Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 19 червня 2021, питання №43871 100₴

Повторне відкриття виконавчого провадження

Доброго дня! Підскажіть будь ласка є рішення суду про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження у зв'язку з тим, що відкрите не за місцем проживання боржника, чи можна повторне відкрити виконавче провадження і чи можуть два нотаріуси проставити виконавчий напис на один і той самий договір ??

Відповіді юристів (8)

    Танача Юлія  Антонівна
    30%

    Доброго дня, Марино!

    У випадках, подібних Вашому, більш ефективним способом захисту порушеного права є визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. В такому випадку виконавче провадження пілягає закриттю і стягнення за таким виконавчим написом не проводиться.

    Допоки виконавчий напис є діючим, стягувач може подати його на виконання повторно.

    Стосовно того, чи можуть бути видані виконавчі написи на один і той самий договір - якщо це стосується кредитних договорів, то з 22.02.2017 р. вони взагалі не мають права цього робити, оскільки зміни, внесені до, в тому числі, п. 2 Переліку документів, за якими стягення заборогованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, в судовому порядку визнано незаконними.

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    30%

    Добрый день!

    1. У Вас отменено постановление об открытии исполнительного производства, а не исполнительная надпись нотариуса.

    2. Кредитор, с действующей исполнительной надписью нотариуса, обратится к судебным исполнителям по месту Вашего жительства и исполнительное производство будет открыто вновь. Еще одну исполнительную надпись получать не надо.

    3. Вам надо было признать исполнительную надпись нотариуса такой, которая не подлежит исполнению.

    Отменить исполнительную надпись нотариуса можно на таких основаниях:

    • отсутствие нотариального заверения кредитного договора;
    • спорный характер долга;
    • нарушение сроков предъявления претензий;
    • взыскание процентов и неустойки после установленного срока кредита.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вам необхідно звернутись до суду та скасувати виконавчий напис нотаріуса.

    Суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов'язок боржника відсутній повністю чи частково у зв'язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

    Поки виконавчий напис діє , провадження можна відкрити повторно ,допоки його не скасовано,або зобов'язання не виконано на користь стягувача.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня! Підскажіть будь ласка є рішення суду про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження у зв'язку з тим, що відкрите не за місцем проживання боржника, чи можна повторне відкрити виконавче провадження і чи можуть два нотаріуси проставити виконавчий напис на один і той самий договір ??

    могут открыть уже правильно по правильному месту регистрации

    Вам нужно аннулировать саму исполнительную надпись

    Пуха Наталія ТендерОк
    40%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    У Вас є наявне судове рішення про стягнення та відповідно на виконання судового рішення має проводитися стягнення в межах виконання приписів ЗУ "Про виконавче провадження" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text, наявність судового рішення про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження, не позбавляє можливості відкрити провадження за правильним місцем вашої реєстрації та в межах нової відкритої процедури проводити стягнення.

    Тому дійсно найбільш оптимальним для вас варіантом є подача до суду позову про визнання виконавчого напису таким що не підлягає виконанню, враховуючи судову практику у вас досить хороші перспективи, тому не втрачайте часу а зверніться до юриста, адвоката для написання позовної заяви та подачі позову до суду.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Марино!

    Відповідно до статті 24 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу.

    Виконавчий документ є документом строковим, тобто має виконавчу силу тільки протягом строку, встановленого законом. Строк пред'явлення виконавчого документа до виконання (виконавча давність) — це встановлений законом строк, протягом якого виконавчий документ може бути пред'явлений до виконання і стати підставою для відкриття виконавчого провадження та проведення виконавчих дій, спрямованих на реалізацію припису юрисдикційного акта.

    У виконавчому документі повинно бути зазначено серед інших строк пред'явлення виконавчого документа до виконання.

    Статтею 12 Законом встановлено наступні строки для пред’явлення виконавчих документів до виконання:

    1. посвідчення комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, - протягом трьох місяців.
    2. інші виконавчі документи - протягом трьох років.

