Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 02 липня 2021, питання №44359 100₴

Размещение мусорных баков около 3-х этажного дома.

Размещение мусорных баков напротив окон растояние менее 20 метров,в квартире проживает башка 74 года,перенесшая микро инсульт.

Відповіді юристів (13)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Так ви вірно зазначили, що відповідно до чинних Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України N 145 від 17.03.2011 р., а саме пунктів 2.7 та 2.8:- Контейнерні майданчики повинні мати водонепроникне тверде покриття та бути обладнані навісами, огорожею та ізольовані від об’єктів обслуговування населення, господарських дворів і магістральних вулиць смугою зелених насаджень шириною не менше 1,5 м, не повинні бути прохідними для пішоходів і транзитного руху транспорту;- Контейнерні майданчики повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.

    Якщо питання в тому, що ви бажаєте поскаржитися на порушення при встановленні баків для сміття, то Ви можете поскаржитися до Бориспільської міської ради зі скаргою щодо усунути вищевказаного порушення і забезпечити дотримання діючих санітарних норм, а саме:

    1. Зобов’язати відповідні органи здійснити комісійний огляд всіх місць встановлення сміттєвих контейнерів міста Бориспіль, а особливо біля дошкільних, шкільних та вищих навчальних закладів, та скласти списки майданчиків зі сміттєвими контейнерами, що встановлені з порушенням даних норм.

    2. Привести у відповідність до діючих Державних санітарних норм облаштування сміттєвих контейнерів, що порушують ці норми, а саме біля вашого будинку.

    3. Відповідно до створених списків, виділити кошти на створення та обладнання контейнерних майданчиків згідно вимог Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України N 145 від 17.03.2011 р..

    • Сергей Клієнт 2 роки тому

      Чи можливе розмiщення 3-х мусорних бакiв напроти вiкон.

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Число баків розраховується з урахуванням кількості проживаючих і обсягу ТПВ, який ними викидається.

        На один майданчик можна поставити не більш як 5 баків.

    Сергей Клієнт 2 роки тому

    Добрий вечiр.Чи можливо рахувати вiкно як стiнку, при розмiщеннi бакiв. Чи все таки це отвiр для доступу повiтря.

    Винограденко Антон Анатолійович
    40%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Ні, вікно - елемент стінової або покрівельної конструкції, призначений для сполучення внутрішніх приміщень з навколишнім середовищем, для природного освітлення приміщень, їх вентиляції, захисту від атмосферних, шумових впливів, який складається з віконного прорізу з відкосами, віконного блоку, системи ущільнення монтажних швів, підвіконної дошки, деталей відливу і облицювання.

    Термін Вікно згадується у документі ДСТУ Б В.2.6-23:2009 Блоки віконні та дверні.

    Сергей Клієнт 2 роки тому

    Дуже Вам дякую за детальну iнформацiю.Допобачення.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання теоретична база

    Вимоги до місця розташування сміттєвих контейнерів: Рекомендовані відстані до:

    Установ охорони здоров’я – 50 м.

    Магазинів і розважальних комплексів – 30 м.

    Парків, зон відпочинку, скверів – 50 м. 1 накопичувач встановлюється на 4000 м².

    Не можна встановлювати накопичувачі біля автомагістралей, пішохідних доріжок, на вузьких вулицях. Можлива тимчасова установка баків на ділянках з будівельними роботами, але не довше ніж на 24 години.

    Норми СанПіН на установку сміттєвих контейнерів

    Розкладання сміття призводить до поширення смороду, що привертає різних звірів (котів і собак), комах.

    Санітарно-епідеміологічні норми 42-128-4690-88 допомагають розібратися з правилами установки баків. Це стосується не тільки прибудинкових територій, а й місць, які активно відвідують люди.

    Ділянки для збору сміття організовують не тільки біля будинків, але і магазинів, різних підприємств, лікувальних установ, парків.

    СанПіН 2.1.2.2645-10 регулює, де встановлюються накопичувачі, і періодичність їх спустошення.

    Нормативи по установці сміттєвих контейнерів у дворах багатоповерхівок

    Обов’язковою умовою є віддаленість об’єкту на 20 м і більше від будинків, майданчиків для спорту, паркових алей. Якщо такого місця немає, то відстань можна зменшити до 9 метрів. Але майданчик можна облаштовувати далі 100 м від будинку – робиться це для зручності мешканців. Число баків розраховується з урахуванням кількості проживаючих і обсягу ТПВ, який ними викидається.

    На один майданчик можна поставити не більш як 5 баків. У мікрорайонах обладнають кілька майданчиків для сміття в одному місці. Кожна повинна мати індивідуальне огородження і не більше 5 баків.

    Ділянки мають у своєму розпорядженні таким чином, щоб не виникло проблем з під’їздом спецтехніки.

    Біля кожного під’їзду багатоповерхового будинку встановлюють урни. Вивезення провадиться в міру їх заповнення.

    Відстань до дитячого майданчика

    Ділянки для збору відходів не можна розташовувати поруч з дитячими майданчиками. Це одна з вимог СанПіН. Сміттєві контейнери повинні знаходитися на відстані не ближче 20 м.

