Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 13 листопада 2021, питання №51375 500₴

Захист квартири під час судового оспорювання заповіту й відшкодування через незаконне користування ним

Зараз здійснюється судовий розгляд цивільної справи (334/8414/19) про визнання заповіту недійсним, у якій я виступаю відповідачем, оскільки я є спадкоємцем за заповітом. Позивачем є дальні (НЕ 1-3 лінія спорідненості) родичі. Об'єктом спадщини є квартира. Одразу після смерті спадкодавиці, ці позивачі певним чином заволоділи ключами, змінили там замки й проживають там вже 2 роки. Виклик патрульної поліції закінчився нічим, оскільки я не маю правовстановлюючих документів. Втім, ані документів, ані реєстрації не має і у них. Я написав заяву до поліції, але подальша її доля невідома ті ж 2 роки.

Проблема у тому, що нещодавно визначивши особові рахунки тієї квартири я отримав інформацію про борги за певні комунальні послуги, які перевалюють за десятки тисяч, тобто вони їх просто не сплачують.

• Перше питання: у разі відмови судом у задоволенні позову й отримання мною права власності я отримаю й ці борги. Чи є можливість стягнути ці борги у судовому порядку? У межах цього позову або окремим? Якщо окремим, то який саме це тип позовної заяви?

• Друге питання: крім всього, вони мають важку алкогольну залежність і за темпераментом є останнім бидлом, перепрошую за такі слова. Я маю достатні підстави вважати, що вони можуть винести все з квартири, або залити все смолою/олією/пір'ям, зламати техніку або хтозна ще яку шкоду скоїти перед виселенням. Чи можна якось захиститися у цьому плані?

• Третє питання: оскільки зараз факт їхнього проживання немає офіційного підтвердження, можливо цим варто зайнятися вже зараз, щоб офіційно зафіксувати факт їхнього проживання там? Через який орган – суд чи правоохоронні органи це робиться і що для цього треба?

І наостанок: раптом це затягнеться ще на роки, раптом апеляція. Чи справді виселити цих людей з нерухомості, що "зависла" неможливо? Фактично вони просто зайняли нічийну (оспорювану) квартиру померлої жінки. Сумніваюся, що закон безсилий, адже мають якісь бути механізми?

Відповіді юристів (12)

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    На час суду Вам необхідно подати заяву суду "про забезпечення заходів зі збереження спадкового майна"

    Заяву також можна подати нотаріусу ,який веде вашу справу. Він має вжити заходів зі збереження майна згідно ЗУ Про нотаріаи ,письмово подайте.

    Якщо ці люди не є близькими родичами спадкодавця , квартиру цілою вони отримати не можуть, Суд це врахує.

    Якщо ви приймете спадок ,борги перейдуть до Вас з моменту видачі свідоцтва про право на спадщину. Далі Ви сплачуєте борги . Та окремим позовом стягуєте у суді збитки у зв'язку з оплатою боргів ,що вони спричинили. Зберігаєте квитанції і документи про оплату з банку -це доказ. Наразі це сторонні люди ,які не законно там проживають тому Вам необхідно заявити у суді додаткову вимогу "про усунення перешкод у користуванні майном вашим, але лише після отримання свідоцтва про право на спадщину. Тоді суд видає виконавчий документ до органу ДВС "Про примусове виселення з вашого майна" Під час виселення ви як власник з поліцією входите в квартиру фіксуєте збитки актом і далі стягуєте всі збитки і борги у суді, просите суд і в цій справі винести ухвалу ,про забезпечення виконання рішення суду та направити виконавчий документ також до органу ДВС на примусове виконання.

    Все це можливо після отримання вами свідоцтва про право на спадщину.

    Охорону майна за заявою встановить суд ,або нотаріус.

    Судові процеси не очікуються швидкими, але мають розумні строки.

    Листування з судом і іншими органами проводьте письмово - документи це допустимі докази.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    16%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Дмитро!

    • Перше питання: у разі відмови судом у задоволенні позову й отримання мною права власності я отримаю й ці борги. Чи є можливість стягнути ці борги у судовому порядку? У межах цього позову або окремим? Якщо окремим, то який саме це тип позовної заяви?

