Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 13 листопада 2021, питання №51350 100₴

Який порядок заселення у квартиру, якщо отримано свiдоцтао про право на власність умцієї квартирі у розмврі 1/6

Видані свідоцтва про право власності на двокімнатну квартиру після смерті мого чтоловіка трьом спадкоємцям. Мені, 4/6 квартири і двом дочкам мого чоловіка по 1/6 частині. Одна дочка не хоче продавати квартиру, а хоче засілитися на свою 1/6 частину з двома малолітніми дітьми. У квартирі проживаю тільки я. Квартира куплена з чоловіком у шлюбі. Який законний порядок заселення на 1/6 частину. Як це можоиво на практиці, щоб уникнути самозахвату більшої частини квартири.
Крім того мені стало відомо, що є ще один спадкоємець, який на знав про смерть батька, бо він проживає в іншому місті, народжений не у шлюбі, і з батьком не спілкувався з дитинства. Що в цьому випадку робити?

Відповіді юристів (7)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю, пані Наталіє!

    Згідно зі ст. 358 Цивільного кодексу України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

    Отже, у разі відсутності згоди у визначенні порядку користування квартирою між співвласниками, особа має право звернутись із позовом до інших співвласників про визначення порядку користування квартирою, або ж вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

    Щодо іншого можливого спадкоємця, якщо він спадщину не приймав та пропустив строк, то втратив право на спадщину (йому необхідно звернутися до суду з поновленням строку та іншими вимогами).

    Рибінцев Сергій Сергійович
    100%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрий день, Наталія.

    По дочці з 1/6 вказую: вона як власник навіть 1/6 має право користуватись квартирою. В той же час закон для спільних часткових власників визначає правило, згідно з яким, користування здійснюється за згодою, а у випадку неможливості досягти згоди, про порядок користування визначається за рішенням суду.

    Я раджу, якщо ви можете викупити 1/6 позбавляти дочку її частини в судовому порядку.

    По іншому спадкоємцю пояснюю, що якщо особа не подала заяву про вступ у спадок протяго 6 місяців з дати смерті спадкодавця, така особа усувається від спадкування. В вашому випадку, як я бачу, ви вже навіть оформили на себе документи.

    Є питання - звертайтесь.

    • Наталия Клієнт 2 роки тому

      Добрый день, хотела бы получить у Вас дополнительные консультации. Общалась с Вами по телефону, но возникли еще вопросы. Как можно с Вами связаться.

    Будаков Валерій Миколайович
    Будаков Валерій Миколайович 2 роки тому

    Адвокат, м. Суми, 11 років досвіду

    Добрий день, Наталія. Статтею 358 Цивільного кодексу України встановлено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою і співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації. Оскільки Ваша донька має частку 1/6 у спільній власності на квартиру то вона має право заселитися у квартиру, але ж Вам як співласникам потрібно буде домовлятися про порядок володіння та користування спільною квартирою. З огляду на описану Вами ситуацію що донька не хоче продавати Вам свою частку у спільній власності на кввартиру, скоріш за все у Вас зі співласниками надалі будуть виникати спірні ситуації стосовно користування квартирою. У такому разі, у Вас буде право, відповідно до ст.365 Цивільного кодексу України звернутися до суду з позовною заявою про припинення права на 1/6 частки у спільному майні, яка належить одній із доньок, оскільки ця частка є незначною і не може бути виділена в натурі і спільне володіння і користування майном є неможливим. Стосовно того, що є ще один спадкоємець, то в цьому випадку якщо ще один спадкоємець є малолітньою, неповнолітньою, повнолітньою але непрацездатною дітиною спадкодавця то в такому випадку він має право на обов'язкову частку у спадковому майні, але про прийняття цієї частки він повинен був звернутися до нотаріуса протягом 6 місців після відкриття спадщини. Якщо такого звернення не було, спадкоємець обов'язкової частки у спадщини може звернутися до суду про поновлення строку для звернення до нотаріуса з заявою про прийняття обов'язкової частки у спадщині Вашого чоловіка. Вам успіху, з повагою адвокат Валерій Будаков.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо 1/6 квартири передбачає окрему кімнату то власниця згідно свідоцтва може заселитися в неї з дітьми установити замок на свою власність і користуватися. Коридор, санвузол , кухня є спільною частковою власністю ,режим їх користування встановлюється за згодою всіх співласників. Не порушуючи права інших власників.

