Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 25 травня 2021, питання №42792 250₴

Відрахування дитини з ВНЗ

Мені необхідна довідка з органів опіки та піклування про те що вони дають дозвіл на відрахування дитини з ВНЗ,так як дитина неповнолітня Але мені цієї довідки не дають., через це ми не можемо забрати документи з ВНЗ і вступати в інший.

Відповіді юристів (8)

    Винограденко Антон Анатолійович
    18%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Так, Вам необхідно отримати згоду опікунської ради.

    Згідно Цивільного кодексу у Вашої дитини неповна цивільна дієздатність.

    Стаття 32. Неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років

    2. Неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників.

    4. Згода на вчинення неповнолітньою особою правочину має бути одержана від батьків (усиновлювачів) або піклувальника та органу опіки та піклування відповідно до закону.

    Згідно чинного порядку відрахування (Положення про порядок переведення, відразування та поновлення студентів вищих закладів освіти):

    15. Відрахування неповнолітніх студентів здійснюється за

    погодженням зі службою у справах неповнолітніх місцевих органів виконавчої влади.

    Тому подавайту офіційну заяву до опікунської ради з посиланням до зазначеного вище положення, відмова незаконна.

    Гончаренко Константин
    16%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Так як у Вашої дитини неповна цивільна дієздатність її дії мають бути погоджені з органом опіки та піклування за участі законного представника дитини (батька чи матері)

    Відповідно до "Положення про порядок переведення, відразування та поновлення студентів вищих закладів освіти):

    15. Відрахування неповнолітніх студентів здійснюється за

    погодженням зі службою у справах дітей при виконавчому комітеті місцевої ради , або обласної адміністрації.

    Вам необхідно особисто подати письмову заяву до до служби у справах дітей та просити видати вам копію вашої заяви зі штампом датою та номером вхідної реєстрації , після офіційного прийняття Вам мають надати відповідь письмово у 15 -ти денний термін, а також запросити на засідання комісії органу опіки з Вашого питання, якщо дитині виповнилось 14 -ть років необхідно також подати її особисту заяву до органу.

    Бланки заяв Вам видадуть безпосередньо в органі опіки.

    Відмова має бути обгрунтованою , письмовою згідно нижче вказаного Порядку , її можна оскаржити у судовому порядку.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 24 вересня 2008 р. № 866

    ПОРЯДОК

    провадження органами опіки та піклування

    діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    14%

    Доброго дня Ольго!

    Завданням служби у справах дітей є в першу чергу захист прав та інтересів дітей. Відмова служби погодити відрахування дитини з ВНЗ у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти має бути мотивованою, тобто мають бути вказані підстави чому таке переведення порушує права та інтереси неповнолітнього. Тобто, якщо звернетесь офіційно письмово, в деяких містах навіть через Центри адміністративних послуг, то відмова малоймовірна. Якщо ж все ж таки Вам відмовлять офіційно, а не на словах, треба виходити з їх мотивації і якщо відмова необгрунтована оскаржувати її до обласної служби або в судовому порядку.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Ольга!

    "Мені необхідна довідка з органів опіки та піклування про те що вони дають дозвіл на відрахування дитини з ВНЗ,так як дитина неповнолітня Але мені цієї довідки не дають., через це ми не можемо забрати документи з ВНЗ і вступати в інший"?

    - Вам обязаны выдать такую справу.

    Для этого рекомендую официально подать заявление в службу по делам детей местной государственной администрации (орган опеки и попечительства).

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Мені необхідна довідка з органів опіки та піклування про те що вони дають дозвіл на відрахування дитини з ВНЗ,так як дитина неповнолітня Але мені цієї довідки не дають., через це ми не можемо забрати документи з ВНЗ і вступати в інший.

    обратитесь с письменным заявлением в органы опеки -отказ Вы можете обжаловать в вышестоящей службе или через суд

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    У вас є необхідність у довідці, яку видає служба у справах дітей, отже дійсно їхня відмова від її видачі неправомірна, тому рекомендую звернутися повторно до них, можливо прийти на прийом до начальника служби поспілкуватись з ним, нею.

    У разі відмови повторно після звернення до них відмови оскаржити зазначену відмову у судовому порядку.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    16%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Ольго!

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...):

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого навчального закладу;

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору (контракту), укладеного між закладом вищої освіти та особою, яка навчається, або фізичною (юридичною) особою, яка оплачує таке навчання;

    6) інші випадки, передбачені законом.

    5. Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Поновлення та переведення здобувачів вищої освіти здійснюється з урахуванням вимог до вступників на відповідні освітні програми.

    Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0427-96#Text):

    14. Студент може бути відрахований з вищого закладу освіти:

    - за власним бажанням;

    - у зв'язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти;

    - за станом здоров'я на підставі висновку ЛКК;

    - за академічну неуспішність;

    - за порушення навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку вищого закладу освіти;

    15. Відрахування неповнолітніх студентів здійснюється за погодженням зі службою у справах неповнолітніх місцевих органів виконавчої влади.

    Мені необхідна довідка з органів опіки та піклування про те що вони дають дозвіл на відрахування дитини з ВНЗ,так як дитина неповнолітня Але мені цієї довідки не дають., через це ми не можемо забрати документи з ВНЗ і вступати в інший. - в якій формі (усній чи письмовій) Ви зверталися за цією довідкою та в якій формі була відмова? Раджу Вам вирішити це питання безпосередньо з начальником органу опіки та піклування (на особистому прийомі або по телефону), а також звернутися за допомогою до міського голови.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    16%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/20/95-%D0%B2%D...):

    "Стаття 4...Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім’ї та дітей, служби у справах дітей мають право:...

    давати згоду на звільнення працівників молодше 18 років за ініціативою власника підприємства, установи та організації незалежно від форми власності або уповноваженого ним органу;...".

    Наведеним Законом передбачено надання згоди, зокрема, службою у справах дітей на звільнення працівника молодше 18 років, але не студента з ВНЗ. Згода на звільнення студента з ВНЗ не передбачена а ні наведеним Законом, а ні Законом України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...), який навів колега Савченко, згідно з яким передбачено створення підзаконного нормативного акту з питання, зокрема, відрахування (Положення, про яке згадується всіма колегами), але яке не може суперечити ні Закону про вищу освіту, ні Закону про органи і служби у справах дітей. Крім того, Закон про органи і служби у справх дітей передбачає створення та діяльність услужби у справх дітей, тоді як "Положення(м) про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0427-96#Text) передбачено надання згоди на відрахування неповнолітніх студентів службою у справах неповнолітніх - по-перше, таке формулювання суперечить Закону прооргани і служби у справх дітей, по-друге, служби у справах неповнолітніх діяли раніше в органах міліції і до органів опіки та піклування не мали ніякого відношення.

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    Подайте на ім'я ректора (копія на ім'я керівника обласного управлінння з питань освіти) заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі) про суперечність вимоги Положення наведеним Законам та Конституції України, видачу документів без довідки про згоду служби у справах дітей.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України