    - Розглядаючи спір з приводу стягнення з нового власника житла боргу за попередні періоди, коли власник був інший, варто звертати увагу на те, що відповідно до ст.322 ЦК на власника покладається тягар утримання майна. Таким чином, новий власник майна не зобов’язаний повертати борги попереднього власника, якщо суд установить, що він не брав на себе обов’язку з їх сплати. Договори про надання послуг не обтяжують майна, тому за відсутності відповідної умови в договорі щодо відчуження нерухомого майна суд повинен відмовляти в задоволенні позовних вимог до нового власника, оскільки належним відповідачем є попередній власник. Якщо ж новий власник набув право власності у порядку спадкування, то він відповідно до ст.1218 ЦК отримує всі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті, в розмірі вартості спадкового майна.Крім того, кредитору спадкодавця при зверненні з вимогами до спадкоємця потрібно дотримуватися вимог, установлених стст.1281—1282 ЦК. Так, спадкоємці зобов’язані повідомити кредитора про відкриття спадщини, якщо їм відомо про борги спадкодавця. Кредиторові належить протягом 6 місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом 1 року від настання строку вимоги. Кредитор, котрий не пред’явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у вказані строки, позбавляється права вимоги.

    Ви маєте право звернутися з позовною заявою до користувачів цією квартирою окремою позовною заявою, в порядку Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України.

    Це може бути позовна заява про усунення перешкод у користуванні квартирою та про стягнення заборгованості за комунальні послуги за час проживання в квартирі.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред'явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    • Друге питання: оскільки зараз факт їхнього проживання немає офіційного підтвердження, можливо цим варто зайнятися вже зараз, щоб офіційно зафіксувати факт їхнього проживання там? Через який орган – суд чи правоохоронні органи це робиться і що для цього треба?

    - Вам треба вже зараз зафіксувати факт проживання вказаних осіб в цій квартирі, шляхом звернення до ОСББ, ЖЕКу, з отриманням Акту проживання, матералів з поліції щодо Вашого недопуску до квартири.

    При цьому, поки Ви не є власником квартири Ви не можете подавати позовну заяву до суду про стягнення заборгованості за комунальні послуги за час проживання в квартирі.

    А щодо позовної вимоги про усунення перешкод у користуванні квартирою, можете зараз якщо Ви зареєстровані в квартирі.

    Тому краще поки фіксувати та збирати докази, а після оформлення сідоцтва про право на спадщину, як Ви станете власником, то треба подавати позовну заяву до суду про усунення перешкод у користуванні квартирою та про стягнення заборгованості за комунальні послуги за час проживання в квартирі.

    • Третє питання: крім всього, вони мають важку алкогольну залежність і за темпераментом є останнім бидлом, перепрошую за такі слова. Я маю достатні підстави вважати, що вони можуть винести все з квартири, або залити все смолою/олією/пір'ям, зламати техніку або хтозна ще яку шкоду скоїти перед виселенням. Чи можна якось захиститися у цьому плані?

    - Поки Ви не станете власником квартири та належного в ній майна, Ви не можете реагувати на вказані дії, за виключенням того, що у квартирі є Ваше особисте майно та якщо Ви зареєстровані у цій квартирі.

    У разі, якщо у квартирі є Ваше особисте майно та якщо Ви зареєстровані у цій квартирі, Ви маєте право звернутися до суду з позовною заявою про усунення перешкод у користуванні житлом та витребування майна з чужого незаконного володінння, а також маєте право подати заяву до поліції про внесення до Єдиного реєєстру досудових розслідувань з відкриттям кримінального провадження про самоправство за ст.356 Кримінального кодексу України.

    До звернення з позовною заявою до суду, а також при зверненні з позовною заявою до суду, Ви маєте право подати до суду заяву про забезпечення позову:

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    Цивільний процесуальний коде... | від 18.03.2004 № 1618-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 149. Підстави для забезпечення позову

    1. Суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

    2. Забезпечення позову допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

    3. За заявою сторони у справі, яка передана на розгляд міжнародного комерційного арбітражу, третейського суду, суд може вжити заходів забезпечення позову у порядку та з підстав, встановлених цим Кодексом. ...".

    "Стаття 150. Види забезпечення позову

    1. Позов забезпечується:

    1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб;

    1-1) накладенням арешту на активи, які є предметом спору, чи інші активи відповідача, які відповідають їх вартості, у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави;

    2) забороною вчиняти певні дії;

    3) встановленням обов’язку вчинити певні дії, у разі якщо спір виник із сімейних правовідносин;

    4) забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов’язання;

    5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту;

    6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку;

    8) зупиненням митного оформлення товарів чи предметів;

    9) арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги;

    10) іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    2. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову. ...".

    "Стаття 151. Зміст і форма заяви

    1. Заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити:

    1) найменування суду, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв’язку та адресу електронної пошти, за наявності;

    3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

    4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;

    5) ціну позову, про забезпечення якого просить заявник;

    6) пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення;

    7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

    2. Якщо заява про забезпечення позову подається до відкриття провадження у справі, в такій заяві додатково зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) інших осіб, які можуть отримати статус учасника справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти.