    Якщо згоди немає щодо користування спільним майном ,хтось зі сторін має звернутися до суду з позовом "про встановлення порядку користування спільною сумісною власністю згідно ст. 358 ЦК УКРАЇНИ і суд зафіксує порядок користування у рішенні та направить сторонам.

    Якщо спадкоємець не подав заяву на спадщину він пропустив строки спадкування.

    Він може у суді поновити для себе строки ,якщо доведе, що він не знав і не міг знати про смерть спадкодавця з поважних причин,тоді суд поновить йому строк і він зможе подати заяву нотаріусу і отримати частину спадщини ,за законом,якщо не було заповіту.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Наталія!

    Визначення порядку користування житловим приміщенням, що перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб виникає, коли між ними відсутня добровільна згода щодо порядку використання такого майна і розділити (виділити) частину із загального майна технічно неможливо. Згідно зі ст. 358 Цивільного кодексу України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації. Отже, у разі відсутності згоди у визначенні порядку користування квартирою між співвласниками, особа має право звернутись із позовом до інших співвласників про визначення порядку користування квартирою, або ж вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

    Порядок користування майном, що перебуває у спільній сумісній чи частковій власності також регулюється договором, укладеним співвласниками такого майна.

    Пунктом 14 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику по справах за позовами про захист права приватної власності» №20 від 22.12.1995 року встановлено, що квартира не підлягає поділу в натурі якщо не можливо виділити сторонам ізольовані жилі та інші приміщення з самостійними виходами, які можуть використовуватися як окремі квартири.

    Таким чином, у випадку якщо неможливо виділити частину будинку (квартири) в натурі та відсутня згода співвласників щодо порядку його використаня є підстава звертатись до суду з вимогою про встановлення порядку користування спільним майном.

    Щодо іншого спадкоємця:

    Відповідно до ст.ст. 1268, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    Відповідно до ст. 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом шести місяців, який починається з часу відкриття спадщини не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав:

    • за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину;
    • на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відповідно до ст. 1272 ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

    1. у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори;
    2. у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.
    Всього доброго!
    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Щодо вселення доньки чоловіка, то вселення її чи її сім'ї частку у володінні у майні не збільшує, та правами власності не наділяє, а також зазначу що законодавчо передбачено

    Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому вона проживає.

    Реєстрація місця проживання є лише фактом, підтверджуючим місцезнаходження особи і ніяким чином не може вплинути на володіння власною нерухомістю, право на яке документально підтверджено в установленому законодавством порядку.

    Будь-яке виселення людини, якщо вона добровільно не бажає звільнити житлове приміщення, допускається виключно на підставах передбачених законом та має відбуватися тільки в судовому порядку.

    Щодо порядку вселення доньки то вселитися вона може, проте у вашому випадку доцільно письмово узгодити порядок користування майном, якщо вона буде там фактично проживати, та визначити порядок оплати послуг ЖКХ. Також спробуйте запропонувати виділити майно в натурі, або запропонувати викупити 1/6 майна спадкоємця, або обміняти, тощо.

    Щодо наявності ще одного спадкоємця, то у спадкоємця був 6 міс термін для отримання свідоцтва на спадщину, він цього не зробив, у разі наявності у нього достатніх підстав для спадкування майна, передбачена подача позову до суду для надання додаткового строку для вступу в спадщину, це процес тривалий, а потім йому потенційно доведеться оскаржувати видані вам свідоцтва у разі позитивного рішення а це теж тривалий процес і дорогий, тому не варто турбуватися про нього зарез, а будете вчиняти дії щодо нього лише по необхідності а зарез зазначеної необхідності немає.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України