Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 17 серпня 2021, питання №47163 100₴

При каких условиях можно заключить брак несовершеннолетнему?

Возможно ли заключение брака несовершеннолетнему гражданину Украины (в возрасте 17 лет, согласие родителей имеется, если таковое нужно) с совершеннолетней гражданкой Российской Федерации? Через какие государственные органы происходит данная процедура и как?

Відповіді юристів (7)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    30%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день!

    Брачный возраст - 18 лет, до 18 летия заключение брака исключительно если это соответствует интересам лица, и только по решению суда.

    Поэтому данному гражданину 17 лет, необходимо обратиться в суд, обосновать, что данное его волеизъявление в его интересах, и просить суд удовлетворить его хадатайство.

    Решение суда и будет основанием для органов РАЦСа вместе с заявлением молодоженов для регистрации брака.

    Если остались вопросы, набирайте, через контакт на сайте.

    Фараон Катерина Леонідівна
    25%
    Фараон Катерина Леонідівна 2 роки тому

    Юрист, м. Кам'янець-Подільський, 8 років досвіду

    Доброго дня, Анна.

    За сімейним законодавством України, стаття 23 СКУ, надає змогу неповнолітній особі, яка досягла 16 років, зареєструвати шлюб, за умови надання судом такій особі права на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Рішення суду в таких випадках є єдиною законною підставою такого шлюбу. Законодавство не містить чіткого переліку підстав для надання такого права неповнолітнім, але, як правило, такими є: фактичне спільне проживання пари, яка не досягла шлюбного віку, вагітність неповнолітньої, народження нею дитини.

    Розгляд таких справ здійснюється окремим провадженням та не займає великого обсягу у часі(десь протягом місяця). Зверніть увагу на те, що потрібно оплатити судовий збір (454.00 грн.) та оплатити послуги адвоката за надання послуг хоча б за написання заяви до суду.

    Готова відповісти на додаткові запитання.

    Успіхів Вам.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Как известно право на заключение брака в Украине имеют пары, достигшие 18 лет. Это категоричная норма семейного законодательства Украины, поскольку считается, что именно восемнадцатилетний возраст является тем возрастом, когда человек полностью сформирован с психологической и физиологической точки зрения. По крайней мере подобное заключение содержится в Конвенции ООН.

    Но такая возрастная планка для заключения браков не приговор и в законодательстве предусмотрены случаи, когда до достижения совершеннолетия можно вступить в законный брак. В Украине такая возможность заключить брак между несовершеннолетними наступает по достижению шестнадцати лет. Вообще 16 лет — это возраст, при достижении которого можно обрести полную дееспособность с юридической точки зрения. Так вот одним из таких случаев и есть заключение брака между несовершеннолетними.

    Получить возможность вступить в брак несовершеннолетней паре или одной из половинок в Украине не так уж и просто, потому как Семейный кодекс Украины содержит норму, в которой говорится о том, что право на заключение брака между несовершеннолетними по достижению 16-ти лет может быть предоставлено по решению суда только в том случае, если этот брак соответствует интересам заявляющего лица.

    Таким образом, заключить брак между несовершеннолетними возможно в случае соблюдения таких условий:

    - достижение 16-ти лет;

    - обращение в суд для заключения брака между несовершеннолетними;

    - соответствие интересам несовершеннолетнего заключение данного брака, о чем принимает решение исключительно суд.

    Еще одной особенностью заключения брака между несовершеннолетними в Украине является то, что суд принимает решение о разрешении заключить брак заявителю (несовершеннолетнее лицо) только с определенным человеком, данные о котором должны быть указаны в решении суда о заключении брака между несовершеннолетними.

    Рассмотрения судом дела о заключении брака между несовершеннолетними происходит тоже по особой процедуре, хотя бы потому что рассматривается вопрос в отдельном производстве, где и стороны именуются по-другому, и сама процедура тоже отличается от обычного искового производства.

    Заключая брак между несовершеннолетнего молодого пара должна понимать, что с этого момента наступают правовые последствия брака для обоих супругов на общих основаниях. То есть несовершеннолетнее лицо получает полную дееспособность и владеет полным комплексом прав и обязанностей, предусмотренных для совершеннолетних лиц, в том числе и прав родителей по отношению своих детей.

    Обратите внимание на то, обоснование причин, по которым суд должен удовлетворить Ваше заявление о заключении брака между несовершеннолетними должно быть серьезно продумано и их уважительность, и соответствие интересам несовершеннолетнего должна чем-то подтверждаться и одних слов будет мало.

    Как правило, такими основаниями выступают:

    • Беременность;
    • Наличие ребенка;
    • Фактические супружеские отношения.

    То есть единственный орган, который вправе дать разрешение на такой брак – это суд. Туда и придется обращаться влюбленным. Причем суд не даст добро исключительно по желанию несовершеннолетних – будут рассмотрены причины, факты, основания.

    Постановление Верховного суда «О практике применения судами законодательства при рассмотрении дел о праве на брак, расторжение брака, признание его недействительным и разделение общего имущества супругов».

    Второй пункт этого документа гласит, что к рассмотрению должны быть привлечены: Родители или опекуны.

    Лицо, с которым брак предполагается.

    Другие заинтересованные лица.

    Несогласие родителей не является основанием для отказа! Это прямо указано в Постановлении. Первичны интересы заявителя.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Анна!

    Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу (18 років).