    Якщо поруч з ділянкою для збору ТКО є пішохідна доріжка, то відстань розраховується від її зовнішнього краю.

    Відстань до громадських будівель

    Якщо немає можливості поставити баки в 20 м, то відстань можна скоротити до 9. Але місце для збору відходів облаштовують таким чином, щоб перехожі не мали до нього доступу.

    Розташування контейнерів для сміття в приватному секторі

    СНиП 30-02-97 дозволяє самостійно вибрати місце для розміщення контейнерів для відходів жителям приватного сектора. Майданчик розташовується не ближче 10 м від присадибних ділянок і не далі 100 м. Обов’язкова наявність огороджень, так як бродячих тварин в приватному секторі більше.

    У сільській місцевості і селищах міського типу

    СНТ (садові некомерційні товариства), поселення міського типу, ГБК (гаражно-будівельні кооперативи) збирають сміття на відведених ділянках. Розміщують баки поблизу будинків, щоб мешканцям не довелося далеко ходити.

    Норми розміщення контейнерів для відходів в приватному секторі сільської місцевості регулюються законодавством. Нерідкі такі порушення:

    Установка наповнювачів на відстані менше 9 м від газорозподільні та електростанції.

    Розміщення біля траси і залізниці. Майданчик захищається з боку траси і повинен бути розташованим не ближче ніж за 20 м від них.

    Якщо в селищі є лісовий масив, або він є частиною заповідника, то перед установкою потрібно отримати дозвіл від природоохоронної організації.

    Успіхів

    • Сергей Клієнт 2 роки тому

      Добрий вечір Наталія. На якій відстані від дороги повинна розміщуватись ділянкою для збору ТКО

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    В соответствии со ст. 22 Закона Украины «Об обеспечении санитарного и эпидемического благополучия населения», органы исполнительной власти, местного самоуправления, предприятия, учреждения и организации обязаны содержать предоставленные в пользование или принадлежащие им на праве собственности земельные участки и территории в соответствии с требованиями санитарных норм. В ст. 20 Закона Украины "О планировании и застройке территорий" указано, что государственные строительные нормы и другие нормативно-правовые акты по вопросам планирования и застройки территорий являются обязательными для субъектов градостроительства. Так, приказом Министерства здравоохранения № 145 от 17.03.2011 г. были утверждены Государственные санитарные нормы и правила по содержанию территорий населенных пунктов, устанавливающие требования к санитарной очистке территорий населенных пунктов, а также правила выполнения работ по надлежащей уборке объектов благоустройства и государственного санитарно-эпидемиологического надзора; действие этих санитарных норм распространяется на отношения, возникающие в сфере благоустройства и обращения с отходами, и они являются обязательными для выполнения органами исполнительной власти, местного самоуправления, предприятиями, учреждениями, организациями независимо от формы собственности и подчинения.

    Пунктами 2.7 и 2.8 Государственных санитарных норм предусмотрено, что контейнерные площадки должны иметь водонепроницаемое твердое покрытие и быть оборудованы навесами, ограждением и изолированными от объектов обслуживания населения, хозяйственных дворов и магистральных улиц полосой зеленых насаждений шириной не менее 1,5 м, площадки не должны быть проходными для пешеходов и транзитного движения транспорта. Контейнерные площадки должны быть удалены от границ земельных участков учебных и лечебно-профилактических учреждений, стен жилых и общественных зданий и сооружений, площадок для игр детей и отдыха населения на расстояние не менее 20 м.

    Если вы считаете, что контейнеры для сбора бытовых отходов размещены напротив вашего жилого дома не в соответствии с санитарными нормами и правилами, то вы имеете право обратиться с жалобой в местные органы власти или в суд с исковым заявлением об обязательстве владельца контейнеров разместить их с соблюдением этих норм и правил, т.е. на расстоянии не менее 20 м от стены дома.

    Сергей Клієнт 2 роки тому

    Добрий вечір Наталія. На якій відстані від дороги повинна розміщуватись ділянкою для збору ТКО.

    Бондарь Владимир Борисович
    60%
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Сергію, добрий день. Стосовно Вашого питання.

    Вимоги до місця розташування сміттєвих контейнерів:

    Перед обладнанням ділянки вивчають правила розміщення контейнерів для відходів. Законодавчі акти чітко регламентують межі. При недотриманні будь-якого з пунктів можна написати скаргу.

    Важливо враховувати віддаленість майданчика для ТПВ від людних місць.

    Рекомендовані відстані до:

    Установ охорони здоров’я – 50 м.Магазинів і розважальних комплексів – 30 м.Парків, зон відпочинку, скверів – 50 м. 1 накопичувач встановлюється на 4000 м².Не можна встановлювати накопичувачі біля автомагістралей, пішохідних доріжок, на вузьких вулицях. Можлива тимчасова установка баків на ділянках з будівельними роботами, але не довше ніж на 24 години.