    Строки, зазначені в частині першій статті 12 Закону України "Про виконавче проваджемння", встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

    Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text):

    "Стаття 52. Реєстрація нотаріальних дій

    Про всі нотаріальні дії, вчинені нотаріусами або посадовими особами органів місцевого самоврядування, робиться запис у реєстрах для реєстрації нотаріальних дій після того, як нотаріус зробить посвідчувальний напис на документі або підпише документ, що ним видається.

    Кожна нотаріальна дія реєструється під окремим порядковим номером. Номер, під яким нотаріальна дія зареєстрована, зазначається на документі, що видається нотаріусом, чи в посвідчувальному написі.

    Реєстр для реєстрації нотаріальних дій повинен бути прошнурований, аркуші пронумеровані. Кількість аркушів у реєстрі повинна бути засвідчена підписом посадової особи відповідного територіального органу Міністерства юстиції України та його печаткою. Кожний нотаріус веде окремий реєстр.

    Запис у реєстрі робиться чітко, розбірливо, із заповненням усіх граф, передбачених за встановленою формою. Не допускаються підчистки, дописки, інші незастережні виправлення та запис олівцем.

    Запис у реєстрі є доказом вчинення нотаріальної дії.

    Порядок ведення реєстрів для реєстрації нотаріальних дій та їх форма встановлюються Міністерством юстиції України." -

    іншими словами, відповідаючи на останннє питання, вчинити виконавчий напис за одним і тим самим договогом два нотаріауси не можуть, принаймні до судового скасування (визнанння таким, що не підлгяає до виконання) першого виконавчого напису.

    Закон України "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    "Стаття 37. Повернення виконавчого документа стягувачу

    1. Виконавчий документ повертається стягувачу, якщо:...

    5) у результаті вжитих виконавцем заходів неможливо встановити особу боржника, з’ясувати місцезнаходження боржника - юридичної особи, місце проживання, перебування боржника - фізичної особи (крім випадків, коли виконанню підлягають виконавчі документи про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, у зв’язку з втратою годувальника, про відібрання дитини, а також виконавчі документи, за якими мають бути стягнуті кошти чи інше майно, та інші виконавчі документи, що можуть бути виконані без участі боржника);...

    2. Про наявність обставин, зазначених у пунктах 2-6 частини першої цієї статті, виконавець складає акт.

    3. У разі повернення виконавчого документа з підстав, передбачених частиною першою цієї статті, стягувачу повертаються невикористані суми внесеного ним авансового внеску. На письмову вимогу стягувача виконавцем надається звіт про використання авансового внеску. У разі повернення виконавчого документа стягувачу на підставі пунктів 1, 3, 11 частини першої цієї статті арешт з майна знімається.

    4. Про повернення стягувачу виконавчого документа та авансового внеску виконавець виносить постанову.

    5. Повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених цією статтею, не позбавляє його права повторно пред’явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених статтею 12 цього Закону.".

    Чому було судове рішення про скасування постанови про відкритття відкритття виконачвого провадження, надати оцінку без змісту цього рішення не наважусь - дане питання питання було у повноваженні виконавця.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Добрий день! Повторно відкрити виконавче провадження можливо за заявою стягувача, який може звернутися до виконавчої служби за місцем проживання боржника, або місцем роботи якщо до виконання предявлено виконавчий напис нотаріуса. прошу звернути увагу, що за місцем роботи предявляється саме за місцемм реєстрації юр. особи з якою у боржника трудові відносини, хоча трудову діяльність боржник може здійснювати в іншому регіоні. прошу також звернути увагу, що 2 нотаріуси не можуть зробити 2 нотаріалльні написи оскільки вказаний напис це відмітка саме на оригіналі договору про стягнення боргу. Нотаріальний напис досить легко скасувати у судовому порядку в спрощеному провадженні. Після його скасування стягнення боргу можливе лише в судовому ппорядку, інший нотаріус не зможе стягнути борг при наявності відмітки попереднього нотаріуса про стягнення боргу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України