    Реєстраційний номер облікової картки платника податків або паспортні дані інших сторін - фізичних осіб, які не є підприємцями, вказуються у випадку, якщо вони відомі заявнику. ...".

    "Стаття 152. Порядок подання заяви про забезпечення позову

    1. Заява про забезпечення позову подається:

    1) до подання позовної заяви - за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для відповідного позову, або до суду за місцезнаходженням предмета спору - якщо суд, до підсудності якого відноситься справа, визначити неможливо;

    2) одночасно з пред’явленням позову - до суду, до якого подається позовна заява, за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом;

    3) після відкриття провадження у справі - до суду, у провадженні якого перебуває справа.

    2. Заява про арешт морського судна подається за місцезнаходженням порту реєстрації судна або за місцезнаходженням морського порту, в якому судно знаходиться або до якого прямує, незалежно від того, чи має такий суд юрисдикцію щодо розгляду по суті справи щодо морської вимоги, яка є підставою для арешту.

    3. Заява про забезпечення позову у справі, яка передана на розгляд міжнародного комерційного арбітражу, третейського суду, подається до апеляційного суду за місцезнаходженням арбітражу, третейського суду, місцезнаходженням відповідача або його майна за вибором заявника.

    4. У разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен пред’явити позов протягом десяти днів, якщо інші строки не встановлено законом, а у разі подання заяви про арешт морського судна - тридцяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову".

    • І на останок: раптом це затягнеться ще на роки, раптом апеляція. Чи справді виселити цих людей з нерухомості, що "зависла" неможливо? Фактично вони просто зайняли нічийну квартиру померлої жінки. Сумніваюся, що закон безсилий, адже мають бути механізми?

    - Якщо у квартирі не має Вашого особистого майна та Ви в ній не зареєстровані, то Ви можете вже зараз зафіксувати факт проживання вказаних осіб в цій квартирі, шляхом звернення до ОСББ, ЖЕКу, з отриманням Акту проживання, матералів з поліції щодо Вашого недопуску до квартири.

    Треба очікувати на рішення суду, яке набере законної сили.

    Як я зазначив вище, якщо у квартирі є Ваше особисте майно та якщо Ви зареєстровані у цій квартирі, Ви маєте право звернутися до суду з позовною заявою про усунення перешкод у користуванні житлом та витребування майна з чужого незаконного володінння, а також маєте право подати заяву до поліції про внесення до Єдиного реєєстру досудових розслідувань з відкриттям кримінального провадження про самоправство за ст.356 Кримінального кодексу України.

    У разі наявності запитань, звертайтеся.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк
    16%

    ВСУ зазначив, що такими, що самоправно зайняли жиле приміщення, вважаються особи, які вселилися до нього самовільно без будь-яких підстав, а саме: без відповідного рішення про надання їм цього приміщення та відповідно ордера на житлове приміщення. Виселення цих осіб пов’язане з відсутністю у них будь-яких підстав для зайняття жилої площі.Доброго Дня

    Щодо вашого питань

    Перше питання: у разі відмови судом у задоволенні позову й отримання мною права власності я отримаю й ці борги. Чи є можливість стягнути ці борги у судовому порядку? У межах цього позову або окремим? Якщо окремим, то який саме це тип позовної заяви?

    В межах зазначеного позову вирішуватися борги по ЖКХ не будуть. Щодо законодавчих приписів, то Обов’язок власника квартири, набутої як спадщини, оплачувати житлово-комунальні послуги виникає з моменту прийняття спадщини, а не з моменту отримання свідоцтва про право на спадщину та реєстрації права власності. Згідно із зазначеними нормами закону, споживачі зобов’язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Водночас, відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі. (Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 401/710/15-ц) будете у окремому провадженні вказувати що послугами не користувалися, долучите матеріали з поліції, та рішення по зазначеній справ та будете вказувати що не було можливості прийняти спадщину сусідів складете акт, та долучите як доказ.

    Друге питання: крім всього, вони мають важку алкогольну залежність і за темпераментом є останнім бидлом, перепрошую за такі слова. Я маю достатні підстави вважати, що вони можуть винести все з квартири, або залити все смолою/олією/пір'ям, зламати техніку або хтозна ще яку шкоду скоїти перед виселенням. Чи можна якось захиститися у цьому плані?

    З матеріалів справи, зрозуміло що ви вже звертались з клопотанням про забезпечення позову та вам було відмовлено. По зазначеному питанню рекомендую звернутися до поліції і прокуратури, дізнатися про стадію вашого звернення, подати скаргу на бездіяльність, тощо.