    Проте, в окремих випадках, за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    У заяві про надання права на шлюб зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові заявника, його місце проживання та засоби зв’язку; прохання надати право на шлюб; відомості про особу, з ким планується вступити до шлюбу; посилання на вік осіб, що бажають створити сім’ю, який не дозволяє це зробити за правилами Сімейного кодексу України; докази , що надання права на шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника чи заявниці.

    До заяви додаються копії відповідних документів (свідоцтв про народження, медичних довідок про вагітність тощо).

    При цьому батьки заявника (неповнолітньої особи, яка бажає укласти шлюб), а також особа, з якою планується укладення шлюбу, вказуються у заяві про надання права на шлюб як заінтересовані особи.

    Для вирішення питання щодо зниження шлюбного віку не вимагається отримання згоди батьками неповнолітніх. Їх згода або, навпаки, заперечення проти реєстрації шлюбу їх неповнолітнім сином або донькою вирішального значення не має. Проте їх позиція по даному питанню повинна бути з’ясована у судовому процесі. Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з’ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки ця відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб.

    Судом неповнолітній особі надається право на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Це означає, що одержавши право на шлюб з певною особою, не можна зареєструвати шлюб з іншою.

    Всього доброго!

    Охременко Артем Вікторович
    45%
    Охременко Артем Вікторович 2 роки тому

    Юрист, м. Кропивницький, 13 років досвіду

    Добро дня, Анна!

    Ваше питання: Возможно ли заключение брака несовершеннолетнему гражданину Украины (в возрасте 17 лет, согласие родителей имеется, если таковое нужно) с совершеннолетней гражданкой Российской Федерации? Через какие государственные органы происходит данная процедура и как?

    Відповідь:

    Питання укладення шлюбу врегульоване Сімейним кодексом України (сам текст - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text), а порядок укладення шлюбу врегульований Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2398-17#Text).

    • Згідно Сімейного кодексу:

    Стаття 21. Поняття шлюбу

    1. Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

    Стаття 22. Шлюбний вік

    1. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

    2. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

    Стаття 23. Право на шлюб

    1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    • Згідно Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану":

    Стаття 4. Органи державної реєстрації актів цивільного стану (хто може зареєструвати)

    1. Органами державної реєстрації актів цивільного стану є:

    1) центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану;

    2) відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, районних, районних у містах, міських, міськрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану);

    3) виконавчі органи сільських, селищних і міських рад.

    2. Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України.

    Стаття 9. Державна реєстрація актів цивільного стану

    пункт 1. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

    пункт 4. Для державної реєстрації актів цивільного стану подається паспорт громадянина України або паспортний документ іноземця заявника та документи, які підтверджують факти, що підлягають державній реєстрації.

    Висновок:

    1. Подати заяву до суду - Заявою про зниження шлюбного віку та надання права на шлюб неповнолітній особі (ст.23 Сімейного Кодексу)

    2. Після рішення суду, звернутися до органів, що визначені у ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану".

    3. До заяви необхідно подати - паспорт громадянина України або паспортний документ іноземця заявника та документи, які підтверджують факти, що підлягають державній реєстрації (у вашому випадку - рішення суду) ( ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану").

    У разі виникнення додаткових питань звертайтесь!

    З повагою, Охременко Артем!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у 18 років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Не можуть бути у шлюбі між собою:

    особи, які є родичами прямої лінії споріднення;

    рідні брат і сестра, які мають одного або обох спільних батьків;

    двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця.

    усиновлювач та усиновлена ним дитина (шлюб між ними може бути зареєстровано лише в разі скасування усиновлення). Також за рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним);

    особи, які вже перебувають у шлюбі (жінка та чоловік мають право на повторний шлюб лише після припинення попереднього шлюбу).

    Законодавство передбачає, що суд може надати право на укладення шлюбу особі, яка досягла 16 років, якщо це відповідає її інтересам. Для цього слід звернутися із заявою до суду.

    Хто звертається з заявою до суду про надання права на шлюб?

    Заяву до суду подає особа, якій виповнилося 16 років та яка бажає укласти шлюб. Така заява подається особою за місцем проживання. До заяви подаються докази того, що ранній шлюб відповідає інтересам неповнолітнього. За статистикою у більшості випадків це вагітність майбутньої дружини, далі йдуть наявність спільної дитини та фактичне створення сім’ї без реєстрації шлюбу.

    У заяві про надання права на шлюб зазначаються:

    найменуваня суду, до якого звертається особа;

    контактні дані заявника/заявниці, місце проживання;

    прохання до суду надати право на шлюб;

    обґрунтування, що шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника/заявниці з наведенням конкретних обставин, які свідчать на користь такого рішення.

    заінтересованих осіб. Насамперед — це майбутній з подружжя та батьки або особи, що їх замінюють.

    До заяви додаються відповідні документи:

    свідоцтво про народження заявника;

    копія паспорта заявника;

    будь-які документи, які підтверджують підстави надання права на шлюб : свідоцтво про народження дитини, довідка з медичного закладу про вагітність тощо;

    квитанція про сплату судового збору (становить 0, 2 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб).

    Правові наслідки укладення шлюбу для неповнолітніх

    Після реєстрації шлюбу неповнолітні набувають повної цивільної дієздатності як повнолітні. І навіть після розлучення до досягнення ними 18 років така дієздатність зберігається.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Возможно ли заключение брака несовершеннолетнему гражданину Украины (в возрасте 17 лет, согласие родителей имеется, если таковое нужно) с совершеннолетней гражданкой Российской Федерации? Через какие государственные органы происходит данная процедура и как?нужно решение суда

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України