Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Митне регулювання, 10 липня 2021, питання №44822 150₴

Реимпорт для физлица

Всем доброго дня!
Бодаюсь с FedEx-ом. Суть спора такова. Я продал покупателю товар на eBay за 200 у.е. , отправил ему FedEx-ом в Испанию. Покупатель отказался растаможивать товар и написал отказ от получения. FedEx благополучно вернул его в Украину и теперь требует с меня оплатить стоимость растаможки (т.к. товар дороже 100 евро) и услуги ихнего брокера! На аргументо того что:
Согласно (п. 1 ч. 1 ст. 283 ТКУ). товары, ввозимые в режиме реимпорта, освобождены от уплаты ввозной пошлины.

Ответ был следующий:

Артем , данный режим применяется к юр.лицам к физическим лицам данный режим не предназначен .

Подскажите, что делать в такой ситуации? Я прекрасно понимаю что FedEx таким образом пытается с меня взять неправомерную выгоду, т.к. таже Укрпочта, возвращала посылки без всех этих сборов и налогов.

Відповіді юристів (5)

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    33.3%

    Артем, добрый день.

    К сожалению, по хорошему вам вряд ли удастся убедить FedEx, несмотря на свою правоту, поскольку п. 1 ч. 1 ст. 283 ТКУ устанавливает общее правило и данная статья НЕ делает прямо исключение для физлиц. Поэтому их ссылка, что она якобы только для юрлиц не обоснована.

    Попробуйте написать уже иск в суд (не сами, обратитесь к юристу в этой сфере) и отправить им предварительно копию в качестве предупреждения. Если не поможет, тогда уже реально подавайте в суд. К сожалению, по другому вряд ли вы на них повлияите.

    Кроме того, если бы им отказала таможня в желаемом для вас оформлении, то тогда можно было бы ещё согласиться с их позицией (хотя Укрпочта это не мешает), а так однозначно это сугубо неправомерная позиция самого FedEx.

    Гончаренко Константин
    23.3%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    С июля 2019 годав Украине существенно ужесточились лимиты на посылки из-за границы. Так, за посылку, содержимое которой стоит дороже 100 евро, нужно заплатить НДС в 20% и 10% пошлины. Для подакцизных товаров дополнительно оплачивается и акциз. К таким товарам в Украине относятся, например, спирт, спиртовые дистилляты, алкогольные напитки, пиво; табачные изделия, табак, промышленные заменители табака; нефтепродукты, сжиженный газ; автомобили и кузова для них и т.д.

    Но налоги платятся не со всей суммы посылки, а только с разницы, которая выше установленных 100 евро. Например, если вы закажете на зарубежном сайте кроссовки стоимостью в 180 евро, то НДС нужно платить только с этих 80 евро – 16 евро (20% от 80) и еще плюс 10% пошлины – 8 евро. Все это можно заплатить прямо на почте.

    Правило о лимите в 100 евро действует только для физических лиц. А вот для юридических лиц и физлиц-предпринимателей беспошлинный лимит остается на уровне 150 евро.

    Можно указать, что эта посылка не коммерческая и предназначена получателю для личных нужд.

    Указанный налог предназначен только для физ. лиц , для юр.лиц и ФОП -ЛИМИТ 150 ЕВРО.

    Щоб уникнути податку розбийте замовлення на дві посилки.

    Або подавайте обгрунтовану претензію до центрального офісу компанії поштової рекомендованим листом з врученням і далі судовий процесс , головне, щоб офіс компанії працював в Україні , інакше це буде міжнародний процесс

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    В данном случае п.1 ч.1 ст.283 Таможенного кодекса Украины (ТК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text):

    "1. У випадках, встановлених цим Кодексом та іншими законами з питань оподаткування, при ввезенні на митну територію України або вивезенні за її межі від оподаткування митом звільняються:

    1) транспортні засоби комерційного призначення, що здійснюють регулярні міжнародні перевезення товарів та/або пасажирів, а також предмети матеріально-технічного постачання і спорядження, паливо, продовольство та інше майно, необхідні для їх нормальної експлуатації на час перебування в дорозі, в пунктах проміжної зупинки, або придбані за кордоном у зв’язку з ліквідацією наслідків аварії (поломки) даних транспортних засобів;..." -

    применению не подлежит - распространяется в отношении транспортных средств и другого имущества, необходимого для их эксплуатации. В Вашем случае подлежит п.8 ч.1 этой ст.283 ТК:

    "8) товари, що походять з митної території України, за які було сплачено мито при первісному вивезенні за межі цієї території, тимчасово ввозилися на цю територію та знову вивозяться за її межі;..." -

    при этом, без ограничения стоимости такого товара.