    Також не лишнім буде внести зазначене майно в реєстр заборон на відчуження нерухомого майна, можна або шляхом подачі заяви, обо оформлення іпотеки, це убереже саму нерухомість.

    Третє питання: оскільки зараз факт їхнього проживання немає офіційного підтвердження, можливо цим варто зайнятися вже зараз, щоб офіційно зафіксувати факт їхнього проживання там? Через який орган – суд чи правоохоронні органи це робиться і що для цього треба? ВСУ зазначив, що такими, що самоправно зайняли жиле приміщення, вважаються особи, які вселилися до нього самовільно без будь-яких підстав, а саме: без відповідного рішення про надання їм цього приміщення та відповідно ордера на житлове приміщення. Виселення цих осіб пов’язане з відсутністю у них будь-яких підстав для зайняття жилої площі.Тобто виселення може бути лише у судовому порядку, а саме

    У ролі позивача може виступати:

    власник житла;

    прокурор;

    особа, чиї інтереси зачіпає нелегальне проживання.

    Громадянин може бути виселений в примусовому порядку тільки після того, як факт самовільного проживання буде доведено в суді.

    У разі самовільного зайняття житла особливо важливо в найкоротші терміни вивільнити державні та муніципальні приміщення для їх подальшої передачі громадянам.

    При цьому правового регулювання виселення незаконно проживають як такого немає - в чинному Житловому кодексі немає подібних норм (раніше, ЖК УРСР передбачалося примусове виселення громадян, які самовільно зайняли житло).

    В даний час при поданні позовної заяви можна керуватися статтею 301 Цивільного кодексу. в якій говориться, що власник має право на витребування свого майна з незаконного володіння іншою особою. При виявленні факту незаконного проживання з метою формування доказової бази необхідно скласти акт обстеження житлового приміщення.

    І наостанок: раптом це затягнеться ще на роки, раптом апеляція. Чи справді виселити цих людей з нерухомості, що "зависла" неможливо? Фактично вони просто зайняли нічийну (оспорювану) квартиру померлої жінки. Сумніваюся, що закон безсилий, адже мають якісь бути механізми?

    Рекомендую спробувати зробити так же як зробили вони, а семе укласти договір з компанією, що займається охороною, придбати нові двері, домовитися з охороною компанією і заручитись допомогою інших осіб, прийти вибрати їхні речі та виставити на лесничну плащатку, замінити вхідні двері виставити і не впускати самозванців, у випадку виклику поліції пред'явите документи власність. І нехай вони оскаржують законність або незаконність дій і очікують судових рішень.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Дмитро!

    1) оскільки я є спадкоємцем за заповітом. - Ви оформили спадщину (подавали заяву про її прийняття, отримували свідоцтво про право на спадщину)?

    Якщо ні, то яким чином збираєтеся захищати те, що Вам навіть не належить.

    Якщо так, то можна використати способи захисту своєї власності, передбачені чинним законодавством.

    2) Одразу після смерті спадкодавиці - коли померла і хто саме проживав із нею на момент її смерті (Ви чи ці далекі родичі)?

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n5...):

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Стаття 1296. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

    3. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Ознайомтеся:

    1) Захист права власності - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%97%D0%B...

    2) Як визнати заповіт недійсним - https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%AF%D0%B...

    У вашому випадку позивач скоріш за все хоче визнати заповіт недійсним, оскільки він був складений особою, яка не мала на це права, тобто недієздатною особою. Тому на цій підставі представник позивача, адвокат Степанової Н.Г., подавала до суду клопотання про витребування доказів (з КНП «Міська клінічна лікарня № 6» (69035, м. Запоріжжя, вул. Сталеварів, 34) - історію хвороби померлої, а з КУ «Запорізьке обласне бюро СМЕ» ЗОР (69068, м. Запоріжжя, вул. Чарівна, 30) - висновок посмертного патологоанатомічного розтину тіла померлої).

    Тепер по вашим питанням:

    1) • Перше питання: у разі відмови судом у задоволенні позову й отримання мною права власності я отримаю й ці борги. Чи є можливість стягнути ці борги у судовому порядку? У межах цього позову або окремим? Якщо окремим, то який саме це тип позовної заяви?

    Відмова суду у задовленні цього позову не означає автоматичне набуття Вами права власності. Якщо Ви все-таки не подавали заяву про прийняття спадщини, то спочатку Вам доведеться оформлювати її в судовому порядку.

    Якщо ж Ви прийняли спадщину, то згідно ч. 5 ст. 1268 вона належить Вам з часу відкриття спадщини,

    Так, Ви можете звернутися до суду з позовом про стягнення з них матеріальної шкоди, завданої Вам неоплатою комунальних послуг за період їхнього незаконного проживання у вашій квартирі.

