Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 22 вересня 2021, питання №49333

Обчислення строку позбавлення права керування т/з.

За ст. 130 позбавили права керування на 1 рік. Апеляція теж програна. Водійське посвідчення поліцією при оформленні протоколу не вилучалось і тимчасовий дозвіл не оформлювався. В постанові суду не вказано нічого про те, що потрібно здати посвідчення і про строки. В адмінкодексі в ст. 317-1 зазначений даний порядок виконання постанови, а ст. 321 регламентує обчислення строків позбавлення спеціального права, але щодо судноводіїв та мисливців. Питання наступне: з якого строку починається обчислюватися строк позбавлення права керування, з моменту вступу в силу постанови по апеляції чи з моменту особистої здачі чи вилучення посвідчення нацполіцією? А якщо в порушення закону не здавати посвідчення водія в поліцію, чи буде збігати строк позбавлення?

Відповіді юристів (7)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 2 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Питання наступне: з якого строку починається обчислюватися строк позбавлення права керування, з моменту вступу в силу постанови по апеляції чи з моменту особистої здачі чи вилучення посвідчення нацполіцією? А якщо в порушення закону не здавати посвідчення водія в поліцію, чи буде збігати строк позбавлення?

    Строк позбавлення водійських прав починає відлік з моменту вилучення прав у водія.

    • Микола Клієнт 2 роки тому

      Вибачте, а яка саме стаття регламентує обчислення строків позбавлення права для ВОДІЇВ Т/З? Якщо такої норми немає, то з погляду на це, якщо не здавати посвідчення водія після позбавлення права керування по ст. 130 КУпАП, яке не було вилучене поліцією, то не має потреби в його поверненні і здачі іспитів згідно Постанови № 340. Тобто, після строку позбавлення права по постанові суду (1 рік) можна продовжити керувати авто без здавання іспитів.

    Микола Клієнт 2 роки тому

    Абз.1 ст. 321 КУпАП (редакція 01.01.2015 р.) Обчислення строків позбавлення спеціального

    Водії транспортних засобів, судноводії і особи, що порушили правила полювання, вважаються позбавленими спеціального права з дня винесення постанови про позбавлення цього права. Якщо зазначені особи, які позбавлені спеціального права, ухиляються від здачі документа, що посвідчує це право, то строк позбавлення їх спеціального права обчислюється з дня здачі або вилучення такого документа.

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 2 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    а яка саме стаття регламентує обчислення строків позбавлення права для ВОДІЇВ Т/З? Якщо такої норми немає, то з погляду на це, якщо не здавати посвідчення водія після позбавлення права керування по ст. 130 КУпАП, яке не було вилучене поліцією, то не має потреби в його поверненні і здачі іспитів згідно Постанови № 340. Тобто, після строку позбавлення права по постанові суду (1 рік) можна продовжити керувати авто без здавання іспитів.

    Яка стаття Вам потрібна? Має бути виконане рішення суду про позбавлення права керування ТЗ, а без вилучення водійських прав воно не є виконаним.

    Микола Клієнт 2 роки тому

    Абз.1 ст. 321 КУпАП (поточна редакція) Обчислення строків позбавлення спеціального права.

    Судноводії і особи, що порушили правила полювання, вважаються позбавленими спеціального права з дня винесення постанови про позбавлення цього права. Якщо зазначені особи, які позбавлені спеціального права, ухиляються від здачі документа, що посвідчує це право, то строк позбавлення їх спеціального права обчислюється з дня здачі або вилучення такого документа.

    Микола Клієнт 2 роки тому

    Вибачте, але в постанові суду взагалі не зазначено про посвідчення і про те, що особа зобов'язана його здати. Так, про обов'язок здати посвідчення зазначено в ст. 317-1 КУпАП. Але якщо посвідчення не здати добровільно, то яким чином поліція має його вилучити? Навіть якщо і занесе в реєстр відомості, але норми про обчислення строків немає. Це і є колізія законодавства.

    Микола Клієнт 2 роки тому
    Дякую вам, що приділили мені увагу.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України