Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 19 листопада 2021, питання №51765

Оплата штрафа за превышение скорости если машина продана по доверенности?

Продали машину по доверенности, покупатель не снял с учёта , а владелец находится за границей, начали приходить штрафы за привышение скорости, как избежать оплаты штрафа, если покупатель не собирается оплачивать

Відповіді юристів (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Положеннями статті 14-1 КУпАП передбачено, що до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобами фото- і кінозйомки, відеозапису притягаються власники (співвласники) транспортних засобів.

    Крім того, згідно з нормами КУпАП, власник (співвласник) транспортного засобу може протягом десяти днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу повідомити уповноваженому органу інформацію про те, що транспортний засіб знаходився у володінні / користуванні іншої особи або вибуло з його володіння внаслідок протиправних дій інших осіб тощо.

    В той же час, чинне рішення Конституційного суду України від 22 грудня 2010 року вказує про те, що до адміністративної відповідальності за вчинене правопорушення може залучатися тільки особа, винна в його вчиненні, зокрема водій транспортного засобу. При цьому власники (співвласники) транспортних засобів можуть притягуватися до адміністративної відповідальності виключно за наявності в їхніх діях складу певного адміністративного порушення.

    Щодо постанов (штрафів) про адмін.правопорушення, які були раніше, то скоріш за все (якщо пройшло більше 10-ти днів) їх доведеться сплачувати власнику. В майбутньому власник, звичайно, може оскаржувати такі постанови на підставі того, що не він був водієм та не порушував пдд. Проте досить часто розміри штрафів та судового збору за подання позову до суду співрозмірні, тому власнику слід вирішити - чи бажає він все-таки їх оскаржувати.

    Для того, щоб в майбутньому таких ситуацій не виникало власник може скористуватися послугою "Призначення належного користувача авто". Належний користувач — людина, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України