    Тарасюк Віктор  Анатолійович
    23.3%

    Здравствуйте, Артем! На Ваш вопрос:

    Закон полностью и безусловно защищает Вас в описанной ситуации. Коллеги правильно приводят ссылки на п.8 ч.1 этой ст.283 ТКУ. Кроме этого, и внутренние Условия перевозок FedEx Express для Европы (вступили в силу 01.06.2021г.) указывают на необходимость компании связаться с плательщиком и требовать подтверждения оплаты ( как я понял вы не давали согласия на оплату) и местное законодательство страны назначения (Украина): 14.1 З метою проведення митного оформлення певних вантажів компанія FedEx може сплачувати податки та збори, нараховані митними чиновниками, від імені платника та стягувати за це додаткову плату. Щодо всіх відправлень компанія FedEx може зв’язатися з платником і вимагати підтвердження домовленостей про відшкодування як умови проведення митного оформлення та здійснення доставки, а також, на розсуд компанії FedEx, вимагати сплату податків та зборів до видачі відправлення для доставки одержувачу. Додаткову інформацію можна отримати в центрі обслуговування клієнтів FedEx.

    п. 14.4 У разі якщо компанія FedEx сплачує податки, збори або інші митні платежі від імені платника, платнику нараховується збір за супутні послуги з митного оформлення на основі єдиного тарифу або відсотка від загальної суми авансу. Розмір збору за супутні послуги з митного оформлення залежить від країни призначення. Щоб дізнатися більше про збори за супутні послуги з митного оформлення, відвідайте веб-сторінку fedex.com/ancillary/go/service.

    Позиция для защиты своих прав у Вас отличная. Ничего не платите, требуйте возврата своей собственности без условий.

    Будут вопросы обращайтесь, контакты в профиле. Щасти Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Визначення митного режиму реімпорту містить ч. 1 ст. 77 МКУ. Згідно з названою нормою реімпорт – це митний режим, відповідно до якого товари, що були вивезені або оформлені для вивезення за межі митної території України, випускаються у вільний обіг на митній території України зі звільненням від сплати митних платежів, установлених законами України на імпорт цих товарів, і без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    Ситуації, за яких товари можуть бути поміщені в митний режим реімпорту, наведено в ч. 2 ст. 78 МКУ. Зокрема, це стосується товарів, які:

    1) було вивезено за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення та які ввозять на цю територію до завершення строку дії цього митного режиму в тому самому стані, у якому їх було вивезено, крім природних змін їхніх якісних і/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування та зберігання, а також змін, допустимих у разі використання таких товарів у митному режимі тимчасового вивезення;

    2) було вивезено за межі митної території України в митному режимі переробки за межами митної території та які ввозять на цю територію до завершення строку дії цього митного режиму в тому самому стані, у якому їх було вивезено, крім природних змін їхніх якісних і/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування та зберігання;

    3) було поміщено в митний режим експорту (остаточного вивезення) і повертаються особі, що їх експортувала, через невиконання (неналежне виконання) умов зовнішньоекономічного договору, згідно з яким ці товари було поміщено в митний режим експорту, або з інших обставин, що перешкоджають виконанню цього договору, якщо ці товари:

    а) повертаються на митну територію України в строк, що не перевищує шести місяців із дати вивезення їх за межі цієї території в митному режимі експорту;

    б) перебувають у тому самому стані, у якому їх було оформлено в митний режим експорту, крім природних змін їхніх якісних і/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання й використання (експлуатації), унаслідок чого було виявлено недоліки, які спричинили реімпорт товарів.

    У ч. 3 ст. 78 МКУ наведено особливі умови, за яких згадані в ч. 2 ст. 78 МКУ товари може бути також поміщено в митний режим реімпорту. Зокрема, це можливо, якщо:

    1) під час перебування цих товарів за межами митної території України їх було піддано операціям, необхідним для їх збереження, а також технічному обслуговуванню або ремонту, потреба в яких виникла під час перебування за межами митної території України;

    2) стан таких товарів змінився внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, за умови підтвердження факту аварії або дії обставин непереборної сили в порядку, установленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;

    3) у митний режим реімпорту було поміщено лише частину товарів, раніше випущених для вивезення за межі митної території України.

    Українські товари, поміщені в митний режим реімпорту, зберігають статус українських товарів (ч. 1 ст. 80 МКУ).

    Іноземні товари, які реімпортують відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ, після поміщення в митний режим реімпорту набувають статусу українських товарів (ч. 2 ст. 80 МКУ). Підтвердженням українського статусу товарів є митна декларація, за якою ці товари випущено у вільний обіг (ч. 3 ст. 80 МКУ).

    Хто може задекларувати товари в режим реімпорту:

    Реімпорт товарів, поміщених у митний режим експорту, може здійснювати експортер цих товарів або його правонаступник (ч. 5 ст. 79 МКУ).

    В інших випадках дозволено застосування митного режиму реімпорту в разі ввезення на митну територію України товарів іншою особою, ніж та, яка їх вивезла, якщо це виправдано обставинами (ч. 6 ст. 79 МКУ).

