Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 05 вересня 2021, питання №48289

Психическое давление на человека

Доброго времени суток. Не могу найти статью об ответственности людей которые оказывают психическое давление на человека, вижу только статью 40 УКУ, но информации об ответственности лиц, совершающих давление не вижу.

Відповіді юристів (3)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Булінг– це психологічне, фізичне, економічне чи сексуальне насильство учасників освітнього процесу, у тому числі із застосуванням електронних комунікацій. (мобільних телефонів, наприклад).

    Як і у будь-якого явища у булінга є ознаки:

    • систематичність (повторюваність) діяння – 2 і більше;
    • наявність сторін (ролей) – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);
    • причинно-наслідковий зв’язок між діями (бездіяльністю) та заподіянням шкоди (приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції особи).

    Основними відмінностями конфлікту від булінгу є:

    1. конфлікт одноразовий, булінг – повторювані дії
    2. при конфлікті немає мети принизити опонента, або якимось чином завдати йому іншої шкоди (фізичної, матеріально тощо), це може бути незгода з чиєюсь позицією
    3. при конфлікті сили сторін рівні. Мається на увазі не лише фізичні сили, а й те, чи можуть сторони вільно виражати свої думки.

    За булінг, як і за будь яке порушення передбачена відповідальність

    Станом на 01.06.2020 року доведений випадок булінгу тягне за собою штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин – якщо цькували вперше. І від 1700 до 3400 або громадські роботи від 40 до 60 годин, якщо дії вчинили повторно або знущалась група осіб.

    У разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років, відповідатимуть їхні батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    "... Не могу найти статью об ответственности людей которые оказывают психическое давление на человека, вижу только статью 40 УКУ, но информации об ответственности лиц, совершающих давление не вижу"?

    -Это зависит от обстоятельств дела. Нужно знать все обстоятельства дела.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через Звернутися.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Психологічне насильство можна кваліфікувати, зокрема, як хуліганство чи мордування. Також психологічне насильство може разом з іншими діями кваліфікуватись як інші злочини.

    Ви можете звертатися до мене для надання різноманітних юридичних послуг з цього та інших питань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну правову консультацію, написати тексти юридичних документів тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України