    2) Друге питання: крім всього, вони мають важку алкогольну залежність і за темпераментом є останнім бидлом, перепрошую за такі слова. Я маю достатні підстави вважати, що вони можуть винести все з квартири, або залити все смолою/олією/пір'ям, зламати техніку або хтозна ще яку шкоду скоїти перед виселенням. Чи можна якось захиститися у цьому плані?

    Знову ж таки потрібно розуміти чи прийняли Ви спадшину. Якщо ні, то на жаль, наразі нічого зробити не зможете, оскільки не є власником квартири.

    3) Третє питання: оскільки зараз факт їхнього проживання немає офіційного підтвердження, можливо цим варто зайнятися вже зараз, щоб офіційно зафіксувати факт їхнього проживання там? Через який орган – суд чи правоохоронні органи це робиться і що для цього треба?

    Відповідь така сама, як і по другому питанню: необхідно знати чи прийняли Ви спадщину. Якщо ні, то поки що належним доказом їхнього проживання можуть бути показання свідків (сусідів, голови ОСББ, комунальних організацій).

    4) І наостанок: раптом це затягнеться ще на роки, раптом апеляція. Чи справді виселити цих людей з нерухомості, що "зависла" неможливо? Фактично вони просто зайняли нічийну (оспорювану) квартиру померлої жінки. Сумніваюся, що закон безсилий, адже мають якісь бути механізми?• Перше питання: у разі відмови судом у задоволенні позову й отримання мною права власності я отримаю й ці борги. Чи є можливість стягнути ці борги у судовому порядку? У межах цього позову або окремим? Якщо окремим, то який саме це тип позовної заяви?

    Якщо Ви все-таки прийняли спадщину, то можна буде звертатися до суду та правоохоронних органів.

    Якщо ні, то і зробити нічого не зможете, допоки не оформите спадщину.

    У разі необхідності - звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Дмитро Клієнт 2 роки тому

      Дякую вам за вашу відповідь! Поясню щодо певних моментів.

      Заповідачка померла у серпні 2019 року, практично одразу я подав заяву про прийняття спадщини, але до закінчення шестимісячного строку, в грудні, був поданий позов про визнання заповіту недійсним й відкрито провадження, відтак нотаріус повідомив про неможливість отримання свідоцтва про право на спадщину до рішення суду.

      У квартирі заповідачка жила сама. Внаслідок інсульту, який стався за кілька місяців до смерті, вона не могла самостійно пересуватися й говорила з труднощами. Однак була цілком адекватною, психіатр її не оглядав, про змогу відповідати на питання й усвідомлювати себе зазначено у виписках лікарів. Перед смертю за нею доглядав я, оскільки вони мала напружені стосунки з родичами і не хотіла їх бачити. Власне для того щоб її майно не дісталося тим, з ким вона майже спілкувалася нею й був складений заповіт. Всі лікарняні послуги, а також поховання відбувалося за мій кошт.

      У квартирі не зареєстрований ані я, ані ті родичі, так само ані я, ані вони там не проживали до її смерті.Отже, треба чекати рішення суду, отримувати свідоцтво про прийняття спадщини і тільки потім розбиратися, а зараз – лише фіксувати факт їхнього проживання там?

      • Савченко Олександр
        30%
        Савченко Олександр 2 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        Дмитро, будь ласка!

        1) Оскільки Ви у передбачені законодавством строки подали заяву про прийняття спадщини, то вважаєтеся таким, що прийняли її. А відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить Вам з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

        2) Сам лише розгляд справи про визнання заповіту недійсним не може бути підставою для відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. Вважаю, що нотаріус повинна була його Вам видати, оскільки на час відкриття спадщини (смерті спадкодавця) та на момент вашого звернення заповіт був чинним (тобто, не було рішення суду про визнанння заповіту недійсним).

        А вже потім позивачі могли б заявити про визнання цього свідоцтва недійсним. Так, свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом (ст.1301 ЦК України).

        І якби суд прийняв рішення про задоволення позовних вимог щодо визнання заповіту та свідоцтва про право на спадщину недісними, то до моменту набрання законної сили судовим рішенням Ви могли б вільно володіти, користуватися та розпоряджатися цією квартирою.

        Однак, якби не прийняв - то квартира б і далі залишалася у вашій власності.

        Зверніть увагу, що згідно ухвали суду (https://reyestr.court.gov.ua/Review/89807986) представником позивача адвокатом Степановою Н.Г. навіть було заявлено клопотання про забезпечення позову, а саме: заборонити відповідачам ОСОБА_3 та ОСОБА_2 використовувати, в тому числі шляхом здавання в оренду (житловий найм), або користуватися чи розпоряджатися у будь-який інший спосіб спадковим майном, яке залишилось після смерті ОСОБА_4 , а саме: квартирами АДРЕСА_1 та квартирою АДРЕСА_2 до розгляду справи та набрання чинності судового рішення.

