Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 жовтня 2021, питання №49872

Вопрос о строках регистрации у военкомате

Добрый день, в связи с сменой места жительства два года назад выписался с военкомата и города, и до теперь не прописался нигде, что мне грозит?

Відповіді юристів (1)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір!

    Постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 06 лютого 2019 року № 74) затверджений порядок ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних (далі - Порядок), яким визначено механізм організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних центральними і місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад та виконавчими апаратами районних, обласних рад, військовими комісаріатами, військовими частинами, підприємствами, установами, організаціями та закладами освіти незалежно від їх підпорядкування та форм власності.

    Згідно п. 15 Порядку військовий облік здійснюється з урахуванням встановлених в Україні правил реєстрації місця проживання фізичних осіб.

    Згідно п. 16 Порядку військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

    • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних — військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    Для взяття на військовий облік усі військовозобов’язані зобов’язані особисто прибути до районних (міських) військових комісаріатів за місцем проживання та подати заяву на ім’я військового комісара Р(М)ВК про взяття їх на військовий облік та такі документи:

    - для громадян, які не досягли граничного віку перебування у запасі ЗС України, – паспорти громадян України, військові квитки або тимчасові посвідчення військовозобов’язаних, рішення військово-лікарських комісій про придатність за станом здоров’я для проходження військової служби в мирний або у воєнний час;

    - для громадян призовного віку (16 – 27 років), які зараховуються у запас з різних причин, – паспорти громадян України, посвідчення про приписку до призовної дільниці, особові справи призовників і витяги з книги протоколів призовних комісій з прийнятими ними рішеннями про зарахування призовників до запасу та прибути до Р(М)ВК в місячний термін після прийняття відповідного рішення районними (міськими) призовними комісіями;

    - для військовозобов’язаних, які прибули з іншої місцевості для постійного, проживання (навчання), – паспорти громадян України, військові квитки або тимчасові посвідчення військовозобов’язаних та прибути до Р(М)ВК в семиденний термін з дня прибуття (реєстрації) до нового місця проживання.

    Законодавством встановлені терміни і порядок постановки на облік в залежності від підстав для обліку.

    Так, якщо людина прибула на нове місце проживання, вона зобов'язана повідомити про це комісаріат, в якому перебуває на обліку. Те ж саме стосується змін сімейного стану, стану здоров'я, місця навчання (частина 10 статті 38 Закону України"Про військовий обов'язок і військову службу" ). Так, якщо людина закінчила університет або була переведена в інший, якщо людина одружилася, поміняла роботу - про все це необхідно сповістити в військкомат протягом тижня.

    Так частина 1статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення правил військового обліку, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 510 грн. до 850 грн..

    При наявності запитань "Звертайтеся".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України