Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 28 червня 2021, питання №44147 150₴

Случайно продал MDM ноутбук

Купил Mac book air на olx. Пришлось продать так как на работе выдали новый девайс. я чтобы сэкономить деньги, решаюсь продать ноут который купил через OLX ( так как есть уже mac book pro рабочий). Продаю тоже через olx. Человек который купил у меня данный ноутбук через Новую почту говорит что девайс краденный и будет судиться. ( мол по кведам я программист и должен заплатить государству 18%) .И требует вернуть деньги. Я же продавал ноутбук с чистой совестью и думал что он нормальный, так как покупал его для себя.

Я ему говорю, что продавал ноутбук как физическое лицо, и что у человека была возможность проверить девайс.
Он говорит что пойдет в налоговую, полицию и суд.

Відповіді юристів (9)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Добрый день! Все это похоже на какой-то "развод".

    Также не понятна взаимосвязь "краденный" и "кведы".

    Да действительно с дохода от продажи ноутбука вы должны заплатить 18% ндфл и 1,5% военного сбора.

    Платить или не платить - ваше дело. Преследовать и пытаться наложить санкции за неуплату незначительного дохода (от продажи ноутбука) вас 99,9% налоговая не будет.

    Касаемо того, что ноутбук "краденый" - это всего лишь фантазия вашего покупателя. Если действительно этот ноутбук и был краденный - это не ему расследовать и вашей вины нет в том, что такой ноутбук попал к вам уже возможно краденный. Тут тоже можно не переживать.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Все, що Ви вказали - це вигадки покупця , дуже схоже на наміри про шахрайство.

    Все ,що Вам необхідно зробити ,це подати декларацію про майновий стан та доходи до податкової за місцем реєстраціі та сплатити:

    ПДФО -18%

    ВЗ- 1,5%

    При таких незначних доходах ,не систематичного характеру, податкова не буде реагувати ,без письмових доказів.

    Знайдіть іншого покупця без претензій і добре буде.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 2 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    доброго дня!

    1) якщо все відбулось так, як ви описали, то вас обманюють. Колеги правильно відповіли. Обов'язок подати декларацію з'явиться лише в 2022 році, до 1 травня, можна подати онлайн у "Кабінет платника";

    2) якщо ноутбук крадений, али ви його купили, зробіть скріни переписки з продавцем, завжди можна запросити документи про пересилання Новою поштою, ви добросовісний набувач, вам нічого не грозить;

    3) якщо ви вкрали ноутбук, то ви негідник. Аби не нести відповідальність, зробіть так, щоб все було, як в пункті 2

    Висновок: у вас все впорядку, ігноруйте шахрая. Або зробіть, як в пункті 2 і станьте добросовісним набувачем

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Погоджуюсь з думками колег, що дії покупця схожі на шахрайство, і якісь докази про коди пред'являє не логічні,

    Щодо кодів то його посилання досить дивне так як розробником закладено можливість відстежувати крадені Макбуки https://support.apple.com/ru-ru/HT201300 до того ж як би він був крадений то певний власник вже б здійснював дії по його пошуку, а також, якби мало місце обороту краденими речами, то вже в новий власник давно звернувся в поліцію, а погрожувати судом і податковою досить не розумно.

    Якщо ви хочете задекларувати свій дохід від продажу МАС то ви маєте таку можливість подавши декларацію до 30.04.2022 року за 2021 рік та сплатити податки у розмірах 18 % ПДФО та 1,5 % військовий збір.

    Щодо подачи позову до суду, то для цього необхідні підстави, докази та відповідно покупець має визначитись, що безпосередньо він хоче зробити.

    Тому не хвилюйтесь зберігайте спокій та чекайте, на дії покупця щоб дізнатись які у нього подальші дії.

    Успіхів

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Андрей, добрый день! "Пойдет в налоговую, полицию и суд" - чистый "развод". Поддерживаю коллег. Зафиксируйте всю переписку, сохраните или восстановите данные о продавце, у которого купили первоначально. Если хотите быть полностью добропорядочным гражданином, в 2022 году до 30 апреля задекларируйте доход от продажи и уплатите ПДФО и военный сбор.

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день!

    Вважаю, що Ви взагалі не повинні платити податки, так як кошти від продажу ноутбуку не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (згідно ст. 164 Податкового кодексу України).

    Завтра Ви захочете продати свої старі кросівки і що Вам також платити податки?

    Пришлось продать, говорит что девайс краденный и будет судиться. ( мол по кведам я программист и должен заплатить государству 18%) . - крадений (чим він це обгрунтовує)? Які документи на ноутбук Ви передавали покупцю? Повинні заплатити державі, а чомусь судиться вирішив він. Хоча його права Ви не порушували: передали йому товар та отримали за нього оплату відповідно до умов, погоджених обома сторонами на OLX.

    Он говорит что пойдет в налоговую, полицию и суд - можете не хвилюватися та нічого не робити.

    Ви купували для себе і продавали ноутбук як звичайна фізична особа (це буде вказано і в самому оголошенні на OLX та підтверджуватиметься банківською випискою, згідно якої кошти поступили на ваш особистий рахунок, а не підприємницький).

    Ніхто в поліції не відкриватиме провадження за його заявою (якщо її взагалі приймуть). Можете написати йому, що статтею 383 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

    У суд - цікаво з якими позовними вимогами він туди піде? Всі умови купівлі-продажу ноутбуку були погоджені, товар продавцю Ви передали і він його прийняв (навіть після того, як зміг перевірити на Новій пошті).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

      Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

      Мій Вам "Respect", Олександре - справді кретативна, юридично крута відповідь.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Андрей!

    Покупатель тел право и должен был провести проверку технического состояния, девайса ноутбука "Mac book air", Вы не обязаны возвращать деньги, в Ваших действиях отсутствует состав какого-либо уголовного правонарушения, если хочет пусть обращается в суд.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Крижановська Єлізавета Сергіївна 2 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 19 років досвіду

    Доброго дня! Крадений товар та не сплата податку, якось не клеїться, яке відношення вказана особа має до ваших податкових зобовязань. Чим вказана особа доводить що товар крадений? Ви продали товар визначений в оголошенні шахрайських дій чи будь -ких злочинних з Вашого боку не має. тому вважаю, що Вам не має за що турбуватись у Ваших діях немає складу кримінального правопорушення.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України