        Це також означає, що спадщина належала Вам з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

        ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12/conv#...):

        Глава 10. Видача свідоцтв про право на спадщину

        5. Видача свідоцтва про право на спадщину за заповітом

        5.1. При оформленні спадщини за заповітом нотаріус має надати правову оцінку заповіту, перевірити його реєстрацію у Спадковому реєстрі та чинність на момент смерті заповідача. Якщо наданий спадкоємцем заповіт не відповідає вимогам законодавства, нотаріус відмовляє в його прийомі.

        5.3. Якщо заповіт визнаний судом недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених статтями 225 та 231 Цивільного кодексу України.

        Буду вдячний за оцінку своєї консультації.

        Якщо буде потрібна допомга, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

        Всього доброго!

        Щасти Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    1. Перше питання: у разі відмови судом у задоволенні позову й отримання мною права власності я отримаю й ці борги. Чи є можливість стягнути ці борги у судовому порядку? У межах цього позову або окремим? Якщо окремим, то який саме це тип позовної заяви?

    Согласно ст. 1218 Гражданского кодекса Украины в состав наследства входят все права и обязанности, принадлежавшие наследодателю (умершему) на момент открытия наследства и не прекратившиеся вследствие его смерти.

    Кредитору наследодателя необходимо предъявить свои требования к наследнику, который принял наследство, не позднее 6 месяцев со дня получения наследником свидетельства о праве на наследство на все или часть наследственного имущества независимо от наступления срока требования (ч. 2 ст. 1281 ГК).

    Если Суд примет решение в Вашу пользу, то с момента получения Свидетельства о наследстве, Вы обязаны будете оплатить только ту часть задолженности, которая возникла до дня смерти наследодателя.

    Всю задолженность, которая возникла после смерти наследодателя, должны компенсировать, те лица, которые пользовались коммунальными услугами. Никаких исковых требований к Вам быть предъявлено не может.

    Я бы рекомендовал Вам письменно проинформировать о создавшейся ситуации, всех поставщиков коммунальных услуг.

    2. Друге питання: крім всього, вони мають важку алкогольну залежність і за темпераментом є останнім бидлом, перепрошую за такі слова. Я маю достатні підстави вважати, що вони можуть винести все з квартири, або залити все смолою/олією/пір'ям, зламати техніку або хтозна ще яку шкоду скоїти перед виселенням. Чи можна якось захиститися у цьому плані?

    Законодатель предусмотрел возможность охраны наследства.

    Ст. 1283 ГК устанавливает, что охрана наследственного имущества осуществляется в интересах наследников, отказополучателей и кредиторов наследодателя с целью сохранения его до принятия наследства наследниками. Причем охрана наследственного имущества продолжается до окончания срока, установленного для принятия наследства.Функции по обеспечению охраны наследства ГК возложил на нотариусов по месту открытия наследства, а в тех населенных пунктах, где нет нотариусов, охраной наследства занимаются соответствующие органы местного самоуправления.

    Конечно, меры по охране наследства указанные органы и нотариус могут принять и по собственной инициативе, но, как говорится, оно им надо? Поэтому, как правило, такая процедура инициируется по заявлению наследников.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерстваюстиції України22.02.2012 № 296/5

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України22 лютого 2012 р.за № 282/20595

    ПОРЯДОК

    вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

    Глава 9. Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна

    Изучите, в этой главе все расписано.

    После получения заявления и осуществления всех предварительных мер нотариус обязан прибыть по месту нахождения имущества для составления акта описи наследственного имущества. Вот тут, пожалуй, нотариуса и наследников ожидает ряд сюрпризов. К примеру, лица, проживающие в квартире наследодателя, не желают впускать в жилье нотариуса, экспертов, свидетелей и всячески препятствуют составлению описи наследственного имущества. И что же? Оказывается, нотариус не вправе требовать предъявления ему имущества для описи, а лишь может составить соответствующий акт: «Если применить меры по охране наследственного имущества невозможно в связи с тем, что наследники или иные лица, проживающие вместе с наследодателем, возражают против составления описи, имущество отсутствует или не предоставляется к описи, нотариус составляет акт и сообщает об этом тем наследникам, которые обращались для принятия мер по охране наследственного имущества».

    Если нотариус составит такой акт, обращайтесь к Суду в рамках рассматриваемого дела, об составлении описи имущества и об обеспечении его сохранности.