    Що потрібно зробити для поміщення товарів у режим реімпорту:

    Для поміщення товарів у митний режим реімпорту особа, на яку покладено обов'язок дотримання вимог митного режиму, зобов'язана (ч. 4 ст. 78 МКУ):

    1) ввезти товари на митну територію України не пізніше, ніж у встановлений законодавством строк після їх вивезення за межі митної території України;

    2) подати митному органу, що здійснює випуск товарів у митному режимі реімпорту, документи на такі товари;

    3) надати митному органу документи й відомості, необхідні для ідентифікації товарів, які реімпортують.

    Декларувати товари в митний режим реімпорту можна в будь-якому митному органі (ч. 7 ст. 79 МКУ).

    Замість митної декларації для декларування в митний режим реімпорту упаковок, контейнерів, піддонів і транспортних засобів комерційного призначення використовують документи, що підтверджують попереднє вивезення зазначених товарів за межі митної території України (ч. 8 ст. 79 МКУ).

    Ідентифікація товарів:

    Митний режим реімпорту можливо застосувати, якщо митний орган має змогу ідентифікувати товари, заявлені у цей митний режим, як такі, що були раніше випущені за межі митної території України (ч. 1 ст. 79 МКУ).

    До товарів, які вивозяться за межі митної території України з наміром подальшого реімпорту, засоби забезпечення ідентифікації може бути застосовано в момент їх випуску (ч. 2 ст. 79 МКУ).

    Згідно із ч. 3 ст. 79 МКУ для забезпечення ідентифікації товарів, які реімпортують, може бути застосовано засоби, передбачені ч. ч. 2 і 3 ст. 326 МКУ, а саме накладення митних забезпечень: одноразових номерних запірно-пломбових пристроїв, пломб, печаток, голографічних міток, нанесення цифрового, літерного або іншого маркування, ідентифікаційних знаків, проставлення штампів, узяття проб і зразків, складання опису товарів, транспортних засобів комерційного призначення, креслень, масштабних зображень, виготовлення фотографій, ілюстрацій, використання товаросупровідної документації тощо. При цьому накладення одноразових номерних запірно-пломбових пристроїв, пломб, печаток на транспортні засоби комерційного призначення можна здійснювати без проведення митного огляду товарів, переміщуваних зазначеними транспортними засобами через митний кордон України, про що буде зроблено відповідну відмітку в товаросупровідних документах.

    Забезпечення ідентифікації може здійснювати підприємство, яке одержало дозвіл на застосування спеціального спрощення "самостійне накладення пломб спеціального типу", через самостійне накладення таких пломб.

    Крім названих засобів, для забезпечення ідентифікації товарів, які підлягають поміщенню в митний режим, може бути використано (ч. 3 ст. 326 МКУ):

    – маркування, зокрема у вигляді мікро- чи інших електронних пристроїв, або серійні номери, проставлені на товарах чи їхніх частинах виробником, інші комерційні способи ідентифікації;

    – експортні (імпортні) сертифікати;

    – копії документів, на підставі яких митний орган випустив товари в попередній митний режим і які дають змогу однозначно ідентифікувати товари;

    – інші подібні документи.

    Не потребують застосування засобів забезпечення ідентифікації тара, піддони та інші подібні товари, які мають індивідуальні ідентифікаційні ознаки (ч. 4 ст. 79 МКУ).

    Ввізні податки:

    Мито

    За умови дотримання вимог й обмежень, установлених розд. V МКУ, товари, поміщені в митний режим реімпорту, звільнені від оподаткування ввізним митом (ч. 1 ст. 283 МКУ).

    Після поміщення товарів у митний режим реімпорту згідно з п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ суми вивізного мита, сплачені під час експорту цих товарів, буде повернено особам, які їх сплатили, або їхнім правонаступникам, у порядку, передбаченому МКУ (ч. 1 ст. 81 МКУ).

    ПДВ

    Відповідно до п. 206.3 ПКУ операції ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільнені від оподаткування ПДВ.

    Винятком є операції ввезення товарів згідно з п. 3 ч. 2 ст. 78 МКУ (товари, які було поміщено в митний режим експорту (остаточного вивезення) і повертаються особі, яка їх експортувала). Такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою (20 % або 7 %). На це звертають увагу й податківці в роз'ясненні з категорії 101.10 розділу "Запитання – відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

    Акцизний податок

    Операції ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України у зв'язку з розміщенням товарів (продукції) у митному режимі реімпорту, які не підлягають оподаткуванню ПДВ, звільнені й від оподаткування акцизним податком (пп. 213.3.3 ПКУ).

    У разі порушення умов митного режиму реімпорту особа, відповідальна за його дотримання, зобов'язана розрахувати та сплатити суму податкового зобов'язання з акцизного податку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України