особи/сім’ї, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, яким надаються соціальні послуги. У пункті 3 цієї частини передбачено, що вразливі групи населення - особи/сім’ї, які мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини через вплив несприятливих зовнішніх та/або внутрішніх чинників, а виходячи зі змісту пункту 15, можна констатувати, що особами, які опинились у складних життєвих ситуаціях, є особи, у житті яких є обставини, що негативно впливають на життя, стан здоров’я та розвиток особи, функціонування сім’ї, які особа/сім’я не може подолати самостійно.

    Отже, Ви і члени Вашої сім'ї належать до отримувачів соціальних послуг, оскільки належите до вразливих груп населення та до осіб, які опинились у складних життєвих обставинах.

    Надання соціальних послуг забезпечують державні та недержавні підприємства, установи та організації.

    Для отримання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів необхідно звернутись із заявою про надання соціальних послуг до виконавчого комітету сільської, селищної або міської ради, районної, районної у містах Києві та Севастополі, обласних державних адміністрацій. Така заява має бути розглянута протягом 10 днів з моменту отримання заяви.

    Для отримання соціальних послуг за рахунок недержавних надавачів соціальних послуг необхідно звернутись із заявою до відповідного надавача.

    З інформацією про місцезнаходження державних та недержавних надавачів соціальних послуги можна ознайомитись за допомогою Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг (https://www.msp.gov.ua/content/reestr-nadavachiv-s...).

    Під час обрання конкретного виду соціальної послуги, який Ви бажаєте замовити, доцільно користуватись Класифікатором соціальних послуг (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0643-20#top). Однак, звертаю Вашу увагу, що остаточне рішення про надання певного виду соціальних послуг примає надавач соціальних послуг на підставі оцінки потреб сім'ї.

    Стосовно питання про правомірність відмови в наданні соціальних послуг, то зауважую, що відповідно до пункту 1 частини 2 статті 12 Закону про соціальні послуги, отримувачі соціальних послуг повинні надавати повну і достовірну інформацію, необхідну для визначення їхніх потреб у соціальних послугах, права на отримання соціальних послуг та визначення умов договору про надання соціальних послуг. Таким чином, у разі, якщо разом із заявою Вами не були долучені необхідні відомості про обставини, у зв'язку з якими Ви маєте право на отримання соціальних послуг, відмова надавача соціальних послуг є законною (однак для більш достовірної інформації необхідно безпосередньо ознайомитись зі змістом письмової відмови або відмови, що зафіксована будь-яким іншим чином).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України