    3. Третє питання: оскільки зараз факт їхнього проживання немає офіційного підтвердження, можливо цим варто зайнятися вже зараз, щоб офіційно зафіксувати факт їхнього проживання там? Через який орган – суд чи правоохоронні органи це робиться і що для цього треба?

    - пусть нотариус, в рамках своих действий по сохранению наследуемого имущества выяснит, кто им пользуется;

    - ходатайствуйте в Суде о выяснении, кто, как долго и на каких основаниях пользуется оспариваемым имуществом.

    Лица, незаконно вселившиеся в квартиру или дом, выдворяются только по решению суда. Процесс освобождения своевольно занятой квартиры или дома происходит после обретения решением суда законной силы.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    У квартирі не зареєстрований ані я, ані ті родичі, так само ані я, ані вони там не проживали до її смерті.Отже, треба чекати рішення суду, отримувати свідоцтво про прийняття спадщини і тільки потім розбиратися, а зараз – лише фіксувати факт їхнього проживання там?

    Хххххххххх

    Вы правильно описали свой алгоритм действий.

    Как это делать я описал выше.

    Рекомендовал бы Вам воспользоваться на месте услугами адвоката, специализирующегося на наследственном праве.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Дмитро!

    "...Отже, треба чекати рішення суду, отримувати свідоцтво про прийняття спадщини і тільки потім розбиратися, а зараз – лише фіксувати факт їхнього проживання там"?

    - Так, все правильно.

    Вам треба вже зараз зафіксувати факт проживання вказаних осіб в цій квартирі, шляхом звернення до ОСББ, ЖЕКу, з отриманням Акту проживання, матералів з поліції щодо Вашого недопуску до квартири.

    Всього доброго!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Справа така, що підлягає участі фахівця. Якщо квартира залишиться за вами, то і борги за комунальні послуги також будуть за вами. Є теоретична можливість стягнути ці борги з ваших родичів, але це у подальшому і тільки в судовому порядку. Для цього треба буде довести що саме вони користувалися цими послугами, що буде вкрай важко.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    ДОДАТКОВО:

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n1...):

    Стаття 204. Презумпція правомірності правочину

    1. Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

    ВИСНОВОК: заповіт є правомірним, допоки він не визнаний судом недійсним. Ви вчасно подали нотаріусу заяву про прийняття спадщини за заповітом (у 6-місячний строк з часу відкриття спадщини). А відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦКУ незалежно від часу прийняття спадщини вона належить Вам з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

    На відміну від Вас, спадкоємця за заповітом, ці дальні (НЕ 1-3 лінія спорідненості) родичі взагалі не мають ніяких прав на квартиру.

    Зверніть увагу, що згідно ухвали суду (https://reyestr.court.gov.ua/Review/89807986) представником позивача адвокатом Степановою Н.Г. навіть було заявлено клопотання про забезпечення позову, а саме: заборонити відповідачам ОСОБА_3 та ОСОБА_2 використовувати, в тому числі шляхом здавання в оренду (житловий найм), або користуватися чи розпоряджатися у будь-який інший спосіб спадковим майном, яке залишилось після смерті ОСОБА_4 , а саме: квартирами АДРЕСА_1 та квартирою АДРЕСА_2 до розгляду справи та набрання чинності судового рішення.

    Однак, суд ухвалив у задоволенні заяви адвоката Степанової Н.Г. про забезпечення позову - відмовити.

    Це також означає, що спадкове майно (квартира) належить Вам з часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

    Наразі ці дальні (НЕ 1-3 лінія спорідненості) родичі роблять Вам перешкоди у здійсненні права користування спадковим майном. Адже, згідно з ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. А ч. 3 ст. 1296 ЦК України передбачено, що відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Правова позиція ВСУ у справі № 6-164 цс 12 (постанова від 23.01.2013), відповідно до якої у спадкоємця, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, права володіння та користування спадковим майном виникають з часу відкриття спадщини. Такий спадкоємець може захищати свої порушені права володіння та користування спадковим майном відповідно до глави 29 ЦК України.