    Норми СанПіН на установку сміттєвих контейнерів

    Розкладання сміття призводить до поширення смороду, що привертає різних звірів (котів і собак), комах.

    Санітарно-епідеміологічні норми 42-128-4690-88 допомагають розібратися з правилами установки баків. Це стосується не тільки прибудинкових територій, а й місць, які активно відвідують люди.

    Ділянки для збору сміття організовують не тільки біля будинків, але і магазинів, різних підприємств, лікувальних установ, парків.

    СанПіН 2.1.2.2645-10 регулює, де встановлюються накопичувачі, і періодичність їх спустошення.

    Нормативи по установці сміттєвих контейнерів у дворах багатоповерхівок

    Перед зведенням багатоквартирного будинку будівельна компанія вибирає ділянку для сміттєвих контейнерів. Поставитися до вибору місця потрібно відповідально. Неправильно обрана ділянка може спровокувати порушення гігієнічних нормативів, і навіть пожежі. Розташування баків для ТПВ на великій відстані від будинку призведе до засмічення інших ділянок, тому що не всі мешканці будуть доходити до сміттєвих баків.

    Узгодження ділянок відбувається в присутності власників нерухомості, керуючої компанії та органів місцевого самоврядування.

    Обов’язковою умовою є віддаленість об’єкту на 20 м і більше від будинків, майданчиків для спорту, паркових алей. Якщо такого місця немає, то відстань можна зменшити до 9 метрів. Але майданчик можна облаштовувати далі 100 м від будинку – робиться це для зручності мешканців. Число баків розраховується з урахуванням кількості проживаючих і обсягу ТПВ, який ними викидається.

    На один майданчик можна поставити не більш як 5 баків. У мікрорайонах обладнають кілька майданчиків для сміття в одному місці. Кожна повинна мати індивідуальне огородження і не більше 5 баків.

    Ділянки мають у своєму розпорядженні таким чином, щоб не виникло проблем з під’їздом спецтехніки.

    Біля кожного під’їзду багатоповерхового будинку встановлюють урни. Вивезення провадиться в міру їх заповнення.

    Відстань до дитячого майданчика

    Ділянки для збору відходів не можна розташовувати поруч з дитячими майданчиками. Це одна з вимог СанПіН. Сміттєві контейнери повинні знаходитися на відстані не ближче 20 м.

    Якщо поруч з ділянкою для збору ТКО є пішохідна доріжка, то відстань розраховується від її зовнішнього краю.

    Відстань до громадських будівель

    У кожному місті існують будівлі, які щодня відвідують багато людей. Сміттєві контейнери встановлюють таким чином, щоб сторонні не мали до них доступ.

    Встановлюються вони на задніх дворах далеко від будівель. Обов’язково потрібно передбачити під’їзд для спецтранспорту.

    Якщо немає можливості поставити баки в 20 м, то відстань можна скоротити до 9. Але місце для збору відходів облаштовують таким чином, щоб перехожі не мали до нього доступу.

    Тобто, пане Сергію, формально чиновники можуть обгунтувати знаходження сміттєвих контейнерів ближче 20 метрів до будівлі тим, що не має можливості встановити їх на відстані більше 20 метрів.

    У будь якому разі дійсно слід звернутися зі скргою до міської ради (письмово, в довільній формі, бажано надіславши скаргу поштою рекомендованим листом). В скрзі зазначте повністю своє п.і.п., адресу проживання, можливо контактний телефон. Називаєте своє звернення СКАРГА, пишете: Я, п.і.п. проживаю (адреса). В квартирі (адреса) проживає (п.і.п.) бабуся, її вік, стан здоров'я. На подвір'ї багатоквартирного будинку на відстані ?? м від вікон кваритири розміщенні сміттєві контейнери, які створюють значний сморід і порушкють санітарні норми та правила утримання населених пунктів. Прошу вжити необхідних заходів щодо припинення вказаних порушень".

    З такою само скаргою можете додатково звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області 08133, м. Вишневе, вул. Балукова, 22 (044) 406-38-13 gu@dpssko.gov.ua Бориспільський відділ - 08300,м. Бориспіль, вул. -Польова, 26 (04595) 6-64-49 borispil@dpssko.gov.ua.

    Радий бути Вам корисним. Всього найкращого!

    • Сергей Клієнт 2 роки тому

      Добрий вечір Володимир Борисович. Мусорні баки стоять від дому 10 метрів а від дороги 1 метр.Мусорні баки заважають тільки одній угловій квартирі в який проживае 74 річна бабуся яка перенесла мікроінсульт ,якій ніхто не поспівчувае і не допоможе На якій відстані від дороги повинна розміщуватись площадка для контейнерів.

    Бондарь Владимир Борисович
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Сергію, щодо доріг. Думаю це не те, що буде мати значення в цьому випадку. І що Ви розумієте під терміном "дорога"? Якщо йти по цьому шляху відстоювання права, то слід доводити порушення прав тих, хто користується "дорогою". Тут слід наполягати саме на тому, що сморід від встановлених на відстані 10 м від вікна бабусі сміттєвих баків порушує її право на безпечне довкілля.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України