    Буду вдячний за ваш відгук та оцінку своєї консультації.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    14%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "• Перше питання: у разі відмови судом у задоволенні позову й отримання мною права власності я отримаю й ці борги. Чи є можливість стягнути ці борги у судовому порядку? У межах цього позову або окремим? Якщо окремим, то який саме це тип позовної заяви?" -

    Предметом "цього" позову є визнання заповіту недійсним, суд не має права виходити за межі предмету позову т спору, тому заява до суду у цій справі про стягнення боргів буде залишена без розгляду; крім того, оскільки у справі Ви є відповідачем, то належним було б подання не заяви, а зустрічного позову - але зустрічний позов має бути пов'язаний з первісним позовом (визнання заповіту недійсним), чого немає місця у позові про стягнення боргів. Належним, у випадку рішення суду на Вашу користь (відмови у позові), вважаю сплату Вами комунальних послуг за період до моменту відкриття спадшини (смерті заповідачки). Щодо боргів несплатою осіб, що вселились до квартири, не подавати позов до цих осіб, а відмовляти у вимогах виконавців комунальних послуг про оплату цих сум з поясненням обставин, що Ви цими послугами не користувались, а коистувалиь особи, що вселились до квартири; у випадку позову до Вас про стягнення боргів подати заяву до суду, що Ви є неналежним відповідачем та про залучення до справи належних відповідачів (цих осіб).

    "• Друге питання: крім всього, вони мають важку алкогольну залежність і за темпераментом є останнім бидлом, перепрошую за такі слова. Я маю достатні підстави вважати, що вони можуть винести все з квартири, або залити все смолою/олією/пір'ям, зламати техніку або хтозна ще яку шкоду скоїти перед виселенням. Чи можна якось захиститися у цьому плані?" -

    Цивільний процесуальний кодекс України (ЦПК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n7087):

    "Стаття 42. Склад учасників справи

    1. У справах позовного провадження учасниками справи є сторони, треті особи.

    Стаття 149. Підстави для забезпечення позову

    1. Суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

    2. Забезпечення позову допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом...

    Стаття 150. Види забезпечення позову

    1. Позов забезпечується:...

    1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб;...

    2) забороною вчиняти певні дії;..

    4) забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов’язання;

    2. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову...

    Стаття 151. Зміст і форма заяви

    1. Заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити:...".

    Вважаю за правомірне та належне подати Вами до суду (до канцелярії суду, під реєстрацію про вручення на Вашому екземплярі) у цій справі про визнання заповіту недійсним заяву про забезпечення позову, а саме, накладенням арешту на квартиру та заборони позивачам та іншим особам вчиняти певні дії (зокрема, перелічені у цьому питанні, взагалі, заборонити завдавати майнової шкодиу у квартирі). Зміст заяви, передбачений ст.151 ЦПК, для лаконічності відповіді мною не наведено - дивіться цю ст.151 самостійно (адреса-перехід до ЦПК наведено вище).

    "• Третє питання: оскільки зараз факт їхнього проживання немає офіційного підтвердження, можливо цим варто зайнятися вже зараз, щоб офіційно зафіксувати факт їхнього проживання там? Через який орган – суд чи правоохоронні органи це робиться і що для цього треба?" -

    ЦПК: "Стаття 82. Підстави звільнення від доказування...

    4. Обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

    5. Обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені...".

    З цього приводу вважаю за належне в порядку подання до суду у цій справі Вашого відзиву на позов (доповнення до відзиву, якщо його Вами вже подано) викласти обставини справи, а саме, проживання позивачів та інших осіб у квартирі з клопотанням про зазначення цих обставин у рішенні суду. Можливо факт проживання позивачів у квартирі зазначено у самомому позові, можливо факт проживання буде з'ясовано у ході досліджень обставин справи (викладіть додатково усні пояснення у суді). Таким чином, факт проживання цих осіб буде зазначено в рішенні суду, що буде юридичним доказом.

    "І наостанок: раптом це затягнеться ще на роки, раптом апеляція. Чи справді виселити цих людей з нерухомості, що "зависла" неможливо? Фактично вони просто зайняли нічийну (оспорювану) квартиру померлої жінки. Сумніваюся, що закон безсилий, адже мають якісь бути механізми?" -

    ЦПК: "Стаття 193. Зустрічний позов

    1. Відповідач має право пред’явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

    2. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов’язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

    3. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об’єднуються в одне провадження з первісним позовом.

    4. У випадку подання зустрічного позову у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд постановляє ухвалу про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

    Стаття 194. Форма і зміст зустрічної позовної заяви

    1. Зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред’явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 175 і 177 цього Кодексу.

    2. До зустрічної позовної заяви, поданої з порушенням вимог, встановлених частиною першою цієї статті, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

    3. Зустрічна позовна заява, подана з порушенням вимог частин першої та другої статті 193 цього Кодексу, ухвалою суду повертається заявнику. Копія зустрічної позовної заяви долучається до матеріалів справи.".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 387. Право власника на витребування майна із чужого незаконного володіння

    1. Власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.".

    З цього приводу, на відміну від зустрічного позову про стягення боргів за комунальні послуги, вважаю за належне та необхідне подання зустрічного позову у цій справі про виселення позивачів з квартири.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України